10. 10. 2017 20:13 − 1612× − 0

Výborné tempo a etapa zakončená na pódiu

SVK Rally Příbram byla nejen posledním podnikem MČR, ale uzavřela i celou sezónu dvoudenních podniků na českých tratích.

Navíc se příbramská soutěž proměnila ve velmi těžkou výzvu. Jak v sobotu, tak i v neděli panovalo proměnlivé a nestabilní počasí, což bylo v kombinaci s uklouzanými asfalty těžkou zkouškou pro všechny účastníky. Jen v neděli se nad Příbramí na chvilku objevilo slunce, ale závodníkům to jízdu příliš neusnadnilo. Podmínky v obou etapách byly na tratích rychlostních zkoušek opravdu těžké. Zrádné na přilnavost pneumatik byly hlavně stojatá voda na cestách a silně znečištěný povrch blátem a listím.

GK Forge Metkom Rally Team vstoupil do závodu solidně, ale defekt na třetím testu znamenal obrovskou ztrátu a propad ve výsledkové listině. Také v neděli si polská dvojice udržovala vysoké a stálé tempo. Polovinu RZ Szejové ukončili v první trojce. Díky tomu byli Poláci klasifikováni v druhé etapě Rally Příbram na třetím místě za Janem Dohnalem (Ford Focus WRC) a Václavem Pechem (Ford Fiesta R5), neoficiálním vicemistrem ČR 2017.

Jak už jsme zmínili, bohužel na konečný výsledek finálové závodu měl velký vliv defekt pneumatika. Následně Poláci systematicky ztrátu doháněli a postoupili o 35. míst, aby nakonec vybojovali v Rally Příbram 7. místo. Celkově lze říci, že jízda naší posádky byla rozhodně lepší než celkové umístění. Kdyby se nestal ten nešťastný incident, Szejové měli šanci bojovat o umístění v první trojce závodu. O tom, jak konkurenceschopní Jarek s Marcinem byli, svědčí i fakt, že z patnácti odjetých zkoušek dokončili 8 na pódiu pro vítěze.

Rally vyhráli Jan Dohnal s Michalem Ernstem (Ford Focus WRC). Tento výsledek znamenal, že pražský tým obsadil v konečné klasifikaci sezóny čtvrté místo a sesadil Szejovi o jedno místo níže. Jako druzí do cíle dorazili Pech s Uhlem a třetí místo náleželo Vojtěchu Štajfovi s Markétou Skácelovou.

Jarek Szeja: - Jsme v cíli a jen těžko se věří tomu, že letošní sezóna je u konce. Nejsem schopen popsat všechny zážitky, které se za těch několik měsíců odehrály. Myslím, že se nám v posledním závodě sezony, s výjimkou defektu, povedl úspěšný finiš. Více než polovina dokončených rychlostních zkoušek vždy v první trojce dokazuje, že jsme sezonu nepromarnili a celý projekt přechodu do Fordu Fiesta R5 se prostě podařil. Snažili jsme se, i se slabším autem, rovnat Janu Dohnalovi a třikrát jsme byli velice blízko jeho tempu. Musím uznat, že tento víkend byla laťka opět velmi vysoko. Nezávisle na výsledku se můžeme vrátit s hlavami hrdě vztyčenými. Kdybych měl analyzovat celou sezónu, s jistotou mohu říci, že jsme svou šanci nepromarnili. Ale nedosáhli bychom ničeho bez důvěry našich sponzorů. GK Forge Grelowski Kovoobrábění, skupina Metkom, Satjam, Darma, Deco-Car, Minimax, Viralseed a Střešní krytiny Pniok Sylwester, Wirtualna Polska, TVP Katowice, Motowizja, portál OX.pl – to s Vámi se můžeme podělit o své úspěchy a dobré chvilky, ale také o ty horší momenty, kdy jste stáli při nás, za což Vám všem srdečně děkuji. Velké poděkování náleží také našim fanouškům a všem, kteří nám drželi palce, protože i díky Vám máme nádherné vzpomínky.

Marcin Szeja: – V MČR 2017 jsme dosáhli úspěchů, na kterých jsme pracovali celou sezónu a předešlá léta. Celý tým nám pomáhal a každá jeho část pracovala tak, jak bylo potřeba, což nám přineslo časy srovnatelné s předními českými rally jezdci. Sezónu jsme zakončili v dobrém stylu a to je optimistická předpověď do sezóny následující.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!