12. 10. 2017 07:00 − 6466× − 10

Kudy se jezdilo – Rallye Ex Plzeň 1977

Dneškem zahajujeme další pravidelný seriál, tentokrát na téma, kde se kdysi jezdily české soutěže.

Seriál bude vycházet ve středu, tedy za předpokladu, že vás bude zajímat:) Cílem je přiblížit vám úseky, kde se kdysi jezdily naše soutěže, a to jak už ty zaniklé, tak i ty, co se stále ještě jezdí. Vždy bychom si měli zveřejnit dobovou mapku a pokusit si ji překreslit do dnešních map a případně si k tomu něco říct. Samozřejmostí budou samozřejmě i přiložené výsledky. A byl bych rád, kdybyste přispěli do diskuse i svými příspěvky a poznatky, protože já většinu soutěží nebudu znát a trasy spíš budu dohledávat. Proto čekám i na vaše reakce. A třeba to bude i inspirace pro nějaké současné stavitele tratí.

Jako rodilý Plzeňák nemohu začít jinak, než pohledem na jednu z plzeňských soutěží. Původní Rallye Plzeň vznikla v roce 1970 a pořádal ji ASK Plzeň. Vrcholem byl asi ročník 1978, kdy byla soutěž součástí velkého mistráku. Od roku 1977 se začala jezdit i Rallye Ex Plzeň, kterou pořádal AMK Plzeň-střed. Ta si odjela 4 ročníky a od roku 1981 se přejmenovala na Rallye Plzeň, protože původní soutěž organizovaná ASK Plzeň zanikla. Poslední ročník se odjel v roce 1990 a pak soutěž zanikla úplně. To jen tak pro vysvětlení. Mimochodem, pokud byste měli nějaké dobové dokumenty nebo fotografie ze všech ročníků Rallye Plzeň a byli byste je poskytnout třeba ke kopii, budu moc rád, snažím se o soutěži vytvořit archiv a někdy třeba vystavit (mail tomas.wanka@ewrc.cz).

Dnes se budeme věnovat právě tomu prvnímu ročníku Rallye Ex Plzeň 1977, která se jela jako oblastka a tomu odpovídal i počet a délka rychlostních zkoušek. Soutěž byla rozdělena na denní a noční část. I podle penalizací ve výsledcích je ale vidět, že se rozhodovalo spíše na přejezdech než na samotných zkouškách.

RZ1/3 Nynice – Dolany

Tahle zkouška se jezdila oboustranně a platila za klasický úsek obou plzeňských rally. Samozřejmě se jezdívala ve více variantách, ta nejčastější byla protažení dál za Nynice ve směru na Planou a Kaceřov. Na tomto úseku se jezdila i Rallye Vltava a letos třeba i Rallye Wiesbaden.

Jde o rychlou, ale hodně technickou zkoušku, která se vyznačuje několika průjezdy údolíčky, kterými tečou potoky do blízké Berounky. Cesty jsou dodnes docela uskákané, nová silnice je teď až z Nynice do Plané. Trasa na serveru mapy.cz.

RZ2 Kočín – Koryta

Tahle erzeta využívala náročný průjezd přes údolí řeky Střely přes Dolní Hradiště. Úsek se využíval při Rally Střela.

Trasa na serveru mapy.cz.

Noční část začala opět RZ Nynice – Dolany a pak z velké části pokračovala jako denní část. Posádky ale projely Plasy a za nimi na ně čekala další erzeta.

RZ4 Plasy – Pláně – Ondřejov

Osobně tenhle úsek neznám a ani nevím, že by byl tenhle úsek používán na Rally Střela.

Trasa na serveru mapy.cz

RZ5 Město Touškov – Kůští – Chotíkov

Závěrečná zkouška začínala za Městem Touškov za odbočkou na Kumberk. Přes něj se dojelo do Kůští a pak je to pro mě záhada. Podle toho náčrtku tehdy existovala nějaká spojnice mezi Kůští a Dolním Vlkýšem, pravděpodobně nějaká polní cesta. Na mapě jsem ten neznámý úsek načrtl červeně. Zbytek už je jasný, přes vracák v Malesicích do Chotíkova. To, že ta cesta mezi Dolním Vlkýšem a Kůští zanikla nasvědčuje i to, že později se tato zkouška jezdila zkratkou přes tzv. višňovku, ale o tom zase někdy jindy.

Oblast na serveru mapy.cz

Doporučuji si dole rozkliknout kompletní výsledky a projít si jména účastníků. A třeba tam najdete začínajícího Milana Doláka nebo Standu Šelmáta:) Tak zase za týden.

Komentářů celkem: 10
12. 10. 2017 11:45
0 0
12. 10. 2017 12:03
0 0
Shacki, ty jsi ďábel smajlík Parádní seriál, těším se na další díly smajlík
12. 10. 2017 12:10
0 0
Dnes jsem se bavil i s Martinem Mazuchem, který by pro vás rád zpracoval Otavu 1992, případně další. Tím mě napadlo, že to nemusím dělat všechno já, ale kdyby se našel někdo z vás, kdo by chtěl mapovat soutěže kolem místa svého bydliště, tak rád poskytnu podklady. Šlo by k tomu jistě dávat i dobové/současné fotky nebo natočit současný onboard. Tak kdyby někdo chtěl, tak se ozvěte. Ale jen vážní zájemci. smajlík
12. 10. 2017 12:17 Upraveno 12:20
0 0
Co takhle okruhová RZ na Košutce, nebo RZ Horní Bříza-Žilov-Ledce-Horní Bříza? Hodně dobrá RZ, který se říkávalo "Třešňový sad" (šotolina,asfalt)? Nevzpomenu si už odkud kam se to jezdilo. Nevím ale jestli se jely v r. 1977! Možná si vzpomene Standa Viktora! smajlík
12. 10. 2017 12:25
0 0
Původně napsal starej pes
Co takhle okruhová RZ na Košutce, nebo RZ Horní Bříza-Žilov-Ledce-Horní Bříza? Hodně dobrá RZ, který se říkávalo "Třešňový sad" (šotolina,asfalt)? Nevzpomenu si už odkud kam se to jezdilo. Nevím ale jestli se jely v r. 1977! Možná si vzpomene Standa Viktora! smajlík
Samozřejmě to se jezdilo později, k tomu se dostaneme. Ale nemohu jen Plzeň, musím i jiné soutěže. Jinak Standa Viktora v tom roce 1977 jelsmajlík smajlík
12. 10. 2017 14:22
0 0
Velké díky za takový seriál. BRAVO!!!smajlík
12. 10. 2017 15:47
0 0
To jsou cesty, které dobře znám...díky, moc zajímavé.... smajlíksmajlík
13. 10. 2017 13:31 Upraveno 13:34
0 0
13. 10. 2017 13:42
0 0
Tuhle starou mapu jsem si také zobrazil, ale byla tam v 19. století, těžko říct, zda o 100 let později. Možná by to chtělo nějaký autoatlas ze 70. let.
18. 10. 2017 20:36
0 0
no nejsem si jistý jestli se nejelo tou další polní směrem od Kůští k Chotíkovu a pak by se vyjelo naproti vjezdu do Třešňovky s odbořením vlevo do Malesic
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!