Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
14. 10. 2017 20:08 − 5198× − 0

Grzyb vyhrál, Vlček vítězem P2+ pro rok 2017

Poslední rallysprint roku je dojet, v Rally Vsetín zvítězil Grzegorz Grzyb s Fabií R5 před Jaromírem Tarabusem se stejným vozem.

Týden po velkém končí v České republice i malý mistrák, když se o závěrečnou tečku postarala Rally Vsetín, která je již tradičním zakončením sezóny sprintů a nejinak tomu bylo letos. Oproti minulému roku upravili organizátoři podobu své soutěže, když byl vypuštěn test Vidče, který lehce narušoval jinak kompaktní podobu soutěže odehrávající se v bezprostředním okolí Vsetína. Zbyla trojice klasických testů – Hošťálková, která se jela letos netypicky třikrát, dva průjezdy pak zbyly na Semetín a Jabloňovou. Výsledkem bylo 70 ostrých kilometrů a ty měly rozhodnout o tom, kdo se stane vícemistrem rallysprint série za již jistým prvním Smékalem a ve hře byl také post nejlepší posádky v celoročním hodnocení Poháru 2+.

Do soutěže nejrychleji vstoupil Melichárek s Fiestou WRC před Grzybem a Tarabusem, ale byl to třetí jmenovaný, který se po prvním Semetíně posunul do čela o 13 desetin před Grzyba. Prostřední sekci soutěže otevřela Jabloňová, po níž se nejrychlejším časem posunul na druhé místo Melichárek, ale souboj mezi prvním triem probíhal opravdu na ostří nože, když vedoucího Tarabuse a třetího Grzyba dělilo sedm desetin. Čtvrtý Vlček pak ztrácel pět sekund a pátý Trněný již zaostával v tomto ohledu o parník, když mu na příborského jezdce chybělo čtyřicet sekund. Druhá Hošťálková přinesla další přeskládávání pořadí, když se do čela dostal Grzyb o čtyři desetiny před Tarabuse, třetí Vlček byl deset sekund zpět a Melichárek o další čtyři sekundy zpět na příčce čtvrté.

Tímto testem se však pořadí už ustálilo a do cíle posádky dojely přesně tak, jak končily RZ4. V absolutním pořadí tedy ve Vsetíně vyhrál Grzyb, pro nějž šlo o třetí stupně vítězů na této rally, ale premiérový primát. Druhý byl další jezdec s Fabií R5 košického MM Rally Teamu – Tarabus, který si také stejné umístění odvezl v celkové sezónní klasifikaci Poháru 2+, kde jej pokořil Vlček, který na Rally Vsetín dokončil třetí. Pro pilota Fiesty R5 tak jde o obhajobu loňského výsledku. Čtvrté místo si z Valašska odvezl Melichárek, pátý dojel Trněný Fabií WRC. S další škodovkou, i když modernější specifikací R5, dojel šestý Rujbr, sedmý byl Trnovec a osmý Firla. Teprve na posledním testu se na deváté místo posunul Zpěvák a desítku uzavřel Březík.

Nyní se pojďme podívat ještě na vývoj situace v rallysprint sérii, kde se jelo o druhé místo za již jasným vítězem Smékalem. Největšími kandidáty na stříbrnou příčku v celoročním hodnocení byla hned trojice jezdců, která byla srovnána ve třech bodech. Nejlepší výchozí pozici měl Kamenec, tři body zaostávali Zimmermann a Horák. Na první Hošťálkové naznačil Kamenec, že bude zájemcem o stříbro, když zajel druhý čas za Smékalem, ale ve vložce stihly zaznamenat čas čtyři posádky, protože pak velmi nepříjemně havaroval Kupec, jenž musel být transportován do nemocnice. I na Semetíně zajel nejrychleji Smékal, druhý čas zaznamenal Pospíšilík, který se posunul na druhé místo i v průběžné klasifikaci. Třetí byl nadále Kamenec, čtvrtý jel Zimmermann, pátý Svačina a šestý byl Zedník, který po deseti letech seděl v jiném voze než Ford, když startoval s Citroenem DS3 R3T.

Na Jabloňové dokázal Pospíšilík Smékala porazit, ve zbylých dvou vložkách sekce už si zlínský jezdec s Citroenem DS3 R3T první časy vzít nenechal a dvě zkoušky před koncem měl k dispozici komfortní náskok dvaceti sekund na druhé Pospíšilíka. Třetí příčku si držel Kamenec před čtvrtým Zimmermannem, kdy oba zájemce o stříbro v celoročním hodnocení dělilo deset sekund, pátý jel nadále Svačina. Když v poslední sekci přidal zbývající dva nejrychlejší časy opět Smékal, bylo o vítězi Rally Vsetín jasno. Smékal prokázal, že letošní celoroční vítězství v rallysprintsérii je v dobrých rukou, když kromě Mostu vyhrál všechny zbývající podniky. Na druhém místě dojel do cíle Pospíšilík, třetí místo vybojoval Kamenec, jenž v premiérové sezóně s vozem R2 vybojoval celkové druhé místo v RSS. Na čtvrté místo se po třetím průjezdu Hošťálkové posunul Svačina a tím pádem odsunul Zimmermanna na páté místo. Šestý dojel Horák, který si nakonec v boji o stupně vítězů v hodnocení RSS 2017 vytáhl černého Petra a zůstala na něj nepopulární brambora. Sedmý dojel Srb, který při letošním třetím startu seděl za volantem třetího vozu a tentokrát jel s P208 R2, osmé místo bral Červenka, devátý dojel Baller a desítku uzavřel Mika.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!