17. 10. 2017 10:24 − 1772× − 0

Filip Nivette mistrem polského šampionátu

Ani letos polské mistrovství nenabídlo zrovna zajímavou podívanou, kromě většího počtu startujících mu chyběl i náboj v boji o titul.

Rozhodnutí o novopečeném polském šampiónovi padlo s předstihem během předposledního podniku. Se svými konkurenty si dokázal hravě poradit pilot Škody Fabia R5 stáje Kresta Racing Filip Nivette. Z pěti odjetých podniků vyhrál před třemi týdny už čtvrtý a na cílové rampě mohl nad hlavu pozvednout trofej pro polského šampióna. Na začátku roku se do startovních bloků postavilo hned několik aspirantů na titul. Marcin Gagacki nakonec ze své premiérové sezóny za volantem Škody Fabia R5 absolvoval pouze tři soutěže. Po nevýrazných výsledcích se rozhodnul plně soustředit na zbytek sezóny v rallycrossu a pošetřit peníze na rok následující. Litevec Dominykas Butvilas usednul do stejného speciálu hned v druhém startu zaznamenal parádní druhou příčku. Následovala ovšem dvojice daleko méně povedených rally a jeho šance na ovládnutí polského mistrovství vzaly za své. Poslední odjetou rally Rajd Nadwiślański Butvilas zakončil hodně předčasně, havárií na shakedownu.

Navázat na někdejší polské tituly chtěl i Bryan Bouffier, který do šampionátu naskočil během druhého podniku. Na šotolinách v okolí Gdańsku si vyjel s Fordem Fiesta Proto slušné body za třetí místo a následující Rajd Rzeszowski dokonce vyhrál. Následný návrat za volant Fiesty Proto v Rajdu Dolnoslaském mu ale vůbec nevyšel dobře, neboť u Fiesty na konci první etapy urval kolo. Za volant Prota ze stáje Stec Racing se Francouz vrátil i předminulý víkend a první den zakončil na druhé příčce. Bohužel v neděli hned ráno havaroval a tím udělal definitivní tečku za ambicemi o ovládnutí polského mistrovství. Nadále neobsazený post vicemistra se měl stát jistou kořistí jednoho z jezdců Fordu Fiesta R5. Zbigniew Gabryś letošní ročník rozjel parádně, když nebyl daleko od vítězství v úvodní Rajd Swidnicki Krause. V Rzeszowě ale havaroval a to hrálo do not Tomaszovi Kasperczykovi. Ten ale nabídnuté šance úplně nedokázal využít a připsal si jen deset bodů za páté místo. V Rajdu Dolnoslaském se oba jezdci Fordů porvali v těsném duelu o druhé místo a jako vítěz z něho o pouhých osm desetinek vyšel Gabryś. V podobném duchu se pak odvíjel i Rajd Nadwiślański, jen tentokrát Gabryś druhé místo vybojoval s vyšším náskokem přes dvacet sekund. Každopádně do závěrečného dějství šel již o tomto víkendu během Rajdu Slaska jako lídr s tříbodovým náskokem Kasperczyk.

V novince zařazené do kalendáře mistrovství vůbec poprvé hodlal nepovedenou sezónu co nejlepším výsledkem zakončit Butvilas. Ve svůj prospěch využil absence již jistého šampióna, který mu zapůjčil svého spolujezdce Kamila Hellera. Paradoxně právě chyba na straně spolujezdce v podobě špatného nasměrování na divácké superspeciálce na stadiónu jej vyřadila ze hry o vítězství. S tříminutovou penalizací se bojuje jen stěží. Pro jistotu Litevce ještě přibrzdil defekt v RZ 4 a v cíli se musel smířit s faktem, že se nakonec v Rajdu Slaském nevejde ani na pódium. V druhé nejvyšší kategorii Open N ještě před startem soutěže nebylo rozhodnuto o mistrovi. Miko Marczyk za volantem Subaru o tento titul celou rally bojoval ve velkém stylu se zástupcem Mitsubishi Lukaszem Kotarbou. Těsnou přetahovanou nakonec ve vítězství v rámci Open N v samotné rally i zisk titulu přetavil pilot Imprezy. A jak nakonec dopadnul boj o vicemistra absolutního pořadí? Gabryś s Kasperczykem opět rozjeli parádní duel a přetahovali se o každou vteřinku. Pak ale přišel hodně hloupý incident před startem páté zkoušky. Gabryś při zahřívání gum vypadnul z cesty a o kořen urval kolo. Kasperczyk naopak odcházel do nedělní etapy ve vedení s parádním minutovým náskokem. O titul vicemistra jej už mohla připravit pouhá náhoda, konkrétně jeho odstoupení a vítězství navrátilce Gabryśe v Power Stage. Ten ale nakonec nedokázal dokončit ani druhou etapu, tentokrát havaroval přímo ve zkoušce a ještě přitom zranil diváky. Kasperczyk si už vítězství uhlídal a sezónu zakončil hned dvojitým úspěchem.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!