18. 10. 2017 12:20 − 1431× − 0

Na maďarské půdě nic nového pod sluncem

Poslední dva ročníky maďarského mistrovství naprosto jednoznačným způsobem ovládnul pilot Škody Norbert Herczig.

Vzhledem k tomu, že se tento jezdec pyšní ještě titulem z roku 2009, který získal za volantem nadupaného WRC značky Subaru, po loňské sezóně se mohl začít radovat ze zisku hattricku. Svou bilanci pak pilot Fabie R5 mohl letos ještě vylepšit a získat nový hattrick, čistý a navíc tím připsat rekord i české značce Škoda. András Hadik se s tím ale nechtěl smířit a od začátku roku úřadujícímu mistrovi zdatně šlapal na paty. Se svým Fordem Fiesta R5 zvítězil v druhé soutěži roku v Ózdu a na své konto si připsal důležitý skalp svého úhlavního soupeře i ve čtvrté Székesfehérvár Rallye. Na známých šotolinách Veszprém Rally se moc nedařilo ani jednomu z adeptů na titul a teď přišel na pořad dne předposlední podnik Mecsek Rally. Hadik se na rychlých asfaltových tratích musel opravdu snažit, Hercziga potřeboval za každou cenu porazit.

Herczig je ovšem zkušený a zatraceně rychlý pilot a pokud si je vědom hrozby, dokáže ze sebe i svého speciálu vymáčknout maximum. Obzvlášť, když má před sebou vidinu předčasné korunovace čtyřnásobným mistrem. V prvních třech rychlostních zkouškách tak lídr mistrovství nenašel přemožitele. Na druhou stranu na Hadika si dokázal vytvořit jen sedmivteřinový náskok. Soupeři za volantem Fiesty R5 se ale vůbec nepodařila hned následující dvojice zkoušek a jeho odstup se více než ztrojnásobil. Aby toho nebylo málo, začal Hadika ohrožovat ještě Ferenc Vincze jun., který se svou Škodou Fabia R5 zvítězil v předposlední zkoušce a dostal se před něho. Závěr ale vyšel lépe jezdci Fordu, což jej vrátilo zpět na druhé místo.

Do hry o pódium se chtěl zapojit ještě vítěz Veszprém Rallye Péter Ranga, ovšem to by nesměl špatně nastavit svou Fabii R5. Během první etapy si vůz dokázal přenastavit a v druhém dnu si na konto připsal dva nejrychlejší časy. Ani ty jej ale na bednu nevysadily, nakonec mu k úspěchu scházelo nicotných 1,3 sekundy. Vincze jun. po výborném konci první etapy chtěl znovu útočit i v neděli, ale dopoledne ztratil příliš času a nakonec se musel spokojit s bronzem. Hadik naopak zkoušel všechno možné, ostatně neměl ani jinou možnost. Ve stahování sobotní ztráty byl vcelku úspěšný a do závěrečného testu už šel s odstupem jen 8,9 sekundy. K dispozici měl navíc ještě plných dvaadvacet kilometrů. Herczig ale z tempa nepolevil a radost z dalšího velkého úspěchu si nenechal vzít. Vítězstvím v Mecsek Rallye si totiž zajistil už čtvrtý národní titul. Sezónu původně měla ukončit budapešťská rally, ale soutěžení v okolí hlavního maďarského města očividně pšenka nekvete. Nakonec by tak tamní sezónu měla ukončit Eger Rally. Hercziga to každopádně nemusí moc vzrušovat a může v klidu spřádat plány na příští rok, který by rád strávil v evropském šampionátu.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!