2. 12. 2017 08:59 − 2111× − 0

Kanadský šampionát v sevření ohně a sněhu

Kanadské mistrovství se jednoho krásného dne možná celé odjede v zimních podmínkách.

V sedmidílném kalendáři sice nalezneme pouze dva opravdu plánované zimní podniky, ale poslední dobou se k nim pravidelně přidávají i další soutěže. Šotolinové soutěže se většinou odehrávají vysoko v horách a u těch podzimních tak není nouze o nezanedbatelné riziko sněhové pokrývky. Letos si zima vybrala pro své sněhové hrátky pátý díl šampionátu, Pacific Forest Rally. Paradoxně to přitom ještě několik týdnů před startem vypadalo, že bude muset být soutěž kvůli rozsáhlým lesním požárům zrušena. Nakonec pomohlo posunutí termínu, čehož ale zlomyslně zneužil nástup zimy.

Šampionát odstartoval také v pravých zimních podmínkách a nejvíce bodů si domů z Maniwaki odvezl Crazy Leo Urlichich, který se na domácí tratě vrátil s produkčním vozem Subaru. Druhou rally naopak opanoval Brandon Semenuk, který už od loňska řídí jeden z nejnovějších speciálů na kanadských tratích, Subaru Crosstrek. Teprve ve třetím podniku sezóny dosáhnul na vítězství úřadující mistr Antoine L’Estage startující s oficiální podporou Subaru. Následně dokázal opanovat i Rallye Défi a vyhoupnul se do čela šampionátu. Teď jeho i jeho soupeře čekala hodně náročná zkouška. Kvůli nesjízdnosti jednoho z úseků byl už před startem změněn harmonogram první etapy. Dva nově zařazené průjezdy jiným úsekem se ale nakonec stejně neodjely. Boris Djordjevic totiž boj se zledovatělým sněhem prohrál a jeho Mitsubishi skončilo mimo trať. Vyproštění vozu se protahovalo přespříliš dlouho a posádky už na opakované dva průjezdy poslány nebyly.

L’Estage zariskoval, obul na své Subaru šotolinové gumy a na zasněžených místech musel ubrat. I tak ale dokázal všechny porazit a před sobotní daleko delší etapou si vytvořil půlminutový náskok. Hned ráno ale o svůj náskok mohl přijít, když znovu zariskoval a na zledovatělou trať vyrazil se šotolinovým obutím. Naštěstí pro L’Estage stejné gumy zvolil i druhý Semenuk, takže jej nedokázal výrazněji ohrozit. Na druhou stranu náročné podmínky jezdci Crosstreku vyhovovaly, neboť tolik nepociťoval výkonnostní deficit svého speciálu. Když odpoledne sníh odtál a závěrečná část rally se odjela už na stoprocentní šotolině, Semenuk už se nedokázal lídra držet a musel se smířit s druhým místem. Na bednu se dokázal letos už potřetí dostat Crazy Leo, kterému náročné podmínky dokonale padly do not. S produkčním vozem by jinak rychlým speciálům kategorie Open jen stěží konkuroval. L’Estage v Merrittu vybojoval třetí letošní triumf v řadě, ale nadále si musí dávat pozor. Semenuk a Crazy Leo za ním v průběžném pořadí nikterak výrazně nezaostávají.

Po více než měsíci kanadští jezdci vyrazili na už předposlední díl šampionátu, kterou byla Rally of the Tall Pines. A ani této soutěži se nevyhnuly zimní podmínky. K pokrytí šotolinových cest souvislou vrstvou sněhu sice nedošlo, ale minimálně u krajů se ho vyskytovalo dost a navíc po celou dobu jednodenní rally rtuť teploměru zůstávala zalezlá hodně hluboko. Semenuk od začátku nastolil hodně rychlé tempo, ale krok s L’Estagem se mu stejně držet nedařilo. Bohužel ještě před polední pauzou pilot Crosstreku chyboval a uvíznul s vozem na náspu. Než se podařilo vrátit na trať, uběhly desítky minut a Semenuk může šancím na titul jen smutně zamávat. Zato Crazy Leo zvládnul zápolení s náročnými tratěmi lépe a v cíli ani tentokrát nechyběl na pódiu. Díky bodům za třetí místo si pilot s ruskými kořeny upevnil druhou pozici v šampionátu a předčasně se stal mistrem mezi produkčními vozy. Bohužel tím jeho hon za mistrovskými body v letošní sezóně končí a fanoušci se na jeho oranžové Subaru budou moci těšit zase za rok na vybraných soutěžích. Do ideální pozice na obhajobu titulu se tím dostal L’Estage, který zvládnul Rally of the Tall Pines na jedničku bez ztráty kytičky. V závěrečné Big White Winter Rally oficiálnímu jezdci Subaru stačí jediné, postavit se na start. Nejpozoruhodnější výkon v aktuálním předposledním dílu šampionátu ale předvedl druhý nejrychlejší jezdec Conner Martell. Američan účastnící se seriálu Global Rallycross odjel v Kanadě svou teprve druhou automobilovou soutěž kariéry a hned z toho bylo parádní druhé místo. Jeho Imprezu sice trápily potíže se spojkou a defekt v závěru, ale ani to Martella o parádní výsledek nepřipravilo.

Stav šampionátu: 1. L'Estage 112, 2. Urlichich 83, 3. Semenuk 63, 4. Vincent 42, 5. Laverdière 30, 6. Leblanc 27

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!