Pavel Valoušek si do Košic dojel pro obhajobu titulu

Až do úplně závěrečného dějství v Košicích probíhal intenzivní souboj tří jezdců o slovenský titul.

Letošní sezóna nabídla účastníkům opravdu velké vyžití, oproti loňsku měli dvakrát více příležitostí svézt se na domácí půdě a zabojovat o mistrovské body. Do kalendáře se totiž po roční pauze vrátila Rally Prešov a k tomu přibyla i dvojice nových podniků v Rožňavě a Trebišově. Dlouhých šest víkendů trvaly boje tří jezdců o mistrovské body a stejně nic nerozhodly. Teprve až nyní v Košicích na závěrečné sedmé soutěži se mělo rozhodnout o letošním držiteli slovenského titulu. V nejsilnější pozici na východ Slovenska dorazil Pavel Valoušek, který během roku celkem pětkrát sesbíral nejvíce bodů a teď už se nemusel nikam hnát. O obhajobě titulu mohl s definitivní platností rozhodnout už v sobotní etapě a dopomoci mu k tomu měl pronajatý Ford Fiesta R5. Svou tradiční Škodu Fabia R5 si do Košic dovezl Martin Koči, který ve většině soubojů s českým soupeřem prohrál a teď už musel spoléhat na náhodu. Ještě menší šance před startem vycházely třetímu adeptovi Grzegorzovi Grzybovi, vítězi Rally Tatry.

Velké finále se nemohlo odehrát v náročnějších podmínkách. Na trati ležela obrovská spousta spadaného listí a k tomu ještě začalo pršet a později večer se přidala mlha. Poláci si s ničím takovým většinou hlavu nelámou a jedou stylem hlava nehlava. Nejinak tomu bylo i v případě Grzyba, který všem soupeřům v první zkoušce nadělil 5,9 sekundy a více. Koči ovšem ovládnul oba průjezdy úsekem Herľany a do prvního servisu už přijížděl s minimálním odstupem 1,8 sekundy. Na závěr první etapy byl na programu noční průjezd tím samým úsekem a tam mladý Slovák za volantem Fabie R5 předvedl neskutečný výkon. Ve tmě a mlze nadělil Grzybovi skoro sekundu a půl na kilometr a vybojoval etapový triumf. Valoušek zvolil do náročných podmínek hodně obezřetnou strategii a jednu horkou chvilku si prožil za fotobuňkou jedné ze zkoušek. Každopádně do cíle etapy dorazil jako třetí nejrychlejší a mohl začít slavit. Získané body mu vystačily k zisku druhého slovenského titulu v řadě.

I na košických tratích pokračoval vyrovnaný duel jezdců ve Fordech Fiesta R5. Tomáš Kukučka doplácel na špatnou volbu gum a nastavení vozu na mokré podmínky úvodní sekce, zatímco jeho soupeř Vlastimil Majerčák ztratil kvůli defektu. Na konci první etapy byl ale Majerčák tím, kdo v intenzivním duelu vedl. Kukučkovo skóre se výrazně zhoršilo hned v neděli ráno, když na jeho konto přibyla minutová penalizace. Ještě horší bylo, že po druhé nedělní zkoušce musel nefunkční Fiestu R5 odstavit. Majerčák pokračoval a do cíle dorazil jako pátý. I to mu ale stačilo, aby získal nad Kukučkou konečné čtvrté místo v šampionátu. Zálusk si na tuto příčku dělal i Igor Drotár. V košických výsledcích nestor slovenské scény nakonec čtvrté místo před Majerčákem vybojoval, ale v celkovém hodnocení mistrovství se musí smířit až se šestou příčkou. Valoušek po sobotním zisku titulu zopakoval loňský mistrovský scénář a do nedělního zápolení už nenastoupil. Třetí příčka v letošních Košicích tak připadla jinému jezdci Fordu Fiesta R5, Andrásu Hadikovi. Grzyb už se v neděli zpátky do vedení vrátit nedokázal a stal se druhým nejrychlejším jezdcem košické rally a třetím celého mistrovství. Koči na domácí půdě dosáhnul na vítězství, to ale pro něho mělo hodně hořkou příchuť. Stejně jako z Rožňavy na začátku roku domů odjížděl s vítězstvím v kapse…ale bez titulu.

Konečný stav šampionátu: 1. Valoušek 215, 2. Koči 215, 3. Grzyb 189, 4. Majerčák 144, 5. Kukučka 129, 6. Drotár 124, 7. Gavlák 109, 8. Pravda 95, 9. Konečný 84, 10. Kysucký 79

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!