Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
27. 10. 2017 20:28 − 6020× − 0

Evans vede smečku M-Sportu na čele

Předposledním podnikem letošního MS je Wales Rally GB, kde po první etapě udávají tempo Fiesty WRC domácího M-Sportu.

Světový šampionát pomalu, ale jistě směřuje ke svému zakončení, když se o tomto víkendu jede předposlední podnik, jímž je Wales Rally GB. V posledních letech bylo dobrým zvykem, že v této fázi šampionátu již jezdec s křestním jménem Sébastien měl jistý titul šampiona pro daný rok, letos se však koná bláznivá sezóna a dva závody před koncem ještě není úplně jisté, zda i po čtrnácté v řadě bude na pohár pro mistra světa mezi jezdci vypisováno jméno Sébastien. Ale sluší se poznamenat, že držitel tohoto jména, pro úplnost dodejme, že příjmením Ogier, má po posledních podnicích k titulu dobře našlápnuto a ač po Finsku byla na čele MS bodová plichta, nyní je situace výrazně nakloněna Francouzovi.

Asi nikoho už nepřekvapí (to ostatně platí od dob zavedení cloverleaf formátu), že Wales Rally GB je rozdělena na tři etapy, přičemž předkrm obstarává čtvrteční shakedown a obvykle i divácké superspeciálka. Na klasické vložky se vyráží počínaje pátkem a nejinak tomu je i na Britských ostrovech, kde bylo v první etapě naplánováno sedm testů (to včetně již zmíněné superspeciálky). Dnes se jezdilo po klasických testech, nejkratším byl Sweet Lamb se čtyřmi kilometry, nejdelší pak Hafren s kilometráží osminásobnou. Na testovací zkoušce se nejlépe vedlo Evansovi před Sordem a Tänakem a jak ukázal průběh etapy, shakedown leccos naznačil.

Ve čtvrtek na zkoušce s "poetickým" názvem Visit Conwy Tir Prince zajel nejlépe Ogier před Latvalou, ale hned po první klasické vložce, jíž byl v pátek dopoledne Myherin, se do čela posunul Evans. Ten na druhé místo odsunul Ogiera a třetí byl Tänak. Kratičký Sweet Lamb žádná dramata nepřinesl, pořadí se měnilo až po další vložce. Tu opět vyhrál Evans a náskok na nově druhého Tänaka měl lehce přes šest sekund. Na třetí místo se posunul Meeke, pod stupně vítězů se naopak propadl Ogier, jenž byl v polovině dne čtvrtý. Nakrátko se nyní podívejme do WRC2, kde vede Tidemand, jenž v pátek vyhrál všechny první průjezdy a na druhého Veibyho měl najeto šest sekund. Třetí s Fiestou R5 jede Camilli před domácími Cavem a Bogiem. Až ve druhé polovině výsledků WRC2 se při světové premiéře pohyboval Rovanperä, který ale na RZ4 měl defekt.

Servis ve Walesu mezi průjezdy nenaplánovali, takže se pokračovalo do druhé rundy rovnou bez zásahu mechaniků na autech. Po RZ5 se na stupně vítězů na třetí místo vrátil Ogier, stejně jako dopoledne nic neměnil Sweet Lamb a pohyb posádek ve výsledkové listině zajistila až opět závěrečná RZ7. Nejvíce si pomohl Neuville, který se díky vítěznému času posunul o dva posty až na čtvrté místo, propadli se naopak Meeke a Mikkelsen. Po dnešku je tedy ve vedení Wales Rally GB Evans, který má 24 sekund náskoku na Tänaka a i třetí příčku drží zástupce M-Sportu, jímž je Ogier. Deset sekund za svým sokem o jezdecký titul jede čtvrtý Neuville, pátá příčka náleží Latvalovi. Šestý Meeke však ztrácí jen desetinu sekundy, sedmý Mikkelsen má naopak na lepší příčku manko deseti sekund. Osmý jede Sordo, devátý Paddon a desítku uzavírá Hänninen.

Druhé průjezdy nezačal dobře Veiby, jenž při své premiéře v továrním týmu Škoda motorsport havaroval a poslal svou Fabii R5 přes střechu, na stejné vložce odstoupil i Rovanperä. Tidemand si pak v klidu mohl kontrolovat první příčku, kde má po dnešku náskok 43 sekund na druhého Camilliho. Nejlepším z domácích je třetí Cave, který dokázal odrazit atak čtvrtého Brynildsena. Pátý byl Bogie, zmínit lze ještě Wilsona, který si při návratu na světové tratě po třech letech nevede úplně špatně, protože se po pátku drží v první desítce klasifikace WRC2.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!