Martin Vopatřil potvrdil triumf v Lenz Adam Cupu 2017

Lenz Adam Cup 2017 zakončila 3-Städte-Rallye.

Německá soutěž je tradičně i posledním podnikem ADAC Opel ADAM Cupu a české posádky zde podstupují tvrdou konfrontaci s německou konkurencí. Z ní letos vyšel nejlépe vítěz LENZ ADAM Cupu Martin Vopatřil, kterého navigoval Michal Večerka.


Foto: František Dušek

Německá 3-Städte-Rallye má v kalendáři LENZ ADAM Cupu výsadní postavení. Pro všechny pohárové účastníky je start u našich západních sousedů podmínkou zařazení do závěrečného hodnocení značkového poháru vozů Opel ADAM. Nedávná Rally Příbram však v tomto směru mnohé vyřešila, a tak do Německa zamířilo nejméně posádek ve tříleté pohárové historii. Pouze tři, které tím pádem si také mezi sebe rozdělily umístění v konečné pohárové klasifikaci.

Ale pojďme k průběhu závodu. Začínalo se dvěma pátečními sekcemi, druhou už posádky absolvovaly za tmy. V této fázi závodu se vedlo nejlépe Martinu Mottlovi. Na prvních dvou zkouškách byl nejrychlejší, a i když ho Martin Vopatřil v RZ3 dokázal porazit (RZ4 posádky nejely), po první etapě Mottl s Vorlem vévodili české klasifikaci s náskokem 1,6 vteřiny před Vopatřilem s Večerkou. Se ztrátou tři čtvrtě minuty patřila třetí příčka Martinu Baďurovi, kterého opět navigoval Ivo Studený. Dodejme, že první dvě dvojice v těchto fázích závodu figurovali před českým zástupcem v německém ADAC Opel ADAM Cupu Davidem Štefanem.

Ve druhé etapě, kterou provázelo nevlídné počasí, čekaly na české posádky tři zkoušky ve dvou sekcích. Vopatřilovi se v těchto fázích podařilo průběh zvrátit na svou stranu, když vyhrál dva ranní testy. Mottl však na nejdelší zkoušce dne kontroval a před poslední sekcí ztrácel necelých deset vteřin. V této fázi už nepokračoval Baďura, jenž vyletěl v RZ5 do pole, odkud nebylo návratu.


Foto: František Dušek

V závěrečné sekci si ještě Mottl připsal na RZ8 svůj čtvrtý nejrychlejší čas, ale na Vopatřila si už nepřišel. Zlínský jezdec zakončil německý start dvěma dílčími vavříny v řadě. Tím si zajistil nejen další pohárové vítězství, ale také jistotu triumfu v LENZ ADAM Cupu 2017, což sebou neslo finanční prémii 75 tisíc korun. Mottl s Vorlem pak brali v Německu i celkově stříbro (plus 50 tisíc korun), start v Německu nakonec zajistil pohárový bronz Martinu Baďurovi (dle propozic i prémii 25 tisíc korun).

Ohlasy po 3-Städte-Rallye:

Martin Vopatřil: „Do Německa jsem vyrážel z pracovního shonu způsobeného stěhováním, navíc harmonogramy tréninků a soutěže se podepsaly na určité únavě a nervozitě. Proto jsme v pátek začali naprosto v klidu, chtěl jsem si osahat místní asfalty, které si mi v tréninku zdály docela kluzké. Trať byla v mnoha zatáčkách vymezena protikatovacími zábranami, přesto nás mnohokrát vystrašilo vytahané bláto. Jinak se mi německé tratě zamlouvaly. Byly technické i rychlé, se šotolinovými pasážemi. Trochu jsem měl jen obavu z polokruhových zkoušek, ale nakonec jsme s Michalem vše zdárně zvládli.

V sobotu pak zapršelo, což mi ale vůbec nevadilo a určitě nám to nahrálo v souboji s Martinem Mottlem. Ve srovnání s německou konkurencí by se v případě odpovídajícího nasazení dalo závodit o první pětku, ale tentokrát na to v hlavě nebylo.

Celkově si prvenství v poháru moc vážím. Každý závod byl o sekundách, o tom, kdo udělá chybu. Během sezony se postupně zrychlovalo a vše gradovalo v Příbrami. Ale na rozdíl od Patrika Brtníčka jsme každý závod dojeli až do cíle, což nakonec rozhodlo. Vyplatila se nám i poctivá příprava, kdy naše vozy během sezony ani jednou neodstoupily na technickou závadu. Za to patří celému týmu velký dík.


Foto: František Dušek

Za naše výsledky jsme si vyjeli i zajímavé finanční prémie, pohár byl prezentovaný v mnoha médiích, takže pokud budu mít na příští sezonu volné auto, nebudu se bránit v poháru pokračovat. Závěrem děkuji promotérovi cupu za skvělou organizaci a všem našim fanouškům za podporu.“

Martin Mottl: „Německo splnilo všechna naše očekávání a moc hezky jsme si na tamních tratích zazávodili. V pátek se nám dařilo držet Martina za sebou, v sobotu však přišel vydatný déšť, a protože se na vodě stále necítím tak jistě, jako na suchu, Martin nám odskočil. A v dalším průběhu už jsme ztrátu nedokázali smazat. Ale i tak jsme odjížděli z Německa moc spokojeni, neboť kromě druhého místa na této soutěži nám patří i druhá příčka v celkovém hodnocení cupu. Proti loňsku jsme si tak o příčku polepšili, což také těší.“

Martin Baďura: „Tratě v Německu se mi moc líbily. Závodilo se po pěkném asfaltu, testy měly rychlý charakter, prostě paráda. Bohužel už od úvodní RZ se Ivo nějak nemohl dostat do čtení, kvůli čemuž jsme i chybovali v jednom odbočení, což nás stálo pár vteřin. Na druhé zkoušce se kousek po startu v rozpise ztratil, takže jsem musel pokračovat na oči, což znamenalo další ztrátu. Třetí test se už jel za tmy. S těmito podmínkami mám minimum zkušeností, takže jsem jel na jistotu a tomu odpovídal čas.

Druhý den jsme se probudili do deštivého počasí a hned mi bylo jasné, že další jízda bude nesmírně těžká. Na úvodní ranní zkoušce, v předposlední zatáčce, bylo v katu vyházené velké množství bláta, na kterém jsem dostal smyk a půlkou auta vyjel do pole. To bylo mokré a poorané, takže se nám nepodařilo dostat zpět na trať a jelikož tam nebyli ani žádní diváci, kteří by nám pomohli, museli jsme, přestože se autu nic nestalo, smolně odstoupit.“


Foto: František Dušek

Zdeněk Pekárek: „Letošní ročník pod novým titulárním partnerem si v ničem nezadal se dvěma předchozími. Výkony posádek byly opět vyrovnané, bohužel o prvních dvou místech už rozhodla Rally Příbram. O to více mne mrzí, že ostatní posádky, které mohly o třetí příčku ještě bodovat, do Německa nejely. Co se týká celkové účasti posádek v LENZ ADAM Cupu 2017, byla stejná jako v minulých letech, což svědčí o popularitě tohoto poháru. Na příští rok zatím nechystáme žádné velké změny, další ročník by měl proběhnout téměř totožně jako ty minulé a pevně doufám, že se na tratích objeví nové posádky, které budou zdatně konkurovat staronovým účastníkům.

Závěrem bych chtěl poděkovat za uplynulou sezonu všem partnerům, posádkám, týmu Brynda racing, bez jejichž pomoci bychom vše tak hladce nezvládli. A v neposlední řadě děkuji mojí manželce, která si nepohodlí servisních zón ´užívá´ plně se mnou. Všem přeji úspěšný zbytek roku 2017 a těším se na spolupráci i v sezoně 2018.“

3. Städte Rallye 2017

1. Vopatřil – Večerka (Opel Adam Cup) 1:23:57.3
2. Mottl – Vorel (Opel Adam Cup) 1:24:33.1

Konečné výsledky LENZ ADAM Cup 2017:

1. Martin Vopatřil 145, 2. Martin Mottl 112, 3. Martin Baďura 78

Ostatní posádky nesplnily předepsaný počet závodů.

Komentářů celkem: 1
Fox
4. 11. 2017 19:001 Upraveno 19:11
0 0
Nechci být za šťouru, chlapcům k úspěchu gratuluji, jen by možná v rámci objektivity bylo vhodné uvést, že ve třídě pohárových opel-adamů skončili v rámci 3-stadte ne na 1. a 2. místě, ale na 9. a 11. místě. Nebo by to chtělo specifikovat, že byli klasifikováni v kategorii GAS...
Čímž se nijak nesnažím snižovat jejich úspěch v "našem" cupu...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!