Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
28. 10. 2017 21:51 − 13145× − 0

Mlha v závěru dne Evanse o vedení nepřipravila

Předposledním podnikem letošního MS je Wales Rally GB, kde nadále vede Elfyn Evans, který si už vybojoval téměř minutu náskoku.

Na Britských ostrovech se dnes pokračovalo druhou etapou Welšské rally a když zůstaneme u včera nakousnutých tradičních schémat typického podniku MS, tak se podle šablony pokračuje i ve Walesu, kde byla sobotní etapa tou nejdelší a přinesla lehce přes 142 ostrých kilometrů. Organizátoři se opět rozhodli, že většinu dne nechají posádky jet bz servisu, dnes to konkrétně bylo sedm zkoušek a teprve před večerními dvěma testy se soutěžící vydali na půlhodinku navštívit mechaniky v servisní zóně v Deeside, kde se jejich speciály připravily na poslední dvě RZ pod pláštíkem tmy. Nebudeme předbíhat, ale můžeme naznačit, že vložky po soumraku spolu s mlhou na RZ15 přinesly změny v pořadí, ale o tom až v dalších odstavcích. Po včerejšku opanovaly čelo posádky domácího M-Sportu, když byly v pořadí Evans, Tänak a Ogier.

Dnes se začalo podle včerejšího scénáře, když první test opět vyhrál Evans, druhým časem na vložce naznačil snahu postoupit na lepší příčky Neuville. Na páté místo poskočil Meeke, který se dostal před Latvalu a v podobném duchu pokračovaly první průjezdy zbylých vložek. Po třetí sobotní, tedy testu jménem Gartheiniog se na třetí místo posunul Neuville, který se v jednotlivých RZ držel za Evansem. V RZ11 se z nejlepší pětky odporoučel Meeke, který sice ztratil pouhých 10 sekund, ale i tak to stačilo, aby se před něj posunuli Mikkelsen s Latvalou. Stejný test pak zaznamenal také postup Neuvilla již na druhé místo, ale na vedoucího Evanse ztrácel Belgičan 50 sekund.

Odpoledne se pokračovalo druhým průjezdem testu Gartheiniog a opět nejlépe zajel Evans následovaný Neuvillem, avšak vskutku domácí jezdec (Evans to má ze svého rodiště do centra rally Deeside nějakých 90 kilometrů) měl nadále 50 sekund k dobru. Na RZ13 poprvé v sobotu Neuville Evanse porazil a tento výkon zopakoval i následujícím testu. Nic to však neměnilo, že před závěrečnými sobotními dvěma testy měl Evans komfortní náskok právě před Neuvillem a čtvrtminutu nazpět následoval Tänak. Ten měl čtyři sekundy nazpět Ogiera, nic se neměnilo ani na Mikkelsenově páté příčce.

Jak už naznačil úvod textu, na RZ15 jedoucí se pod rouškou tmy se ještě snesla mlha a pořadí se proměnilo. Nejrychleji zajel Latvala, který si polepšil o dvě příčky a posunul se na čtvrté místo, dalším kdo šel vzhůru byl Finův bývalý týmový kolega Ogier, který se posunul na druhé místo. Nejvíce na mlhu doplatil Tänak, který hlásil, že nic neviděl a spadl na šesté místo. RZ16, která sobotu uzavírala již změny nepřinesla a po dalším nejlepším času je ve vedení zaslouženě Evans, který má lehce přes 50 sekund náskoku na druhého Ogiera. Toho s pouhými pěti desetinami ztráty následuje na třetí příčce Neuville a další čtyři sekundy zpět je Latvala. Šest sekund zpět je pátý Mikkelsen, šestý Tänak ztrácí další dvě a půl sekundy. Teprve sedmý Meeke má výraznější odstup, když na pilota M-Sportu ztrácí přes 20 sekund. Osmý je před závěrečnou etapou Lappi, devátý Paddon a desítku uzavírá Sordo.

Teprve těsně za branami elitní desítky se seřazují soutěžící bodující do WRC2, kde nadále vede již jistý mistr světa Tidemand před domácím Cavem. Ten se dnes po RZ11 dostal před třetího Camilliho, ale Francouz po zbytek dne ztrátu stahoval, snížil ji na třetinu a zítra se bude snažit z Britova náskoku umazat posledních zbývajících sedm sekund. Čtvrtý je klasifikovaný Bogie a pátý jede Brynildsen.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!