Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
29. 10. 2017 16:03 − 6960× − 7

Elfyn se dočkal a doma slaví první výhru

Posledním z letošní trojice pilotů M-Sportu, kdo čekal na výhru, byl Elfyn Evans a ten dokázal zvítězit nyní na domácí půdě.

Poslední den Wales Rally GB je za náma a nebudeme to nijak natahovat, na Britských ostrovech se rozdávaly tituly. Ale popořadě. Než se mohli posádky podívat na cílovou rampu, tak bylo třeba zdolat posledních 41 ostrých kilometrů rozdělených do pěti rychlostních zkoušek a úplně posledních šest pak hrálo ještě roli při udělování bonusových bodů, jelikož RZ21 Brenig byla organizátory vybrána jako PowerStage. Po včerejšku by ve vedení s komfortním náskokem lehce přes 50 sekund Evans, kterého se snažil nahánět Ogier a toho s minimální ztrátou stíhal Neuville, který se snažil živit šance na titul, avšak Francouzovo průběžné umístění mu do karet zrovna dvakrát nehrálo.


Nejrychleji dnes začal Tänak, ale pořadí se měnilo jinde, když Neuville dle očekávání překonal Ogiera a i zbylé testy nedělní etapy pak patřily posádkám Hyundai, když se o ně dělili Neuville a Mikkelsen. Před PowerStage dokázal belgický jezdec stáhnout Evanse o pouhých deset sekund, takže Welšan měl velmi výhodnou pozici pro závěrečných šest kilometrů a neopakoval se tak scénář z letošní Argentiny, kde se Evans a Neuville tahali o vítězství až do posledních metrů a kde se jezdec s Fiestou WRC v barvách Dmack zřejmě o premiérové vítězství připravil až menší chybou při nájezdu na mostek. Teď si však mohl dovolit jet obezřetněji…

Na PowerStage největší příděl bodů shrábnul Neuville a druhý největší podíl připadnul Meekovi, který si alespoň trochu přilepšil k hubenému bodovému zisku na umístění. Třetí čas zajel Latvala a nejdůležitější bylo čtvrté místo Ogiera, které znamenalo, že Neuvillovi zhasnuly všechny naděje na první titul mistra světa. Francouz totiž nasbíral dostatek bodů, aby jej letos už nikdo neohrozil a v domovině svého týmu slaví korunovaci šampionem. Pro M-Sport bude Wales Rally GB 2017 mít ještě výjimečnější postavení i díky tomu, že cumbrijský tým zde získal i titul mezi konstruktéry.


Foto: Twitter M-Sport

M-Sport tak dotáhl do konce své fantastické tažení letošní bláznivou sezónou a pověstný David zvítězil nad Goliáši v obou klasifikacích. Pro Malcolma Wilsona a jeho firmu jde navíc o první titul od sezóny 2007, kdy slavil s Fordem ve značkách. A pokud budeme hledat, kdy naposledy získal titul jezdec, který jezdil za soukromý tým, můžeme buď počítat rok 2006 a Sébastiena Loeba s Kronosem a nebo spíše se vrátit až do 80. let, kdy Ari Vatanen získal titul s Escortem týmu David Sutton Cars v sezóně 1981.

Takže na závěr si pojďme udělat rekapitulaci, jak to tedy dopadlo, i když letošní tituly máme rozdány. Vítězství, první v kariéře, slaví Evans, který také po 88 soutěžích vybojoval první výhru pro pneumatiku Dmack a když už jsme u statistik, tak je Evans prvním Britem, který od roku 2000 a Richarda Burnse dokázal zvítězit v této soutěži. Druhou příčku vybojoval Neuville, třetí dokončil Ogier, o jehož slavení již byla řeč. Čtvrté místo si z Britských ostrovů odváží Mikkelsen, pátý byl Latva a šestý Tänak. Sedmé místo bral Meeke před Paddonem, devátý byl Lappi a desítku uzavřel Sordo.


Ve WRC2 si dnes vše už pohlídal Tidemand, jenž přepustil nejrychlejší časy jiným, ale i tak ještě o deset sekund zvýšil svůj náskok na druhé Camilliho. Za dvěma oficiálními jezdci Škody a M-Sportu dojel na třetí příčce první soukromník Cave, úspěch domácích podtrhl čtvrtým místem Bogie, pro nějž šlo při čtvrtém startu na domácí světové soutěži zatím o nejlepší výsledek. Páté místo vybojoval Nordgren, jenž podruhé startoval za tovární Škodu motorsport.

Komentářů celkem: 7
29. 10. 2017 16:17
0 0
Líp to dopadnout nemohlo. Ač jsem ve VW Ogiera nemohl vystát, tak u M-Sport mi přijde nějaký pokornější a lidštější, takže aj ten titul mu přeju. No a nepřát titul Malcolmovi, takových lidí snad ani moc být nemůže. Teď už jen doufám, že Seba udrží smajlík
29. 10. 2017 16:52
0 0
Statistické doplnění - jestli se nepletu, tak dalším vítězem se stal "ten Řek", tedy Jourdan Serderidis, který vyhrál letošní WRC Trophy.
29. 10. 2017 17:43
0 0
Ještě to neskončilo, ale určitě není bez zajímavosti, že nažádných stupních vítězů, letos Ford nechyběl smajlík
29. 10. 2017 17:56
0 0
Jako dneska musí být u M-Sportu velký mejdan, to se zítra asi do práce nepůjdesmajlík
29. 10. 2017 18:02
0 0
Asi taky nepůjdu - solidarita smajlík
29. 10. 2017 18:06
0 0
Je to také obrovský úspěch pro D-Mack! Elfyn měl díky těmto pneumatikám před ostatními výhodu, kterou dokázal skvěle zužitkovat. smajlík
29. 10. 2017 18:09
0 0
Elfyn to má díky D-Mackům zvláštní, někde je díky nim marnej, jinde má výhodu.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!