Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
4. 11. 2017 21:16 − 7634× − 3

Alex Lukyanuk by rád pokračoval v ERC

Ruský jezdec Alexey Lukyanuk se letos potýkal se smůlou a většinou končil své učinkování haváriemi.

Když se podíváme na letošní sezónu v podání Alexeje Lukyanuka, havárie převažují nad dokončenými soutěžemi, ale když už ruský pilot dojel až do cíle (žel jen dvakrát), byla z toho bedna. Výhra na Kanárských ostrovech a druhé místo ve Zlíně při srpnové Barum rally byly jedinými světlými momenty, ve zbytku evropských soutěží přišla porucha karoserie či jiné chyby, nemluvě o tom, že dva závody Rus vynechal skrze léčení následků těžké nehody při testech v květnu. Ale Lukyanuk se vrátil do druhé půle sezóny, na předávání cen po posledním podniku ERC v Lotyšsku obdržel celosezónní Colin McRae Flat Out Trophy (mimochodem jich ruský jezdec vlastní dost i za jednotlivé rally) a už spřádá plány pro příští sezónu. Jak řekl v rozhovoru pro ruskou mutaci serveru motorsport.com, plánem je opět zkusit odjet kompletní ERC plus se pokusit přidat i nějaké další starty.

Ale než se podíváme na týdny a měsíce nadcházející, nechme Alexeje Lukyanuka udělat malou rekapitulaci sezóny 2017. "Letos jsme odstartovali do šesti soutěží, ale dojeli jen dvě. Takže to nebylo povedené. Nemohu všechna odstoupení dávat za vinu jen věcem mimo mě, je jasné, že téměř v každém případě bylo možné udělat něco jinak a problémům se vyhnout. Každý byl svým vlastním případem a z těchto zkušeností bychom se měli poučit v budoucnu," říká ruský jezdec k letošku a dodává ještě k poslední havárii na Rally Liepaja, kde se spolu s Brunem Magalhaesem stal obětí nově se oběvivších anticutů. "V jedné ze zatáček přidali organizátoři po seznamovačkách anticuty, aby se nezkracovalo po trávě. Výsledkem byla ostřejší zatáčka a stopa vedla skrze hlubokou louži, která se při seznamovacích jízdách dala ještě objet. Pro nás to v tempu bylo překvapení. Dostali jsme aquaplaning a trefili strom. Za pár minut do toho samého stromu v plné rychlosti vrazil Bruno Magalhaes… Po závodě posádky naše posádky podaly oficiální prohlášení na FIA ohledně nepřípustnosti změn v podobě trati po seznamovačkách aniž by byly všichni účastníci informování. Organizátoři rally se později omluvili, ale výsledek byl zničený… stejně tak auto. Teď už víme, že se chystají změny pravidel, které podobnou situaci znova neumožní," pokračuje Alex Lukyanuk lotyškou havárií a následným děním.

Pro příští rok nemá v plánu "Luky" nic moc měnit na výběru šampionátu, když by rád pokračoval, tam kde poslední roky. "Pro rok 2018 je v plánu kompletní ERC. Je před námi stále ještě hodně práce, musíme vše naplánovat, připravit podmínky pro spolupráci se sponzory a obchodními partnery, dotáhnout všechny smlouvy. Doufám, že se vše povede. Mimo to probíhají jednání ohledně možnosti se účastnit českého šampionátu, protože tamní organizátoři a federace mají velký zájem na tom, aby šampionát měl vysokou úroveň. Navíc bych rád přes zimu udržoval formu starty s Lancerem Evo X, takže čekáme, než budou zveřejněny kalendáře podniků v Pobaltí a dáváme dohromady peníze. Jako třešínku na dortu pak plánujeme absolvovat seznamovací jízdy některých soutěží MS, což si myslím, že bude dobrou zkušeností a tréninkem," uzavírá ruský jezdec.

Komentářů celkem: 3
5. 11. 2017 09:41
0 0
To by byla pecka kdyby mu vyšly starty příští rok u nás smajlík
5. 11. 2017 14:10
0 0
smajlík
6. 11. 2017 23:27
0 0
pokud pojede mistrak tak kopejda sice zna každý metr ale uz budu muset zavodit když venca slábne smajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!