8. 11. 2017 15:49 − 3642× − 0

Titul pro jednoho škodováka, vítězství pro druhého

Jako obvykle zakončila belgickou sezónu tradiční hojně navštěvovaná soutěž, na jejíž start se každoročně staví zajímavá konkurence.

Letošní už čtyřiačtyřicátý ročník přivítal na startu ve městě Huy 156 dvojic, před které organizátoři postavili výzvu v podobě více než dvou set ostrých kilometrů. Vloni Rallye du Condroz ovládla dvojice továrních jezdců stáje Citroën Craig Breen se Stéphanem Lefebvrem. Oba usedli do pronajatých speciálů DS3 R5 a z vítězství se nakonec radoval irský jezdec. Pro letošek Citroën Belux vybral do DS3 R5 jiné hosty, kteří v minulosti rovněž jezdili v barvách francouzské tovární stáje. Francois Duval tehdy hodně doplácel na svou divokost a z té ani po dvanácti letech nic neztratil. Už v pátek ráno se jeho DS3 ocitla ve vysoké rychlosti mimo trať. Duval naštěstí kromě hromady hnoje nic netrefil a mohl pokračovat. Na nejrychlejší čas ale dosáhnul až na první nedělní zkoušce a díky problémům soupeřů se z konce top ten dostal až na šesté místo. Kvůli problému s podpěrou o něj ale v RZ 16 přišel.

Na vzpomínku angažmá Bruna Thiryho u Citroënu bychom v paměti museli zapátrat ještě hlouběji. Pětapadesátiletý jezdec poslední roky startuje pouze sporadicky, ale příležitost premiérového ozkoušení techniky R5 si nemohl nechat ujít. Pomalejší časy v úvodu soutěže tak nebyly ničím překvapivým. Thiry ale postupně zrychloval a na konci prvního dne se už vyhoupnul na páté místo. V neděli se ještě utkal s Adrianem Fernémontem o čtvrté místo, ale tento souboj nakonec prohrál. Pro pilota Fiesty R5 toto čtvrté místo znamenalo nejlepší výsledek jeho kariéry. Z jezdců DS3 R5 začal nejrychleji ten, který vůbec nehájil barvy oficiálního zastoupení značky pro Belux. Předloňský vítěz Condroz Cédric Cherain soutěž rozjel na čtvrté příčce, ale během první etapy se probojoval až na druhou. Bohužel kvůli smolné poruše alternátoru v závěrečné sobotní zkoušce musel rally předčasně opustit.

Belgie je zemí zaslíbenou francouzským speciálům a to platí kromě dvojitého šípu i o lva. Vítězný belgický junior Guillaume de Mevius dostal od svého „zaměstnavatele“ příležitost poprvé v životě soutěžit se čtyřkolkou. S Peugeotem 208 T16 R5 našel společnou řeč poměrně brzy a po první etapě mu patřilo solidní sedmé místo. V neděli ale svou divokost nedokázal udržet na uzdě a soutěž pro něho skončila havárií. Už ve čtvrté sobotní zkoušce podobným způsobem skončil jeho starší bratr Ghislain. A to pilot Škody Fabia R5 soutěž rozjel parádně, vyhrál první dvě zkoušky a ve vedení se držel až do oné havárie. Po ní se do vedení podniku vyhoupnul Kris Princen s další Škodou Fabia R5. Tím už se dostáváme k tomu hlavnímu, oč se v okolí Huy bojovalo, k belgickému titulu. Kevin Abbring sice už v předešlé soutěži o svou šanci na opanovaní mistrovství přišel, ale i tentokrát s oběma adepty sehrával intenzivní souboj.

Princen mohl na titul pomýšlet pouze ve dvou případech. Buď musel vyhrát a k tomu doufat, že Vincent Verschueren skončí na horším než čtvrtém místě, nebo dojet do třetího místa. To ale v případě, že soupeř vůbec do cíle nedojede. Princen logicky začal od prvních kilometrů pořádně tlačit na pilu. Naproti tomu Verschueren svou Fabii R5 šetřil a jel hlavou. Spolehlivá a vyrovnaná jízda v kombinaci s problémy ostatních jej vynesla na konci prvního dne až na druhou příčku. Abbring o ni v jeho prospěch přišel po problémech se spojkou v závěru dne, ale zase si ji v neděli vzal zpátky. Pilot Peugeotu se stal nejrychlejším jezdcem druhé etapy a ze závěrečné letošní soutěže si odvezl druhé místo. Verschuerena propad na třetí a chvíli i čtvrté místo nikterak netrápil, stále měl jistotu zisku titulu. Princen už v neděli o vítězství nepřišel, tentokrát pro něho ale mělo trochu hořkou příchuť. Po dvou letech za volantem Peugeotu zkoušel vybojovat belgický titul s mistrovskou technikou, ale znovu neuspěl. Belgickým mistrem se pro rok 2017 stal Vincent Verschueren.

Konečný stav šampionátu: 1. Verschueren 112, 2. Princen 108, 3. Abbring 86, 4. Rouard 52, 5. Guillaume de Mevius 45, 6. Boulat 41

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!