Lužická šotolina přivítala evropské historiky

Lausitz Rallye letos oslavila dvacet let od svého vzniku a jako dárek si organizátoři nadělili zařazení do ME historiků.

Pořadatelé z Boxbergu sice se svojí soutěží stojí mimo německé mistrovství, ale už v minulosti se snažili o zařazení do některého z mezinárodních šampionátů. Svého času se spekulovalo i o snaze rozšíření řad šotolinových podniků seriálu IRC. Teprve letos se jim povedlo ale opravdu proniknout na evropskou půdu. Celkem se na start dostavilo osmnáct posádek historických speciálů, bohužel mezi nimi chyběly ty nejlepší z mistrovství. Svou vlastní ligu na šotolinových tratích sehrával Jari Latvala, který už od roku 2012 patří k stabilnímu inventáři soutěže. Tentokrát se do Německa vydal s Toyotou Celicou ST165 a postupně si vytvořil na čele náskok skoro pěti a půl minuty. Bohužel v poslední zkoušce řekl motor jeho vozu dost a vítězství spadlo do klína domácímu Holgeru Knöbelovi ve Volvu 242. Nejvíce bodů do ME si však z Německa odvezl až třetí nejrychlejší v cíli, Švéd Stefan Helin pilotující Opel Ascona A.

V soudobých vozech se dal očekávat duel dvou nejpovolanějších expertů na Lausitz Rallye. Matthias Kahle se svou Škodou Fabia R5 obhajoval loňské vítězství, kterým ukončil sérii tří vítězství hlavního rivala Anderse Grøndala. V úvodním testu dokázal zvítězit Kahle, ale už po tom následujícím se propadnul desetinku za svého norského rivala. I druhý průjezd úsekem RK Arena opanoval místní jezdec a vrátil se do čela. Na konci dne to však byl norský pilot Fiesty R5, kdo se radoval z etapového triumfu. Atraktivní duel neztratil náboj ani v sobotu, Kahle se na první příčku vrátil po druhé ranní zkoušce. I když se odjely další tři testy, rozdíl mezi prvním a druhým stále činil nicotné čtyři desetinky. Podobně zajímavý souboj se v sobotu odehrál i o třetí příčku mezi domácím Albertem von Thurn und Taxisem ve Fabii R5 a českým jezdcem Fiesty R5 Jaroslavem Orsákem. Tento souboj nakonec vyhrál domácí jezdec, ale jak to dopadlo s vítězem? Grøndal se před závěrečnou sekcí vrátil do vedení s náskokem 4,9 vteřiny. Nor vyhrál i předposlední test a náskok navýšil už na 8,4 sekundy. Kahle tedy loňský lužický triumf neobhájil, za účast ve strhujícím duelu se ale rozhodně stydět nemusí.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!