8. 11. 2017 17:10 − 5734× − 3

Kudy se jezdilo – Rallye Vysočina 1984

Soutěží s názvem Rallye Vysočina bylo více. My se dnes podíváme na tu, která měla centrum v Kamenici nad Lipou.

Ještě nedávno se jezdila moc hezká Rally Vysočina Okříšky. A kdysi se jezdila Rallye Vysočina Tišnov a pak Rally Vysočina v Kamenici nad Lipou. Možná i pro tu shodu o ní všichni mluvili jako o "Kamenici".

Mezi lety 1974-1991 se odjelo 16. ročníků, nejelo se v letech 1980 a 1981. V roce 1992 byla soutěž v kalendáři, ale byla zrušena a už se nikdy další ročník nejel (přehled všech ročníků zde). Zajímavé je, že nikdo nevyhrál soutěž alespoň dvakrát. Soutěž byla mezi jezdci velice populární.

Soutěž se jezdívala jako oblastka, pouze v roce 1984 byla povýšena na přebor. A právě na tento ročník se dnes zaměříme. Tenkrát se poprvé soutěž jela jako Rallye Vysočina, do té doby to byla Rallye Vysočinou. Centrum soutěže bylo v Kamenici nad Lipou, což je kousek na jih od Pelhřimova a naopak kousek na sever od míst, kde se jezdí Radouňská Rallye. Ale pokud se nemýlím, ani Pelhřimov ani Radouň se nikdy nejela na úsecích, o kterých si dnes budeme povídat.

V roce 1984 byly v harmonogramu 4 rychlostní zkoušky, které se jely třikrát, takže to dalo dohromady 12 erzet s bezmála 94 ostrými kilometry. Jak ale sami uvidíme, šlo o velmi kompaktní soutěž s tratěmi v nejbližším okolí Kamenice. Třetí průjezdy se jely v noci.

RZ1/5/9 Častrov – Častrov

Začínalo se na východ od Kamenice, kde se jel takový trojúhelník Častrov – Metánov – Ctiboř. Nekrásnější úseky byly mezi Metánovem a Ctiboří a pak těsně před Častrovem.


Úsek před Jakubínem dnes

RZ2/6/10 Betlém – Včelnička

Na další zkoušku posádky musely přejet naopak na západ od Kamenice. Start byl v Betlémě, přes Mnicha a Nového Mnicha se vjelo do lesa a z něj se posádky vynořily až ve Včelničce. Poetické názvy a fantastická zkouška na úzkém! Otevřete si mapy.cz, dejte si funkci Panorama a naklikejte si nějaká ta místa na mapě. Mimochodem, chvilku mi trvalo, než jsem tu trasu v mapě odhalil:) A zatímco dnes to vypadá kompletně vyasfaltované, tipl bych si, že tenkrát byl leckde nezpevněný povrch.


Úsek před bodem 4 na mapě dnes

RZ3/7/11 Okruh Kamenice

Pak byl na řadě okruh na jihovýchodním cípu Kamenice. Klíčový byl průjezd přes areál místního JZD, kde věřím, že to bylo malinko víc namotané kolem budov, než mapa nabízí. Okruh má takto cca 1,1 kilometru, takže při udávané délce zkoušky 4,5 km se okruh jel asi 4x. Bohužel netuším, kde byl start a cíl.


Pohled z bodu 3 na mapě do areálu JZD dnes

RZ4/8/12 Antonka – Rodinov

A poslední zkouška musela být také lahůdkou, protože kromě závěrečného úseku za Rodinovem je to všechno na úzkých klikatých cestičkách. Zarazil jsem se pouze u jedné věci. Přestože si myslím, že jsem trať odhalil správně, mapa mně to spočítala na 8 kilometrů. U mapy z programu je ale uvedeno 10,5 kilometru. Myslím si, že jde o chybu v programu. Bohužel máme k dispozici jen konečné výsledky, ne časy v RZ, takže ani podle průměrné rychlosti na této zkoušce si to nemůžeme potvrdit.


Úsek za Lhotou dnes

V databázi máme také u soutěže fotografii posádky Jan Martan – Václav Sova. Zkoušel jsem najít, ve kterém místě by to mohlo být foceno. Odbočeních na pravou ruku z hlavní na vedlejší na trati moc nebylo. Nebo nám to objasní sám Václav Sova, který je naším pravidelným čtenářem?

A ještě něco k výsledkům. Vítězem se stal Jiří David, pro kterého to byl největší úspěch kariéry. On mimochodem odjel pouhých 10 soutěží, po Kamenici jel Hanou, kde byl vyloučen a tím jeho kariéra skončila. Ale opět doporučuji rozkliknout výsledky a projít si ta jména. Třeba startovní číslo 105 – Emil Triner se Škodou 120 LS:) A také byl vyloučen. Emile, copak si to tenkrát provedl? :)

Tak za týden zase objevíme nějaké staré tratě.

Komentářů celkem: 3
8. 11. 2017 20:481
0 0
Poslední ročník se jel totiž bez Rodinova , cca 500 m nad tou fotkou se jezdilo dolu po šotolině a na Kamenici proto rozdíl v km původně když se jezdil i Rodinov tak to měla rz 10,5 a poté již jen 8 . Nejkrásnější a nejznámější místa této rz Vlásenice u Hampejzu , Vlásenice zastávka ,Rodinov u kapličky Rodinov vodárna a sjezd na hlavní krásná léta a skvělá soutěž .smajlíksmajlíksmajlík
8. 11. 2017 20:532
1 0
Bohu žel Shacki, to místo si nepamatuju. Je to strašně dávno. Dopídil jsem se jen toho, že nám tenkrát upadl přívod benzinu a nakonec jsme byli rádi, že jsme dojeli. Jedinou RZ si strašně matně pamatuju, byla ta okruhová přes místní JZD. Mimochodem Kamenice byla v roce 1978 moje první soutěž. I když jsme jí nedojeli a v r.1984 jen tak, tak, měl jsem Kamenici rád. Byla fakt pěkná!
8. 11. 2017 21:563
0 0
Volal mi Pavel Šárka a upřesnil, kde je to nafocené. On se totiž Rodinov neprojížděl rovně, ale na návsi u kapličky se odbočovalo na polňačku (je tam dodnes) a po ní se pak vracelo na hlavní. A na té polňačce je to foceno.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!