9. 11. 2017 10:02 − 2686× − 3

Budapešť pro rally zakletým městem

Hlavní maďarské město sice v minulosti pravidelně hostilo podnik tamního šampionátu v rally, ale ty časy jsou už dávno pryč.

Pravidelné hostování maďarských jezdců v Budapešti skončilo v roce 2006. O sedm let později se sice vzkříšená soutěž ještě odjela, ale následný rok i přes veškerou snahu k zopakování nedošlo. Letos se sice v kalendáři Budapest Rallye objevila znovu, ale zářijový termín kvůli absenci povolení průjezdu rychlostních zkoušek museli organizátoři uvolnit. Bohužel nakonec motory soutěžních vozů v hlavním maďarském městě nezaburácely ani teď v listopadu. Na poslední chvíli tak byla do kalendáře na pozici závěrečné soutěže zařazena Eger Rallye. Norbert Herczig svůj souboj o titul s Andrásem Hadikem rozhodnul už před měsícem v okolí Pécse a do Egeru vůbec neodcestoval. Na Hadika tak zbyl pouze post vicemistra. A jelikož i o něm už bylo definitivně rozhodnuto, ani jeho Ford se na tratích Eger Rally neobjevil.

Úvodní sekci soutěže opanoval pilot další Fiesty R5 Frigyes Turán, který vyhrál všechny tři zkoušky. Na druhou nejrychlejší Škodu Fabii R5 Ference Vinczeho jun. si však dokázal vyjet jen nicotný náskok 3,3 sekundy. Na extrémně rychlých tratích s minimem zatáček se také náskok tvoří hodně těžko. Ve třech průjezdech nejdelším úsekem Terpes – Bátori nejrychlejší posádky dosahovaly hrůzostrašné průměrné rychlosti až 150 km/hod. Vítěz celé rally se pak mohl pochlubit průměrem 138 km/hod. Po Turánově nejrychlejším úvodu přebral iniciativu Vincze jun. a po dvou nejrychlejších časech se vyhoupnul do vedení. Pilot Škody opanoval i zbylé sobotní zkoušky a večer šel spát s náskokem 11,9 sekundy. Miklós Kazár se musel sobotní ránem protrápit, když u jeho Fiesty R5 zlobila elektronika. Nakonec ale mohl v neděli ještě zabojovat s Péterem Rangou ve Fabii R5 o třetí místo. Další ztráta jej ale srazila na páté místo a Ranga si bronz už udržel až do cíle. Turán v neděli sehrál s vedoucím Vinczem jun. vyrovnanou partii, ale vítězství se nedočkal. Mladý pilot Škody Fabia R5 si tak v Egeru dojel pro premiérové mistrovské vítězství a v konečném zúčtování šampionátu si vyjel třetí příčku.

Konečný stav šampionátu: 1. Herczig 141, 2. Hadik 121, 3. Vincze 117, 4. P. Ranga 98, 5. Turán 71, 6. Kazár 58

Komentářů celkem: 3
9. 11. 2017 13:341
0 0
Ty průměry jsou šílené, třeba rz 5 to musela být asi rovná dálnice. Neboť jen jedno auto co projelo rz normálně se dostalo pod 120, to jsem ještě snad neviděl.
9. 11. 2017 18:042
0 0
Tak ne že bych chtěl u nás jezdit zkoušky, kde R5 dosahují průměr 150 km/h, ale zase je vidět, že bychom nemuseli tak hystericky rušit RZ, když někdo o 1,5 km/h překročí průměr 120 km/h, jako třeba na Bohemce 2015 Bezdědice... Když to na FIA projde Maďarům, tak asi nebude problém ve FIA...
9. 11. 2017 21:323
1 0
u nás ten limit vůbec nesouvisí s FIA, ale s čestným prezidentem Stop and Go Ječmínkem, kterej po Lopeníku stáhnul sobě, ale bohužel i jiným, gatě dolů, místo aby jasně vysvětlil v čem byl skutečnej problém a nový velení Autoklubu jede dál v jeho kolejích, proč taky ne, když se vyměnila jenom hlava, zbytek je a asi navěky bude stejnej...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!