Neuvěřitelné finále rakouského mistrovství

Jsou sezóny, kdy se boj o titul rozhodne už v jejich průběhu, a pak jsou sezóny jako ta letošní rakouská.

U našich jižních sousedů se v letošním roce událo něco takřka neuvěřitelného, sen všech opravdových fanoušků rallysportu. Do závěrečné soutěže nastupovala hned trojice jezdců s ambicemi na zisk titulu a finálový souboj nabídnul neuvěřitelné drama. Ještě před závěrečným testem sahal po titulu pilot, který se po průjezdu posledních čtyř kilometrů celé sezóny musel nakonec smířit s prohrou. Ono celé to finále v okolí města Rosenburg bylo hodně emotivní. Organizátoři Waldviertel Rallye už delší dobu bojují s nedostatkem financí a své snažení chtěli několikrát vzdát. Teď jim odřekli další partneři a to už byla definitivní tečka. Sedmatřicátý ročník slavné soutěže, v osmdesátých a devadesátých letech známé jako Semperit Rallye, se stal zároveň posledním.

A když odejít, tak ve velkém stylu. Hermann Neubauer letos obhajoval titul, který vloni získal do značné míry díky změně pravidel. Ta umožnila start speciálům WRC a Neubauerův tým si pořídil Ford Fiesta této kategorie. Pro letošek ale využil změny pravidel i matador rakouských soutěží Raimund Baumschlager a osedlal neporazitelný VW Polo R WRC. Niki Mayr-Melnhof nemohl zůstat stranou a na Waldviertel si opatřil z PH Sportu Citroën DS3 WRC. Někdejší okruhář ale neměl šance na titul zrovna velké, musel vyhrát a ještě doufat v odstoupení obou soupeřů. Neubauer s Baumschlagerem se žádnou velkou matematikou zabývat nemuseli, pro ně platilo jednoduché „vítěz bere vše“.

Překvapivě na shakedownu všechny vyškolil debutant ve vozu královské kategorie Mayr-Melnhof a stejným způsobem si s kvalitní konkurencí poradil i na RZ 1. Do servisu po druhém testu už ale přijížděl jako lídr Neubauer a všichni si lámali hlavu nad výběrem gum. Trať byla sice suchá, ale ve večerních hodinách se dalo očekávat, že její suchost přeci jen trochu ustoupí. Baumschlager získal ve třetí zkoušce už druhý nejrychlejší čas v řadě a posunul se do čela. Do servisu se už ale zase jako nejrychlejší muž vracel jeho soupeř ve Fiestě WRC. Na závěr dne byl na programu průjezd diváckou superspeciálkou a ta opět zamíchala pořadím. Vítězem etapy se o 2,7 sekundy stal pilot Volkswagenu. Na první příčku mezi jezdci speciálů R5 se na tom samém úseku posunul Christian Mrlik se Škodou Fabia. Ze třetí příčky v této kategorii hodlal na vítězství útočit Jaroslav Orsák, ale bohužel v sobotu hned ráno se svým Fordem Fiesta havaroval. Dávid Botka celou sobotu tvrdě útočil na značkového kolegu Mrlika, ale ten potvrdil pověst znalce místních tratí. Ostatně před třemi lety zde zvítězil v absolutním pořadí.

Teď je ale absolutní pořadí vyhrazeno speciálům WRC. Neubauer se musel vypořádat s menším handicapem, když na trať vyrážel jako první. Svého úhlavního soupeře dokázal hned na první ranní zkoušce porazit. Baumschlager si ale ve vedení udržel a díky dílčím triumfům v RZ 7 a 9 zvedl svůj náskok na 3,2 sekundy. V osmnáctikilometrové RZ 10 Neubauer zaválel, sokovi v Polu nadělil skoro pět vteřin a šel do čela. O sobě tam dal vědět ale i Mayr-Melnhof, který zaznamenal ještě lepší čas než pilot Fordu a v průběžném pořadí na třetím místě stáhnul svůj odstup pod deset vteřin. Bohužel ve zbylých testech už na nejrychlejší dvojici žádný tlak vytvořit nedokázal a v cíli se musel smířit se třetí příčkou. Ta samá pozice mu připadla i v konečném pořadí šampionátu. Baumschlager se mezitím vrátil do vedení a před závěrečnou dvojicí testů měl k dobru 2,8 sekundy. Neubauer ale znovu parádně zvládnul průjezd úsekem Manhartsberg a do posledních čtyř kilometrů nastupoval z první příčky s náskokem osmi desetinek. V tu úplně nejhorší možnou chvíli došlo k smolnému urvání poloosy na vedoucí Fiestě WRC a Neubauer na závěrečné superspeciálce přišel o obhajobu titulu. Baumschlager získal další vítězství na slavné soutěži a na rampě mohl oslavit svůj rekordní čtrnáctý titul. VW Polo R WRC po MS v rally a rallycrossu nenašlo přemožitele ani v Rakousku a zůstává stoprocentně mistrovským speciálem.

Konečný stav šampionátu: 1. Baumschlager 121, 2. Neubauer 117, 3. Mayr-Melnhof 98, 4. A. Aigner 61, 5. Grössing 35, 6. J. Wagner 32

Komentářů celkem: 4
13. 11. 2017 15:041
1 0
Gratululace Raimundovi k dalšímu titulu, je to srdcař, v jeho věku by toho docílil málokterý světový jezdec, fandim mu od dob, kdy fantasticky zajížděl s Golfem na Barumce a ještě bych si jej přál jednou vidět na tratích Barumky, letos sice byl v servisu, ale závod je závod, věřim, že by to byla zase super podívana s kapkou nostalgie.
13. 11. 2017 15:522
0 0
Tohle je pořádná rally,boj až do konce smajlík Velký palec nahoru pro Mayr-Melnhofa ,jel úžasně a hlavní část jeho ztráty vznikla až hodinami na powerstage.
13. 11. 2017 18:453
0 0
Pěkná soutěž,za pěkného počasí.Brutus nasazení špičky s WRC na krásné šotolině,mimo divácká místa až na jedno,ale i to bylo super.Bez pásek,stojíš u trati dle svého uvážení,skoro žádný pořadatel,krásný balzám na rallyové srdce!!!Letos jsem zde byl potřetí a lituji těch předchozích ročníků,kdy jsem vyměkl kvůli špatnému počasí.Tato soutěž mě bude chybětsmajlík
13. 11. 2017 21:154
0 0
Nemohu se nikde dočíst , která to byla poloosa u Neubauera . Neví někdo ? Dík.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!