15. 11. 2017 21:55 − 5712× − 3

Kudy se jezdilo – Rallye Toužim 1980

Do roku 1981 pořádal AMK Toužim soutěž v okolí svého města. Nejprve jako Rallye Krušné hory, pak Rallye Toužim.

První ročník se jel v roce 1974 jako volný podnik s názvem Rallye Krušné hory. Stejný název nesl i druhý ročník, který už se jel jako oblastka (stejně jako všechny zbývající). Pak už se soutěž přejmenovala na Rallye Toužim a skončila osmým ročníkem v roce 1981. Přehled všech ročníků i s výsledky je zde.

Mezi vítězi a soutěžícími najdeme opět spoustu zajímavých jmen, konkrétně v roce 1979 třeba soutěž vyhrál Milan Dolák.

Dnes se podíváme, kde jel předposlední ročník soutěže v roce 1980. V harmonogramu byly čtyři rychlostní zkoušky na třech úsecích, z čehož ale dva měly většinu trasy společné. Jelo se v okolí Toužimi a start byl 14. června v 10 hodin z STS Toužim:)

Ještě bych mohl zmínit, že jen o kousek dále v okolí Vidžína a Úterý se jezdily rychlostní zkoušky Rallye Plzeň. Ale o tom více jindy.

RZ1 Třebouň – Dobrá Voda

První úsek začínal v Třebouni jižně od Toužimi. Tipl bych si, že tenkrát ještě nebyl obchvat obce jako je dnes silnice z Plzně na Karlovy Vary. Z Třebouně se jelo na Bezděkov a dále na Dobrou Vodu. I dnes jsou to nádherné, doslova bohem zapomenuté silničky přes pastviny a lesy.


Úsek na trati dnes

RZ2/4 Útvina – Číhaná – křižovatka u Kozlova

Druhý úsek se jel dvakrát na sever od Toužimi. Začínalo se za Útvinou a jelo se nahoru na Číhanou, kde se odbočilo na Mirotice a dále na Kozlov, před kterým byl konec. Charakter zkoušky stejný jako té první.


Úsek na trati dnes

RZ3 Prachomety – Prachomety

Třetí úsek byl variantou toho prvního. Začínalo se za Prachomety a jelo se na Bezděkov, kde se trať napojila na první úsek, který kopírovala až do Dobré Vody. Tam ale pokračovala dále odbočkou na Prachomety a vrátila se k obci.


Úsek na trati dnes

Zajímavostí výsledků je, že vítězný Jiří Vitula po soutěži ukončil kariéru. Druhý skončil legendární Standa Šelmát, v jehož areálu má dodnes centrum Podbrdská Rallye Legend v Sedlišti. A velmi známý byl tehdy i Juraj Eöllös.

Tak za týden zase objevíme nějaké staré tratě a zapomenuté soutěže.

Komentářů celkem: 3
16. 11. 2017 11:431
0 0
Kolem Toužimi je opravdu krásný kraj a prakticky nevyužívané silničky, krásné úseky, díky za vzpomínku.
16. 11. 2017 12:032
0 0
Chybí nám výsledky z roku 1976, tak kdyby někdo z účastníků měl...
19. 11. 2017 20:363
0 0
Jj, kraj kolem Toužimi (ale i v širokém okolí okolo ní západně i severně) je dost "tajemný" a málo osídlený, a pro rally jako dělaný. Je Škoda, že leží už 35 let rallyově zcela ladem, jakožto ostatně celé západní a severozápadní čechy. smajlík Byť teď se to alespoň trochu napravilo The Most Rally u Klášterce nad Ohří.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!