21. 11. 2017 08:36 − 1537× − 0

Souboj pohlaví o australský titul

V Coffs Harbour se o uplynulém víkendu zakončilo nejen zápolení v rámci světového šampionátu 2017, svůj finiš si tam užili i Australané.

O titul spolu na světových tratích měly sehrát závěrečné klání hned tři posádky. Harry Bates se ale rozhodnul tento souboj vzdát už dopředu a raději chtěl porovnat svou novou Toyotu Yaris AP4 se zahraniční konkurencí. Startem mimo klasifikaci domácího mistrovství nebyl svázán nutností obout svůj zánovní vůz na jediné předepsané pneumatiky. Úřadující šampiónka Molly Taylor se na start Kennards Hire Rally Australia postavila se svým Subaru coby vedoucí jezdkyně s vcelku komfortním náskokem. Pilot Mitsubishi Nathan Quinn moc šancí na její porážku neměl a v podstatě musel hlavně doufat v její smůlu.

Nejrychleji v rámci domácího mistrovství začal Eli Evans, který už ale neměl žádnou šanci na úspěch v konečné klasifikaci. Za vším stálo zpoždění debutu jeho nového Mini AP4 a následující výskyt všemožných dětských nemocí. A ty v podobě kolapsu posilovače řízení Evanse vyřadily ze hry i nyní. Do vedení se pak dostal místní borec Quinn, kterému k více než minutovému náskoku dopomohly problémy s interkomem u Subaru Taylorové. I když jezdce Lanceru postihnul v RZ 6 defekt, stále odcházel do sobotní etapy jako lídr s náskokem čtyřiceti vteřin. Toto rozložení sil by úřadující mistryni k obhajobě titulu bohatě stačilo, takže na druhé příčce v klidu pokračovala i v sobotu. Na poslední přírodní zkoušce se ale ze Subaru zakouřilo a diváci se jej na závěrečných superspeciálkách už nedočkali. Quinnovi tím pádem svitla naděje, že by titul ještě nemusel být ztracen. Vše nyní záleželo na umu mechaniků australské stáje Subaru. Vzhledem k bodovému náskoku jejich svěřenkyně stačilo dát poškozený motor dohromady a dostat ji v neděli zpátky na trať. To se bohužel i přes celonoční snahu nepodařilo a Quinn měl rázem vše ve svých rukou. Jeho Mitsubishi se ukázalo jako spolehlivější a dovezlo jej až do cíle rally. Australským mistrem mezi jezdci se stal Nathan Quinn, u stáje Subaru se museli smířit jen s titulem pro nejlepšího spolujezdce Billa Hayese.

Konečný stav šampionátu: 1. Quinn 331, 2, Taylor 282, 3. O'Dowd 216, 4. Brooks 197, 5. H. Bates 195, 6. Evans 166

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!