27. 11. 2017 08:38 − 4175× − 2

Toskánský finiš TER 2017 s úspěchem Jarina Orsáka

Na nádherných toskánských šotolinách se o posledním listopadovém víkendu naposledy soutěžilo o body do seriálu TER.

Ten vzniknul jako soukromá aktivita s cílem sdružit evropské podniky v zajímavých turistických lokalitách a alespoň vzdáleně dát vzpomenout na seriál IRC. V letošním druhém ročníku promotér do kalendáře zařadil i Tuscan Rewind, italský podnik odehrávající se na tamních nádherných šotolinách. Bohužel o vítězi seriálu se rozhodlo už na Rallye du Valais a Giandomenico Basso se na start své domácí soutěže vůbec nepostavil. Kromě vítězného Hyundaie i20 R5 v Toskánsku chyběl i Ford Fiesta R5 druhého nejlepšího Bernda Casiera. Hlavním favoritem na vítězství se tak stal občasný účastník MS Lorenzo Bertelli, který doma provětral Ford Fiesta WRC. Jelikož soutěž nebyla zařazena do žádného z hlavních italských šampionátů, neobjevil se na startu ani žádný z předních tamních jezdců. Ze zahraničních hostů na sebe měli upozornit hlavně Argentinec Juan Carlos Alonso (Škoda Fabia R5) a český Jaroslav Orsák (Ford Fiesta R5).

Nejrychleji do rally nastoupil Alessandro Taddei se svou Škodou Fabia R5, který vyhrál obě úvodní zkoušky. Bertelli naopak hned v první zkoušce chyboval, přetočil se a poškodil levý zadní blatník Fiesty WRC. Dvacetivteřinovou ztrátu byl následně nucen celý pátek stahovat a nelze říct, že by se mu to nedařilo. Taddei si sice vedení po skoro celý den dokázal udržet, ale vítězem etapy se nakonec přeci jen nestal. Bertelli mu jej v úplně závěrečné zkoušce nelítostně sebral. Do boje na imaginárním pódiu se zapojil ještě Orsák, čtvrtý Vanio Pasquali s Fabií R5 už zaostával o celou minutu. Loňský toskánský vítěz Taddei chtěl druhý den vykročit za obhajobou triumfu, ale místo toho se propadl za Orsáka a nakonec už o třetí místo nepřišel. Orsák na rychlost vedoucího WRC se svou R5 nestačil, ale předvedl solidní výkon a v rámci TER bral maximum bodů, což jej vyneslo na konečnou třetí pozici v seriálu. Bertelli v okolí městečka Montalcino na úsecích, kde se v minulosti proháněli při Rally Sanremo světoví piloti, zaznamenal své premiérové vítězství v absolutním pořadí.

Komentářů celkem: 2
28. 11. 2017 21:28
0 0
Takže tenhle hoooodně protekční synek s několikaletou zkušeností "ze světa" nikdy nevyhrál ani žádnou obyčejnou LOKÁLKU?!!! smajlík Docela mazec - ne? smajlíksmajlíksmajlíksmajlík
29. 11. 2017 07:34
0 0
on těch lokálek zase tak moc neodjel a s pětikilem fiátkem se toho absolutně moc vyhrávat nedalo
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!