Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
3. 12. 2017 08:59 − 3031× − 0

Martin Vlček posledním vítězem sezóny 2017

Sezóna 2017 je u nás ukončena, když se o její závěr postarala Mikuláš rally s centrem ve Slušovicích.

Je už tradicí, že soutěžácká sezóna se zakončuje na slušovickém dostihovém závodišti a ani letošek nebyl žádnou výjimkou, když se o tomto víkendu jel devátý ročník tohoto podniku, který v tomto roce nesl název Mikuláš Rally forever 2017. Panující počasí dalo částečně vzpomenout na ročník 2010, kdy trať zasypal sníh, ale ač letos bílá nadílka přišla o něco dříve než pár hodin před startem, trať si zachovala charakter Monte Carla a na posádky čekal mix od mokrého asfaltu až po zbytky ledu a sněhu, takže podmínky evokovaly zimu. Počasí bylo proti nedávným ročníkům odlišné, ale co se příliš nezměnilo byl itinerář soutěže, který vycházel z minulého roku a opět se dvakrát jelo na klasické vložce v Lípě a třikrát pak posádky čekalo kroužení kolem dostihovky, která je centrem celé rally.

Když se oproti seznamu přihlášených posádek na startu neprezentoval držitel rekordního počtu vítězství a současně obhájce prvenství Kostka, byl stupínek pro nejrychlejší posádku Mikulár rally volný. Na prvním testu začal nejlépe Vlček, který na dostihovce nakroužil dvě sekundy na Černého. Podobné výsledky měla první Lípa a po první sekci tedy vedl Vlček před Černým o 13 sekund, na třetí místo se posunul Odložilík, čtvrtý byl domácí Tlusťák a pátý Bisaha.

Na druhé dostihovce stáhl polovinu své ztráty Černý, když test zajel nejlépe a Vlčkovi dal přes šest sekund, ale následující Lípa byla opět kořistí příborského jezdce, který svůj náskok vrátil na deset sekund. Nic se neměnilo ani na třetí příčce Odložilíka, Bisaha se po RZ3 posunul před Tlusťáka a tak taktéž setrvával po konci druhé sekce. V poslední rychlostní zkoušce sezóny si vítězství Vlček už pohlídal a dalším nejrychlejším časem si dojel pro vítězství v Mikuláš rally. Druhou příčku bral Černý, nic se nezměnilo ani na třetím místě Odložilíkově.

Pod stupni vítězů dokončil Bisaha, na třetí dostihovce se na páté místo posunul Grzyb, který v poslední vložce překonal Tlusťáka a odsunul tak zádveřického jezdce na šesté místo. Sedmý dojel Pospíšilík, který se na rozdíl od Prahy vyvaroval incidentů s obrubníky a Fabii R5 dovezl do cíle se všemi koly, osmý byl navrátilec na soutěžní tratě Růžička, devátý dokončil Kukučka a závěr desítky obstaral další Ford, tentokrát ale historik, kterým byl Escort RS Cosworth Neumanna. Stejně jako minulý týden v Praze pak platí, že ne všichni jezdci sledovali primárně chronometr a zejména velcí enkaři se snažili zahřát fanoušky atraktivními průjezdy, když jistotu v tomto ohledu představoval Kopáček, jehož Impreza za sobotní odpoledne snad víc kilometrů nakroužila dokola, než v přímém směru, zahanbit se nenechal ani jeho týmový kolega Zabloudil či Březík. Ukázku toho, že i předohrab umí jezdit hodně rozevlátě dával Vraj, ale vypíchnout by šlo ještě více jmen. Takže lze snad jen zakončil slovy, že Mikuláš rally byla povedenou tečkou za sezónou 2017 a nezbývá, než se těšit na rok 2018.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!