18. 12. 2017 12:33 − 1238× − 0

Marcos Ligato se rozloučil stylově titulem

Po této sezóně končí svou úspěšnou kariéru pětinásobný argentinský šampión Marcos Ligato a poslední soutěž zvládnul na výbornou.

Letošní ročník argentinského mistrovství se skutečně povedl a o zisku titulu ještě před závěrečnou desátou soutěží nebylo rozhodnuto. Největší šance na úspěch si s sebou do městečka Cruz del Eje přivezl pilot Chevroletu Agile MR Ligato. Gerónimo Padilla se bohužel na poslední rally už nemohl spoléhat jen na svůj um a kvality svého Peugeotu 208 MR, k cestě za titulem potřeboval soupeřovu smůlu. Naděje ale umírá poslední. Kromě první příčky se na tratích, kde se závodí i během argentinského podniku MS, muselo rozhodnout i o třetí příčce. Zálusk si na ní dělal další pilot Chevroletu David Nalbandian a také jihoamerický multišampión Federico Villagra s Fordem.

Na divácké superspeciálce Villagru nikdo nedokázal porazit, ale jak to na těchto krátkých úsecích bývá, moc velký náskok si vytvořit nedokázal. Zato v sobotu ráno na náročných přírodních úsecích pilot Fordu poztrácel předlouhých 17 minut. Na vině byla stejně jako již několikrát letos neposlušná technika. Při takové konstelaci už nemohl Villagra moc pomýšlet na to, že by zasáhnul do dění v elitní desítce. Jeho boj o třetí příčku v mistrovství se tím přesunul do virtuální roviny, když musel pouze čekat, jak se bude dařit Nalbandianovi. A bývalý tenista si nepočínal vůbec zle, po přírodních zkouškách mu patřila parádní druhá pozice. Ve dvou večerních průjezdech superspeciálkami jej pak překonal stájový kolega Ligato.

Úřadující mistr si na náročných tratích počínal obezřetně a nakonec díky bonusovým bodům za druhé místo v etapě už večer mohli v Tango Teamu otevřít šampaňské. Ligato se stal už popáté národním mistrem. Padilla bohužel neuspěl, ale v první etapě předvedl parádní výkon, když ji s náskokem minuty a čtvrt vyhrál. Ve výborném výkonu pilot Peugeotu pokračoval i druhý den, ale pak v jednom retardéru chyboval. Za špatné projetí mu na konto přibyla minutová penalizace a novým lídrem se stal Ligato. Padilla se ale nevzdával, vyhrál další zkoušky a do té závěrečné už nastupoval s minimálním odstupem 4,1 vteřiny. Bohužel na vítězství nakonec přeci jen nedosáhnul a ztvrdil tím svou letošní mistrovskou prohru. Ligato tak na rozloučenou získal titul i vítězství ve své poslední rally.

Konečný stav šampionátu: 1. Ligato 344, 2. Padilla 255, 3. Villagra 182, 4. Nalbandian 176,5, 5. Baldoni 165, 6. García Hamilton 150, 7, A. D´Agostini 131,5, Cadamuro 131,5, 9. Cancio 123, 10. Preto 116,5

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!