20. 12. 2017 15:30 − 7420× − 8

Kudy se jezdilo – II. Rallye Valašská zima 1977

Dnes se podíváme na počátky velmi populární zimní soutěže na Zlínsku.

Jde o její druhý ročník, který se jel v lednu 1977. Nutno upozornit, že třetí ročník se jel v prosinci téhož roku, takže v tom roce se jely dvě "zimy" a je nutné je rozdělovat.

My se zaměříme na tu lednovou soutěž 1977. První ročník se jel na podobných tratích, ale podle harmonogramu obráceně. Ale mapu mám až z roku 1977, tak proto jsem zvolil tento ročník. Centrum soutěže bylo v Otrokovicích, pořádal ji AMK Rudý říjen Otrokovice a soutěž se jela v okolí Zlína, který se tehdy jmenoval Gottwaldov. Vzhledem k tomu, že nejsem místní, tak bych místní poprosil o upřesnění, pokud bych něco uvedl ne zcela přesně. Budu opravdu rád za jakékoliv upřesnění nebo vzpomínku.

RZ0 Doubravy – Velký Ořechov – Doubravy

První zkouška, která byla označena jako nultá, byl okruh z Doubrav do Velkého Ořechova a zpět. Okruh má takto něco přes 9 kilometrů, takže se jel asi 3x. Tato erzeta se jela naposled v roce 1979, pak už se nejezdila. Dnes je už většinu trati široká hezká silnice, která je pro rally nevhodná. Využívá se jen někdy úsek z Velkého Ořechova do Hřivínova Újezda. Pokud se nemýlím, byl tento úsek naposledy součástí Barumky v roce 2010, kdy se startovalo v Částkově.


Před Velkým Ořechovem dnes

RZ1/5 Pindula – Provodov

Už tenkrát se jezdila Pindula. Start byl v Pindule kousek za klasickým skokem přes silnici. Lesem se jel klasický úsek, v Obůrkách se ale nejelo dále na Želechovice, jak to znáte z moderní doby, ale odbočilo se doprava na Želechovické paseky a jelo se až do Provodova, před kterým byl cíl.


Na Želechovických pasekách dnes

RZ2/6 Bojkovice – Rudimov

Pak se jelo ještě více na jih, až do Bojkovic. Z nich vedla rychlostní zkouška do Rudimova. Nenašel jsem jinou soutěž v naší databázi, kdy by se tento úsek jel. Pak se projíždělo Slavičínem, kde se jezdila Rallye Vlára, o které jsme si povídali v druhém díle našeho seriálu. Tato soutěž používala úsek mezi Bojkovicemi a Rudimovem jen jako přejezdový.


Úsek před Rudimovem

RZ3/7 Loučka – Vizovice

Další na řadě byla klasická zkouška Loučka – Vizovice, o které jsme si povídali právě u Rallye Vlára. Podle všeho se jela v úplně stejné podobě.

RZ4/8 Březová – Hvozdná

Poslední zkouškou pak byl tradiční úsek mezi Březovou a Hvozdnou.


Kdo by neznal tento úsek před Hvozdnou?

V 80. letech se tratě Rallye Valašská zima docela změnily a není pochyb, že si jednou povíme i o nich. Takže tohle není poslední zmínka o Rallye Valašská zima v této rubrice.

Soutěž se jela jako volný podnik a vyhrál ho Josef Sivík. Ten se stal v patnáctileté historii soutěže (1976-1990) trojnásobným vítězem stejně jako Leo Pavlík, dvakrát vyhrál Láďa Křeček (přehled všech ročníků).

Pokud existuje u nás nějaká soutěž, kde je problém získat kompletní výsledky nebo další informace, pak je to právě Rallye Valašská zima. Pokud tedy máte jakékoliv materiály (včetně fotek) k této soutěži v jakémkoliv roce, napište mi na tomas.wanka@ewrc.cz. Předem děkuji.

A kam se podíváme příště? Na jednu západočeskou soutěž v sezóně 1980.

Mojmír Váňa na trati.

Komentářů celkem: 8
20. 12. 2017 18:17
0 0
Krásné vzpomínky na dětství ,zmrzlý u trati ,ale musel jsem tam býtsmajlík Posílám ti pár fotek táty na mail ,i z daného ročníku.
20. 12. 2017 21:39
0 0
Přidal jsem jednu fotku, podle které to vypadá, že ten rok nebyly zrovna zimní podmínky, pamatuje se na to někdo?
Raf
21. 12. 2017 08:57
0 0
Sice jsem na 2. ročníku byl, ale počasí nepamatuji - byly mi 2 roky ... Trocha hledání mě zavedla na nějaký server eWRC (znáte ho? smajlík, archiv Bořivoje Chaloupky z tohoto a dalších ročníků - https://www.ewrc.cz/clanek/13544

Z pár fotek se ale nedá soudit, jak bylo na výše položených RZ - v Otrokovicích ve městě je vždy tepleji, Loučka se například jezdí v nějakých 600 metrech. Vždycky se dlouze řečnilo, co má vzít doprovod za gumy, bylo to takové malé české Monte, i se špiony. Škoda, že v 90' to skončilo.

Dodnes si moje ruce pamatují na rok 1987. To jsme se spolužákem za tmy vyrazili na Mladcovou na běžkách, sněhu byly 2 metry, startovalo se v 6 ráno. Zapomněli jsme však na jednu věc: podívat se na teploměr. Asi po půlhodině cesty jsme to úplně zmrzlí otočili, až doma klepající se jsem zjistil, že bylo -25 st. Ve slabých rukavicích mi zčernaly prsty, nějakou chvíli jsem je musel léčit.

Věděl byste někdo, od kdy se začal jezdit okruh kolem fabriky?

A k seriálu jeden tip: pokud by to bylo dohledatelné v programech (spíš v těch pár cyklostylovaných pláncích), kdo závody pořádal, stavěl trať atd. Vzpomínka na ty, co ty parádní závody přivedli k životu.
21. 12. 2017 10:50
0 0
Podle mě se okruh kolem fabriky jel poprvé v roce 1981, mám mapu i z toho roku. Jinak se snažím uvádět, kdo to pořádal, ale ony ty staré programy jsou poměrně skoupé, málokdy je tam ředitel atd. Až postupem doby se to začalo uvádět.
21. 12. 2017 10:52
0 0
Budu doufat, že někdy přidáš další ročníky, tuším z vyprávění doma, že se jezdíval nějaký okruh snad aj přes Březůvky.
21. 12. 2017 10:59
1 0
Je to tak, třeba zrovna v tom roce 1981. Jela se Pindula jako v tomto článku, tedy končila před Provodovem a ní navazoval "okruh Provodov", který se jel na trojúhelníku Provodov - Ludkovice (zdravíme ppa) a Březůvky.
Raf
21. 12. 2017 11:24
0 0
Jezdil se i Velký Ořechov jako okruh po hlavní na Biskupice, a v posledních ročnících se stihly i Slušovice.
22. 12. 2017 23:09
0 0
Původně napsal Shacki
Podle mě se okruh kolem fabriky jel poprvé v roce 1981, mám mapu i z toho roku. Jinak se snažím uvádět, kdo to pořádal, ale ony ty staré programy jsou poměrně skoupé, málokdy je tam ředitel atd. Až postupem doby se to začalo uvádět.
Kolem Barumu se jel už třetí ročník, jako RZ 7.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!