30. 12. 2017 14:11 − 1377× − 0

Deset kanadských titulů Antoine L’Estage

Kanadskému šampionátu už několik let vládne pevnou rukou Antoine L’Estage startující v továrních barvách Subaru Canada.

Žádná jiná oficiální stáj se šampionátu neúčastní a jediný trochu srovnatelný soupeř Joël Levac své Mini WRC po loňském vítězství na Rallye Baie-des-Chaleurs zatím z garáže nevytáhnul. Alespoň v prvním letošním podniku se dostalo v té době devítinásobnému kanadskému šampiónovi možnosti srovnat své síly s podobně silnými soupeři. Soutěže v Maniwaki se totiž zúčastnila americká tovární stáj Subaru. Z atraktivního souboje ale nakonec nic nebylo, L’Estage musel pro technickou poruchu z rally odstoupit. Kvůli poškozenému zavěšení se nedočkal cíle ani v následující Rocky Mountain Rally. Do hry o titul se rázem mohli zapojit oba vítězové prvních soutěží.

Crazy Leo sice v Rallye Perce-Neige sesbíral nejvíce bodů, ale se svým novým produkčním Subaru se chtěl zaměřit hlavně na boje ve své kategorii. Vybojovat produkční titul se mu nakonec povedlo a své kvality ještě podpořil parádními výsledky v absolutním pořadí. V Rallye Défi, Pacific Forest Rally i Rally of the Tall Pines pilot s ruskými kořeny vystoupal na pódium. Na start závěrečné soutěže se pak už nevypravil a začíná sbírat finance na příští sezónu, kterou by měl opět strávit za volantem produkční Imprezy. Brandon Semenuk, který v květnu na Rocky Mountain Rally slavil premiérový triumf v šampionátu, tak dostal velkou příležitost Lea na poslední chvíli připravit o post letošního vicemistra.

L’Estage do soutěže odstartoval a hned za rampou mohl otevřít šampaňské a začít slavit svůj už desátý kanadský titul. Aby oslava stála za to, posádka samozřejmě chtěla podnik odehrávající se v ryze zimních podmínkách vyhrát. Úvod náročné rally obstarala dvojice nočních zkoušek a obě pro sebe rozhodnul hlavní favorit rally. Druhou příčku vybojoval v první etapě Semenuk, když za sebou dokázal udržet druhého nejrychlejšího muže předcházející rally, Američana Connera Martella. Druhý den ale nováček na soutěžních tratích Martell doplatil na zrádnost sněhových bariér a po havárii musel své Subaru Impreza odstavit. Do sněhové bariéry zaparkoval na dlouhé minuty své Subaru Crosstrek Dave Nickel a místo páté příčky po první etapě se musel na konci rally spokojit jen s osmým místem. Parádní debut v kanadském mistrovství zažil lotyšský pilot Maris Neiksans, když zapůjčené Mitsubishi Lancer EVO IX i přes technické trable v závěru do cíle dovezl na třetím místě. Semenuk skvělou sezónu zakončil dalším skvělým výsledkem. Body za druhé místo jej navíc posunuly na konečnou druhou příčku v mistrovství. L’Estage předvedl další dominantní výkon a z Kelowny si odvezl pátý letošní triumf. Dalším triumfem stvrdil titul v kategorii dvoukolek pilot Fordu Fiesta R2T Dave Wallingford. Tímto úspěchem zřejmě udělal tečku za účastí v této kategorii, příští rok by kanadskému publiku rád předvedl speciál R5.

Konečný stav šampionátu: 1. L'Estage 111, 2. Semenuk 75, 3. Urlichich 69, 4. Spencer 31, 5. Laverdiere a Vincent 30

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!