8. 1. 2018 22:36 − 3334× − 0

Pekelně ostrý dakarský začátek

Hned na úvod jubilejního čtyřicátého ročníku Dakaru se závodní posádky musely poprat s náročnými dunami v Peru.

S úvodní rozehřívací třicetikilometrovou etapou ještě většina z nich problémy neměla, zato na nedělních více než dvěstěpadesáti písečných kilometrech už šlo doslova do tuhého. Komu duny jeho účast nedokázaly znepříjemnit v nedělní druhé etapě, o to se postaraly ty pondělní v prakticky stejném prostoru. Na peruánskou poušť u města Ipaco budou hodně ve zlém vzpomínat v německé stáji X-Raid. Vše začalo už na šestém kilometru druhé etapy. Bryce Menzies to při svém debutu na Dakaru trochu přehnal s rychlostí a po terénní nerovnosti poslal svou buggynu několikrát přes čumák. O další kilometry dál vyhasly naděje na úspěch hned dvou posádek Mini najednou. Na vrcholu jedné z početných dun do sebe bohužel narazila buggyna Yazeeda Al-Rajhiho a klasická čtyřkolka Borisa Garafulica. Na místě si čtyři členové týmu dlouhé hodiny počkali na asistenční vůz, ale na rozdíl od americké dvojice mohou v rally pokračovat.

V náročné rally stále pokračuje i Mikko Hirvonen, ovšem už s více než dvouhodinovou ztrátou až na dvacáté příčce. Ve třetí etapě totiž skoro dvě hodiny stál a za pomoci Al-Rajhiho opravoval svou buggy. Nejhůře z celého týmu ovšem dopadnul Nani Roma, který svou čtyřkolku kilometr před cílem pondělní etapy poslal několikrát přes střechu a po dokončení etapy byl transportován s poraněním hlavy a páteře do nemocnice v Limě. Lídrem X-Raidu se po smolné dvojici etap stalo jejich zbylé želízko v ohni Orlando Terranova s Mini 4x4. Osmá příčka a ztráta více než půl hodiny ale rozhodně na útok na vítězství nevypadá. Tři minuty za Argentincem se i přes menší karambol drží nejlepší z českých jezdců Martin Prokop se svým Fordem F-150 Evo a stále živí naděje na svůj největší dakarský úspěch.

O čelo závodu si to však spolu rozdávají pouze zástupci dvou značek, Peugeotu a Toyoty. V krátké úvodní etapě dokázal všem ujet Nasser Al-Attiyah s Hiluxem, ale v pondělí doplatil na zdravotní problémy svého spolujezdce Matthieu Baumela. Tomu vůbec nedělaly dobře přejezdy vysokých dun a byl rád, že do cíle dorazili jen se čtvrthodinovou ztrátou. Ve třetím dnu se jeho stav podstatně zlepšil a katarského divočáka dokázal odnavigovat k dalšímu etapovému triumfu. V průběžném pořadí se posádka Toyoty posunula na třetí místo s mírným sedmiminutovým odstupem. Týmový kolega Giniel de Villiers zatím na Katařanovu rychlost nedokázal navázat, ale stabilními výkony si vysloužil průběžné páté místo s odstupem jedenácti minut. Pořádně se zatím nepodařilo zaútočit ani Carlosu Sainzovi, ovšem tříminutový odstup na jihoafrického soupeře v Toyotě není ničím nepřekonatelným. Sebastien Loeb s dalším Peugeotem si prožil horké chvilky hned v úvodu kvůli poruše brzd, v pouštním terénu se navíc necítí úplně nejlépe, ale s desetiminutovým mankem drží čtvrté místo. Prvním lídrem za volantem Peugeotu se poněkud překvapivě po druhé etapě stal Cyril Despres, ovšem v pondělí už nestačil na stájového kolegu Stephana Peterhansela, který od něho o tři minuty vedení přebral. Mini se tak dostalo prakticky mimo hru, ale drtivá většina náročných kilometrů ještě na všechny čeká. A kdo ví, co přinesou.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!