Kudy se jezdilo – O štít Orlických hor 1976

V 70. letech se v Orlických horách jezdila populární soutěž s centrem v Rychnově nad Kněžnou.

Mezi lety 1974-1979 se odjelo 6 ročníků a pak soutěž zanikla (přehled všech ročníků zde). Jezdilo se po tratích přímo v Orlických horách, takže o velké převýšení nebyla nouze. Soutěž se vždy jezdila jako oblastka.

My se dnes zaměříme na rok 1976. Tehdy bylo běžné, že naprostou většinu tratě tvořily přejezdy. Ty ale byly leckdy klíčové, protože tam času na ně bylo málo a penalizace velké. Rychlostní zkoušky byly jen čtyři a neměly ani 30 kilometrů. Jelo se ale v krásném prostředí.

RZ1 Chata Kovárna – Debřece

První zkouška začínala za rozcestím u chaty Kovárna, která stojí dodnes. Nejprve se jelo do kopce, za Uhřínovem ale následoval prudký sjezd až do vsi Debřece. Šlo o nejdelší zkoušku.


Chata Kovárna dnes

RZ2 Deštné v Orlických Horách (Zákoutí) – Bedřichovka

Druhá zkouška začínala za odbočkou v Zákoutí, které spadá pod Deštné v Orlických horách. Pak se prudce stoupalo až do sedla Šerlich. Na necelých 5 kilometrech je převýšení 300 metrů a sedlo je až v tisíci metrech nad mořem. Následoval prudký sjezd až k Bedřichovce.


Sedlo Šerlich

RZ3 České Petrovice – Mladkov

Po dlouhém přejezdu se jela třetí zkouška. Startovalo se za Českými Petrovicemi a stoupalo se do sedla Petrovičky. Pak následoval opravdu brutální sjezd do Mládkova, kde byl cíl. Zkouška měla jen 4-5 kilometrů.


Sjezd ze sedla Petroviček

RZ4 Javornice – Rychnov nad Kněžnou

Poslední zkouška byla ještě kratší, jen tříkilometrová. Startovalo se za Javornicí, nastoupaly se nějaké metry a pak se směřovalo k Rychnovu. Určitě nejlehčí zkouška.


Stoupání za Javornicí

Pojďme se podívat na výsledky. Bohužel z let 1975 a 1976 známe jen ty nejlepší, kompletní výsledky nemáme. Z ostatních let ano. Absolutně vyhrál "domácí" Jindřich Exner, který v té době jezdil už i přebor. Pokud byste měl někdo kompletnější výsledky z těchto dvou let, budeme za ně moc rádi (mail tomas.wanka@ewrc.cz).

A kam se podíváme příště? Na jednu středočeskou soutěž.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!