Lenka Netušilová - eWRC.cz
14. 1. 2018 15:31 − 1758× − 0

Ouředníček a Křípal dokončili první část Rallye Dakar

První část 40. ročníku Rallye Dakar je u konce a dakarská karavana se přesunula do Bolívie.

Přesněji do jejího hlavního města, kterým je vysokohorské La Paz. 758 kilometrů šesté etapy mezi městy Arequipa a La Paz bylo rozděleno do dvou částí. První část se odehrávala stále ještě v Peru, zatímco druhá již na bolivijské půdě. Tomáš Ouředníček a David Křípal dorazili do cíle se smíšenými pocity: zatímco v první polovině dokázali vybojovat fantastický 24. nejrychlejší čas, druhá část přinesla problémy, a Tomáš s Davidem dojeli do cíle na 34. místě. V celkovém hodnocení jim nyní patří 41. příčka.

"Byl to úžasný den, startovali jsme na úrovni moře a za pár hodin jsme nastoupali téměř do 4000 metrů! Terén byl rychlý, technický a bez prachu, což jsou ideální podmínky pro předjetí co největšího počtu aut. První část se nám povedla a zajeli jsme vynikající výsledek. Ve druhé části, už za hranicemi do Bolívie, jsme chtěli zase zabrat, ale čekal nás dlouhý bahnitý úsek a čelní sklo se začalo abnormálně mlžit, neviděl jsem vůbec nic, a proto jsme dále pokračovali v pomalejším tempu. Bohužel to také znamenalo, že posádky, které se nám podařilo předjet, nás předjely zpátky. Příjezd do Bolívie a do La Paz byl velkolepý. Přivítal nás folklórní festival a atmosféra byla fantastická," okomentoval šestou etapu Tomáš Ouředníček.

Ve volném dni byl čas na rekapitulaci první části závodu. Tomáš s Davidem z ní mají smíšené pocity. Ani zdaleka se v celkovém pořadí nepohybují na příčkách, ve které doufali před startem. Na druhou stranu jsou stále v závodě navzdory tomu, že 30 % automobilových posádek již odstoupilo.

"Po velkém zdržení a trestných minutách z prvních dvou dnů už nemůžeme doufat v dobrý celkový výsledek, ale nevzdáváme to. Největším naším problémem je v podstatě špatná startovní pozice. Pokud startujete vpředu, máte šanci jet hladce, ale čím více jste vzadu, tím větší problémy vás čekají. Stav trati, po které projelo 10 aut, je naprosto odlišný od stavu, kdy jich po ní projede 40…A přejíždění dun ve tmě také k dobrému výsledku nepřispěje. Letos jsme hned první den měli smůlu, kterou se neustále snažíme zlomit. Zítra a pozítří pojedeme maximálně opatrně, protože půjde o maratónskou etapu a kamióny částečně pojedou po jiné trase," svěřil se Tomáš Ouředníček.

Úskalí dakarské navigace přiblížil i David Křípal: "Navigace v dunách pro mě byla dost těžká. V průběhu roku, kdy jsme se zúčastnili závodu Morocco Desert Challenge, jsme několik etap vyhráli, ale tehdy mě čekaly jen dva nebo tři dny navigace a duny tam byly také úplně jiné než tady. Dakar je především o navigaci a hledání kontrolních bodů, roadbooky jsou většinou bez chyb, takže je to dobrá výzva. První bolivijská trať se nám líbila. Terén nám seděl, tak doufám, že nás v příštích dnech bude čekat něco podobného. Budeme dál bojovat o co nejlepší výsledek," podělil se o své pocity z prvního závodního týdne David Křípal.

V sobotu a v neděli čeká posádky maratónská etapa, největší výzva celého závodu. Pojedou z La Paz do Uyuni a poté z Uyuni do Tupiza bez možnosti pomoci svých asistenčních týmů. Sobotní etapa bude 669 kilometrů dlouhá s 368 měřenými kilometry.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!