22. 1. 2018 09:21 − 3948× − 1

CERS rally team na Jänner rallye nechyběl

Sezóna 2018 začala také Martinu Fischerlehnerovi, který za podpory CERS RT startoval na Jänner rallye s továrním Fordem Fiesta R5.

Rakouský jezdec s pronajatým vozem sahal po životním výsledku. Z prvního místa absolutní klasifikace jej ale vyřadila havárie. Po Herbst rallye 2017, do které Martin Fischerlehner s Tobiasem Unterwegerem odstartovali ve Fordu Fiesta R5, a kde svůj premiérový start s tímto vozem zakončili triumfálním vítězstvím, sáhl dvaačtyřicetiletý rakouský jezdec opět po er pětce. Jeho prvním letošním závodem byla Int. Lietz Sport Jänner rallye. Martin Fischerlehner má s Jänner rallye bohaté zkušenosti, když letos zaznamenal na soutěži okolo Freistadtu dvanáctý start. Nejvýraznějších výsledků dosáhl Martin společně s Tobiasem v letech 2011 a 2015. V prvním případě to bylo s vozem Mitsubishi Lancer EVO V a konečné sedmé místo, o čtyři roky později s devátou evoluční verzí lanceru dojel na zimní soutěži osmý. Do výčtu úspěchů patří určitě i vítězství ve třídě A7 z roku 2006 (Škoda Fabia TDi) a stejný úspěch zaznamenal i v letech 2011 a 2012, kdy ovládl třídu 12 (Mitsubishi Lancer EVO V).

A pokud už jsme zmínili rozmanitost vozů, s jakými Martin na Jänner rallye startoval, tak musíme připomenout i tři starty s Audi Coupe S2. „K Jänner rallye mám vřelý vztah. Už od pěti let jsem tuto soutěž navštěvoval spolu s otcem a sledoval jezdecké umění Franze Wittmanna s Audi Quattro či Marca Surera s Renaultem 5 Turbo. I díky těmto jezdcům mě rally velice chytila a já chtěl co nejdříve závodit. V roce 2004 jsem se poprvé postavil na start Jänner rallye, tehdy to bylo s dieselovou oktavií. Později jsem zde usedal do dieselové fabie, Audi S2 a různých verzí Mitsubishi. Rád vzpomínám na všechny krásné souboje a nejraději asi na rok 2015. V tomto roce se sešla na startu velmi silná konkurence s vozy R5 a S2000. Jmenovitě to byli Craig Breen (Peugeot 208 T16), Stéphane Lefebvre (Citroën DS3 R5), Kajetan Kajetanowicz a Alexey Lukyanuk (oba Ford Fiesta R5), Robert Consani (Peugeot 207 S2000) nebo Antonín Tlusťák a Jaromír Tarabus na Škodě Fabia S2000. Spousta soubojů na sněhu. Nakonec jsem s Tobiasem dojel osmý absolutně a v ME to bylo místo páté,“ zavzpomínal na své starty okolo Freistadtu Martin Fischerlehner.

Letošní ročník populární rakouské soutěže měl ve svém harmonogramu 16 rychlostních zkoušek s více než 215 ostrými kilometry. Martin s Tobiasem vstoupili do letošního závodu čtvrtým nejrychlejším časem na úvodní zkoušce, ale díky penalizaci, kterou obdržel Keferböck za předčasný start, se Fischerlehner posunul na třetí místo s odstupem 7,3 vteřiny na vedoucího jezdce. Druhá erzeta vyšla posádce Jolly clubu na výbornou, když zajela druhý nejrychlejší čas. Ten Fischerlehnera s Unterwegerem katapultoval na průběžnou vedoucí příčku. Toto postavení si rakouská dvojice udržela i po třetí rychlostní zkoušce, kde jí opět patřil druhý nejrychlejší čas. Do servisu přijížděli Martin s Tobiasem jako průběžní lídři závodu s náskokem 9,3 vteřiny před druhým v pořadí Simonem Wagnerem na Mazdě. Dobrá nálada ovšem vydržela rakouské posádce na R5 pouze krátce. Čtvrtá RZ byla poslední, kde Martin s Tobiasem figurují ve výsledcích. Jejich jména jsou ovšem v kolonce odstoupivších. „Rád bych spojil své další starty s Fordem. Vítězství na Herbst rallye na sklonku loňského roku naše rozhodnutí utvrdilo. Proto jsme vstupovali do letošní Jänner rallye s velkými ambicemi. Úvodní zkoušky jsme zajeli rychle, ale zároveň na jistotu. Pak ale přišla čtvrtá erzeta, my byli pozdě na brzdách a na výjezdu z mostu jsme trefili jeho hranu. Tím skončil náš sen o kvalitním výsledku. Omlouvám se týmu za způsobenou škodu, ale zároveň se těším na další spolupráci s týmem i vozem Ford Fiesta R5,“ prozradil důvod odstoupení Martin Fischerlehner.

Komentářů celkem: 1
23. 1. 2018 08:32
0 0
Zdravím. Nějak nerozumím tomu názvu "tovární Ford Fiesta R5"...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!