Mads Østberg sezónu rozjel odstoupením

Mads Østberg se při švédské rally vrátí do tovární stáje Citroën, pro navození dobré formy z garáže vytáhnul Ford Fiesta WRC 17.

Pro tento start si vybral úvodní díl norského mistrovství, kterým byla o víkendu Sigdalsrally. Na trati neměl žádné vážné konkurenty, neboť špička domácího šampionátu startuje výhradně s vozy kategorie R5. Už na druhé zkoušce se však musel pilot WRC smířit s porážkou, kterou mu uštědřil Marius Aasen ve Fiestě R5. Z pěti úvodních zkoušek nakonec Østberg zvítězil ve třech. Na start šesté už ale nedorazil, u Fiesty došlo k poškození brzdového kotouče a zavěšení. Vstup do nové sezóny tedy Østbergovi zrovna dvakrát dobře nevyšel, ve Švédsku mu snad s tovární C3 WRC bude štěstěna nakloněna více.

Nejrychlejším jezdcem zajímavě obsazené kategorie R5 se stal na první zkoušce Nikolay Gryazin, který se letos se Škodou Fabia R5 znovu chystá na evropské tratě a kromě toho bude k vidění i ve finském mistrovství. Senzačním výsledkem ve druhé zkoušce se však před něho katapultoval domácí Aasen za volantem Fiesty R5. Nor si druhou příčku držel i po další dvě zkoušky, v RZ 5 se bohužel jeho speciál zastavil. Gryazin se tak posunul na druhé místo a po šestém testu už se mohl radovat z pozice nového lídra soutěže. Půlminutový náskok na Anderse Grondala během zbylé dvojice zkoušce ruský pilot ještě zdvojnásobil a po delší době se stal novým zahraničním bijcem domácích posádek.

Nejvíce bodů do norského mistrovství si připsal druhý Grondal, kterému na startu chyběli loňští rychlejší soupeři Eyvind Brynildsen nebo Frank Tore Larsen. Po dvou letech tak může znovu pomýšlet na domácí titul, pokud podobně dobře zvládne i zbylých pět rally. Průběh soutěže však jasně ukázal, že dalšímu jezdci Fiesty R5 Aasenovi rychlost rozhodně nechybí. Debut za volantem speciálu R5 si v Sigdalsrally odbyl syn Henninga Solberga Oscar. Právě ke svému otci pilotujícímu postarší Mitsubishi Lancer EVO 6.5 se snažil celou dobu přiblížit, ale v cíli mu ještě 7 sekund scházelo. Do hodnocení domácího mistrovství si každopádně mladý Solberg za volantem Fabie R5 připsal druhý nejvyšší bodový obnos.

Komentářů celkem: 2
24. 1. 2018 18:07
0 0
proč jsem si myslel, že Oscar je syn Pettera? smajlík
25. 1. 2018 12:02
0 0
Původně napsal ChristoferStolfa
proč jsem si myslel, že Oscar je syn Pettera? smajlík
Petteruv syn je Oliver smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!