Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
26. 1. 2018 19:09 − 5249× − 3

I po druhém dni je na čele Ogier

Rallye Monte Carlo dnes pokračovala šesticí rychlostních zkoušek a vedení i přes výlet do příkopu drží Ogier s Ingrassiou.

Po včerejších dvou rozehřívacích testech se do toho dnes Rallye Monte Carlo naplno obula a na soutěžící si její organizátoři připravili šest rychlostních zkoušek se souhrnnou délkou čítající 144 kilometrů. Tím se pátek stal nejdelším monackým dnem a z trojice úseků, na nichž se dnes soutěžilo, vycházel jako nejdelší ten nesoucí jméno Roussieux – Eygalayes, kteří měřil 30 km. Zajímavostí vložky je to, že startuje v malém sídle Roussieux, které má všeho všudy 23 obyvatel, takže když do ní přijela kolona MS, tak nastal raketový vzestup počtu přítomných. Samotná zkouška se do harmonogramu vrátila poprvé od 80. let, ale oproti tehdejší době doznala drobných změn. Zatímco nejdelší zkouška byla staronovou, zbrusu novou vložkou byla ta dnes nejkratší se jménem Vaumeilh – Claret, která se odehrávala na rychlých asfaltech s několika vracáky v závěru.

Nejrychleji dnes začal Tänak, který při třetí odjeté vložce s Yarisem WRC zaznamenal první vyhraný test a díky tomuto výkonu se posunul na čtvrté místo před týmového kolegu Lappiho. Změna proběhla i na druhém místě, když Mikkelsen ztratil couváním a přepustil své místo Sordovi. Nic se neměnilo na vedení Ogiera a aby si to Francouz zase o kousek víc posychroval, vyhrál v RZ4, čímž jeho náskok vzrostl na více než půlminutu. Konec v rámci pátečního dění znamenala RZ3 pro Mikkelsena, jehož i20 WRC zradil alternátor a jeho Hyundai se zastavil na přejezdu k další vložce. Pátý test vyhrál Evans a po polovině dne bylo pořadí následující. Vedoucí Ogier měl 40 sekund na druhého Tänaka, jenž přeskočil Sorda, čtvrtý byl Lappi a pátý Latvala.

Odpoledne začal druhou rundu nejlépe Tänak, který mocně poodskočil Sordovi, když Španěl hlásil déšť a nepříliš vhodné obutí, což jej stálo navýšení odstupu na Estonce na půlminutu. Navíc se Sordovi na 16 desetin přiblížil Lappi. V následujícím testu vyhrál Evans a co bylo pro dění na čele soutěže důležitější, Ogier nakrátko pobyl v příkopu odkud mu pomáhali diváci a jeho náskok na druhého Tänaka se snížil na 19 sekund. Třetí Sordo poodjel Lappimu na devět sekund a když RZ8, jíž vyhrál Neuville, nepřinesla v pořadí v TOP 10 žádnou změnu, můžeme napsat, že i po pátku vede v Rallye Monte Carlo Ogier s náskokem 14 sekund na Tänaka.

Stupně vítězů uzavíral Sordo, který na druhého Estonce ztrácí téměř tři čtvrtě minuty, deset sekund nazpět vyčkává na Španělovo zaváhání čtvrtý Lappi. Dvě desetiny za Finem následuje jeho týmový kolega Latvala a Toyota tak má v TOP 5 všechny tři vozy. Minutu a půl zpět je šestý Meeke, kterého následuje Bouffier, jenž má necelou půlminutu na osmého Evanse. Necelé tři sekundy za Welšanem následuje Neuville a desítku uzavírá Breen. Za branami elitní desítky je jedenáctý Kopecký, jenž vede v rámci WRC2.

V rámci klasifikace WRC2 se hlavní změna udála na čtvrté zkoušce, kde dokázal Kopecký smazat čtvrtminutovou ztrátu, kterou do té doby měl na Camilliho a necelé dvě sekundy se posunout do čela. Možné pokračování česko – francouzského souboje nakonec ukončila RZ6, kde Francouz sklouzl do příkopu a musel pro pátek skončit. Ten tak v soutěži vydržel jen o dvě vložky déle než jeho kolega u M-Sportu Suninen, jenž svou Fiestu R5 zaparkoval do potoka u cesty již na RZ4. Výsledkem tedy bylo, že Kopecký přišel o všechny vážní soupeře a na druhé de Meviuse s P208 T16 má po dnešku osm minut. Na třetí příčku se pak posunul Abbring startující s Fiestou. Když nahlédneme do klasifikace RC2, tak tam za vedoucím Kopeckým nalezneme jiná jména než ve WRC2, protože zbytek pódia drží mladé pušky Škoda motorsportu, ač startující s privátními vozy, přičemž druhý je Veiby a třetí Rovanperä.

Komentářů celkem: 3
26. 1. 2018 21:121 Upraveno 21:13
0 0
Moc fajn shrnutí, děkuji.
26. 1. 2018 22:562
0 0
Doufám, že Honzovi případná výhra ve WRC2 a body za něj, mu umožní bojovat na dalších světových soutěžích? Nevidím jediný důvod, proč by u nás místo něj nemohli startovat zahraniční posily a získávat zkušenosti a pravděpodobně i vítězství.
27. 1. 2018 01:003
0 0
Bílky:Taky bych to tak viděl,jenže ŠM má trochu jiný plány a s tím mi nic neuděláme... smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!