Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
27. 1. 2018 18:53 − 4518× − 3

Ogier si opět vyjel náskok, aby jej částečně zase ztratil

Třetí etapa Rallye Monte Carlo je za náma a ve vedení nadále zůstává Sébastien Ogier, kterého se snaží stíhat Ott Tänak.

Na dnešek byla naplánována druhá nejdelší etapa soutěže, když si organizátoři na posádky připravili 117 ostrých kilometrů rozdělených do pěti testů. Ty se odehrály na třech úsecích, přičemž dnešní závěrečná RZ13 byla repetem RZ2 ze čtvrtka, konkrétně šlo o test Bayons – Bréziers. Na zbývajících úsecích se jelo na dva průjezdy a delší z této dvojice byla rychlostní zkouška nesoucí název Agnières-en-Dévoluy – Corps a ta zejména ve svém prvním průjezdu přinesla to pravé Monte, když rostly rozestupy v desítkách sekund či minutách. Test se jel částečně stejně jako vloni, změn doznala druhá polovina zkoušky, avšak nechyběla jízda okolo přehrady Sautet. Zbývajícím dnešním úsekem byl St Leger les Mélèzes – La-Bâtie Neuve, který začínal průjezdem vesnice dávající testu první polovinu názvu a na posádky zde čekal i kruhový objezd. Po výjezdu na Col de Moissière následoval opětovný sjezd dolů, kdy se dojíždělo po rychlém do cíle.

Po včerejšku vedl Ogier, ten ale v závěru přišel o většinu svého náskoku na Tänaka. No ale přišla RZ9 a Francouz měl rázem zpět svůj minutový náskok, protože na zkoušce byly obrovské rozestupy mezi posádkami a ač Ogier ztratil 22 sekund na nejrychlejšího v RZ Mikkelsena, pořád najel na Tänaka minutu. Zkouška přinesla zajímavost v podobě čtvrtého nejrychlejšího času Nucity se zadokolkou FIA 124 Abarth. Se soutěží se musel rozloučit Sordo, jenž skončil mimo cestu, na třetí místo se před Lappiho posunul Latvala. V RZ10 zajel nejrychleji Tänak a z Ogierova náskoku ukousnul čtvrtminutu, jinak v TOP 10 panoval status quo. Vedoucí Ogier měl minutu na Tänaka, třetí Latvala měl najeto 25 sekund na Lappiho. Téměř dvě a půl minuty nazpět pak následoval Meeke, jenž se na trio Toyot před sebou díval s opravdu uctivého odstupu.

Ve druhých průjezdech už výsledky nebyly tak dramatické jako dopoledne, ale i tak se na RZ11 našla jedna zatáčka, kde si výlet do pole odpustil ze špičky pouze málokdo. Vítězem jedenácté vložky se stal Tänak, jenž opět ukrojil další čtvrtminutu z Ogierova náskoku, měnilo se jméno držitele čtvrtí příčky, když Lappi musel ve vložce měnit kolo a propadl se o 19 sekund za Meeka. Vzhůru se posunul na šesté místo Evans před Bouffiera. V RZ12 vyhrál Neuville, Tänak pak opět najel pár sekund na Ogiera a stejné jméno vítěze testu měla i dnešní závěrečná RZ13. I na ní byl Tänak rychlejší jak Ogier a Estonec tak dokázal v průběhu soboty umazat polovinu Francouzova náskoku a nezbývá než čekat, zda zítřejších 63 kilometrů bude Tänakovi stačit k tomu, aby umazal zbývajících 33,5 sekundy.

V celkové klasifikaci tedy za vedoucím Ogierem jede druhý Tänak, třetí příčku drží s minutovou ztrátou na svého nového týmového kolegu Latvala. Čtvrtou příčku si na RZ13 vzal zpět Lappi, který se o 16 desetin posunul před Meeka. Na šestém místě ztrácí na svého ostrovního soka dvacet sekund Evans, půlminutu zpět je na sedmé příčce Neuville. Ten si v poslední sobotní zkoušce poradil s Bouffierem, Francouz má naopak luxusní náskok tří minut na devátého Breena a desítku nadále uzavírá vedoucí jezdec WRC2 Kopecký.

Ve WRC2 vede Kopecký o světelné roky (ano, autor si je vědom toho, že se jedná o jednotku délky, ale obrat je to hezký…), protože má 12 minut náskoku na druhé de Meviuse s Peugeotem 208 T16 v barvách belgického autoklubu. Třetí příčku drží Sciessere s DS3 R5 a posledním, kdo v klasifikaci zbývá ,je Suninen, jenž má díky rally2 na Kopeckého ztrátu více jak půl hodiny. Když nahlédneme do klasifikace třídy RC2, tak zde za vedoucím Kopeckým jede na druhém místě Rovanperä, ale ten na českého jezdce ztrácí téměř čtyři minuty. Třetí je Burri, jenž tak kompletu stupně vítězů pro vůz Fabia R5, de Mevius je čtvrtý a páté místo drží Sciessere.

Komentářů celkem: 3
27. 1. 2018 20:22
0 0
smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík úsměvný nadpis
27. 1. 2018 21:51
0 0
Co se divíš? kuře vždycky vymyslí něco extrasmajlík
28. 1. 2018 01:32
0 0
smajlíksmajlíksmajlíksmajlík paráda hoši. Rally začíná bejt zase zábava, Buzekpar v nedohlednu smajlík a jedem .... smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!