Stalo se před x lety – 5/2018

Tento týden už přeskočíme Rallye Monte-Carlo a podíváme se na další události.

Obvykle po Monte-Carlu následuje Rally Sweden, tak dnes začneme s ní.

3. února 2002 – Marcus Grönholm vítězí na Rally Sweden 2002

Velmi zajímavá z několika hledisek byla Rally Sweden v roce 2002. Už na shakedownu těžce poškodil Focuse Markko Märtin a do soutěže už nenastoupil. Francois Duval se stal nejmladším továrním jezdcem historie. Pavel Valoušek si zajel první soutěž MS v kariéře, bohužel nedojel (motor). Carlos Sainz skončil třetí, což znamenalo, že za posledních 7 let byl 6x na stupních vítězů (1x technická závada), ale nikdy nevyhrál. A už se mu to ani pak nikdy nepodařilo.

Znovu se tak ukázalo, že ve Švédsku vyhrávají Seveřané. To pravidlo poprvé (a naposledy) narušil Loeb v roce 2004. A pak už jen Ogier 3x s Polem WRC.

V roce 2002 ale kraloval Marcus a připsal si dvoje druhé z celkově pěti vítězství ve Švédsku. V rámci MS je tak jezdce s nejvíce vítězstvími ve Švédsku spolu se Stigem Blomqvistem. Jenže ten vyhrál ještě 2x, když se to nejelo jako MS. A na stupních vítězů tam byl celkem 16x! Tomu se říká umět jezdit na sněhu.

Následující tabulky ukazují top statistiky pro Švédsko v rámci MS a celkově.

Pokud máte čas a chuť, tak tady jsou tři denní sestřihy ze soutěže.

6. února 2011 – Těžká havárie Roberta Kubici na Ronde di Andora

Za pár dní už uplyne 7 let od těžké havárie Roberta Kubici, při které si těžce zranil pravou ruku. Na Ronde di Andora, lokální soutěži v Itálii, startoval poprvé s vozem Škoda Fabia S2000. Už na první RZ ale havaroval tak nešťastně, že svodidla projela celým autem.

Na videu je simulace, jak k nehodě došlo.

Spolujezdec Jakub Gerber nebyl při nehodě zraněn a později popisoval první okamžiky po havárii.

"Svodidla propíchla auto a projela kolem nás. Robert okmažitě věděl, že situace je vážná. Měl ošklivou ránu pod okem od volantu, do kterého se při nárazu udeřil. Pak Robert omdlel a já jsem musel vylézt z auta oknem, protože dveře byly zaklíněné. Následně dorazila záchranka a hasiči. Vyprošťování trvalo více něž půl hodiny. První tým hasičů neměl hydraulické nůžky, takže jsme museli čekat na další. Pak se ukázalo, že zde vrtulník nemůže přistát, takže musel být Robert převezen na jiné místo a to byl další ztracený čas."

Robert strávil na operačním sále 7 hodin. Lékaři mu sice dokázali rozdrcenou ruku zachránit, ale obnovit plně všechny její funkce a pohyby se nikdy nepodařilo. Trvalo další rok a půl, než se Robert znovu posadil do soutěžního vozu.

3. února 2007 – první vítězství Václava Pecha na Šumavě

Je to zvláštní, ale první vítězství Václava Pecha na "domácí" Rallye Šumava se urodilo až v roce 2007. V té době už byl čtyřnásobný mistr republiky, ale vítězství z Klatov mu ve sbírce chybělo.

Ani v roce 2007 se nerodilo lehce. Do vedení šel od začátku Roman Kresta, který ale na chyboval na Korábu a Ášín šel do vedení. Po první etapě vedl o 21 vteřin před Romanem, od kterého se druhý den čekala stíhací jízda. Jenže hned na první sobotní zkoušce přišla havárie a Václav Pech už si pak celkem snadno dojel pro vítězství.

"Do sobotní etapy jsme nastupovali s velkým odhodláním tento odstup udržet. Věděli jsme však, že nás čeká dvanáct nesmírně obtížných zkoušek a že soutěž je ještě hodně dlouhá. Po projetí první sobotní rychlostky jsme se dozvěděli, že Kresta havaroval a ze závodu odstupuje. Od této chvíle jsme se soustředili na udržení zhruba minutového vedení před Němcem Gassnerem. Mohli jsme si dovolit trochu zvolnit naše tempo a jet víc na jistotu. V cíli jsme pak měli velkou radost z dosaženého vítězství. Jsem rád, že se nám konečně na Šumavě podařilo zvítězit,“ komentoval průběh soutěže Ášín.

Tak za týden zase.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!