1. 2. 2018 09:21 − 2103× − 0

Rusku dále vládnou produkční vozy

Ruské mistrovství svým vozovým parkem působí jako evropské šampionáty před deseti lety, kdy jim leckde vládly produkční vozy.

Stejně jako zaostává tamní výrobce automobilů Lada technicky za automobilkami z vyspělých částí světa, hodně pozadu se drží i osazenstvo šampionátu v rally. Nový ročník ale divákům lačným po moderní technice konečně nabídnul zajímavou podívanou. Na startu Rally Karelia se objevila hned dvojice Fordů Fiesta R5. Za volant jedné z nich se posadil třetí nejrychlejší muž loňské sezóny Igor Bulantsev a po předposlední zkoušce první etapy se posunul na třetí příčku. V té poslední ale svůj vůz zaparkoval mimo trať a propadnul se do druhé desítky. Druhý den jej pak ze hry vyřadila porucha palivového systému. Na konci prvního dne se na uvolněné třetí místo dostal Sergey Popov s druhou Fiestou R5.

Sergey Uspenskiy i letos pokračuje za volantem Subaru Impreza STi R4 a soutěž v okolí města Lahdenpohja nezačal zrovna šťastně. Kvůli pozdnímu příjezdu do časové kontroly hned v úvodu rally inkasoval čtyřicetivteřinovou penalizaci a vypadnul z top ten. Ještě před koncem etapy se ale vyšplhal zpátky na páté místo. V půlce druhého dne se jezdci Subaru podařilo předehnat Popova, kterému pronajmutí speciálu R5 z Lotyšska v souboji s produkčními vozy moc nepomohlo. V cíli se musel smířit s pátým místem. Uspenskiy se snažil v závěru rally ještě zatlačit na třetího Pavla Shcherbakova s Mitsubishi Lancer EVO IX, ale nakonec o necelých dvacet vteřin neuspěl. Z pěkného druhého místa se v úvodním podniku mistrovství radoval úřadující vicemistr ruského poháru Ilya Lotvinov za volantem dalšího Mitsubishi Lancer EVO IX. Stejně dominantně jako on si počínal i Stanislav Travnikov, jen s tím rozdílem, že od prvních kilometrů držel místo druhé příčky tu nejvyšší. Úřadující ruský mistr využil páteční oblevy ve svůj prospěch, vyhrál se svým Mitsubishi Lancer EVO X všechny zkoušky a na čele si vytvořil parádní třičtvrtěhodinový náskok. Ve zbytku rally si jej už jen hlídal a nakonec v pohodě obhájil loňský triumf.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!