Stalo se před x lety – 6/2018

Dnes si připomeneme dvě události z roku 2004 a jednu z roku 1993. Které to jsou?

Obvykle po Monte-Carlu následuje Rally Sweden, tak dnes začneme s ní.

8. února 2004 – Sebastien Loeb vítězí ve Švédsku

Před 14 lety vyhrál Sebastien Loeb jako první "neseverský" jezdec ve Švédsku. Zajímavé je, že to bylo jeho první vítězství mimo asfalt, takže na sněhu vyhrál v MS dříve než na šotolině. Stejně tak je zajímavé, že podruhé už tam ve své bohaté kariéře nikdy nevyhrál, jen byl ještě 4x druhý. A druhým neseverským jezdcem, který ve Švédsku někdy vyhrál, byl už jen Seb Ogier, který to dokázal 3x s Polem WRC.

Zpět ale k ročníku 2004. Ani tenkrát se nedá říct, že by Loeb byl nejrychlejší. Na začátku šel do vedení Marcus Grönholm, který v té době už měl ve Švédsku 3 vítězství. Jenže hned na třetí RZ mu odešel posilovač řízení a přišel propad na 7. místo. Marcus stahoval, ale z přemíry snahy i chyboval a nakonec to dotáhl jen na druhé místo.

Po Marcusovi převzal vedení Markko Märtin a po RZ10 měl na Loeba náskok 22 vteřin. Jenže i on chyboval, vlétl do příkopu a vylomil levé zadní kolo. Se štěstím kulhající auto dotáhl do servisu, ale ztráta 6 minut znamenala propad ve výsledcích a nakonec dojel na 7. místě.

Teprve pak se do vedení dostal Loeb a zkušeně už si ho do cíle pohlídal.

13. února 2004 – při nehodě umírá Janusz Kulig

Za pár dní si připomeneme už 14 let od tragické smrti Janusze Kuliga. Trojnásobný polský šampión (a z roku 2001 i slovenský mistr) jel v pátek 13. února 2004 ve svém voze Fiat Stilo kousek za Krakowem v nepříznivém zimním počasí a vjel na železniční přejezd zrovna v okamžiku, kdy tam jel vlak. Po nárazu neměl šanci přežít, vlak tlačil vůz před sebou ještě 300 metrů…

Po Januszovi zůstala těhotná manželka Agnieszka a dcera Paulina. Smrt Janusze byla v Polsku brána jako národní tragédie. Tak si připomeňme jeho kariéru.

7. února 1993 – Milan Dolák vítězí na Magnum Rallye 1993

Dnes je tomu přesně 25 let od okamžiku, kdy Milan Dolák vyhrál Magnum Rallye 1993. Na tom by možná nebylo nic moc tak zajímavého, ale ono je, dokonce mezinárodně. Milan Dolák totiž vyhrál s nově homologovaným vozem Ford Escort RS Cosworth a vítězství na Magnum Rallye 1993 bylo úplně prvním vítězstvím tohoto vozu po celém světě! To jste netušili, že? :)

Bohužel jsem nenašel ani fotku nebo video, tak jenom výsledky.

Tak za týden zase.

Komentářů celkem: 3
7. 2. 2018 10:301
0 0
Toho Kuliga byla hrozná škoda... smajlík
7. 2. 2018 13:042
0 0
Původně napsal plejtvak
Toho Kuliga byla hrozná škoda... smajlík
Byl to borec smajlík
8. 2. 2018 09:503
1 0
Alespoň dva záběry z vyškovské rally 1993 jsme před dvěma lety publikovali v pozvánce na tehdejší ročník - viz https://www.youtube.com/watch?v=XwZPL4DXgGg&t=171s (od času 2:51 min). Mimochodem, na prvním záběru je vidět S. Chovanec, pro kterého byl tehdejší start taky ve znamení premiér. Poprvé se čtyřkolkou, poprvé v barvách Matadoru (přesněji tehdy "Gumárne 1.mája") a poprvé s H. Kurusem, pro kterého to byl tehdy dokonce vůbec první start na sedadle spolujezdce. A vítězstvím na několika erzetách tehdy na sebe poprvé výrazněji upozornil Michal Gargulák se starou stotřicítkou...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!