12. 2. 2018 20:24 − 16696× − 32

Co nového na eWRC-results.com

Projekt eWRC-results.com asi čeká zlomový rok. Otázka je, kam se to zlomí:)

Asi se ptáte, proč by měl být zlomový zrovna tento rok, když už web funguje 12 let. Jenže v tom je právě ten problém. Od původně fanouškovského shromažďování výsledků rally z celého světa nám ta databáze poněkud nabobtnala. Jasně, je to super, ale ono už se to nedá zvládat tak nějak bokem a tak nějak "amatérsky". Můj mezinárodní tým činí už zhruba 50 různě aktivních spolupracovníků (tady jsou všichni přehledně) a stejně nestíháme vše přidávat a vyřizovat k tomu připomínky od všech jezdců, spolujezdců nebo fanoušků.

Takže já to cítím tak, že to takhle dál nejde. Tento rok tak budu hlavně řešit, co dál. Cestou je určitá profesionalizace, ale k tomu je třeba najít vhodný ekonomický model. Je to dost složité a vyloučeno není vůbec nic:)

Před chvilkou jsme otevřeli dlouho připravovanou sekci s Top statistikami. Pro vybrané šampionáty (další budou přibývat jakmile uznáme, že mají dostatek dat, aby statistiky byly smysluplné) tam najdete mnoho zajímavých statistik založených na údajích v databázi. Samozřejmě neručíme za přesnost, ale stejně to kromě údajů z MS není s čím porovnat. A to z MS zase myslím máme dost přesné. Pro vás může být zajímavé, že jsou tam statistiky jak z velkého mistráku, tak ze sprintů. Mimochodem, velký mistrák je včetně původního československého a česko-slovenského. Připomínky vítány.

Někteří možná z vás neví, že stránky eWRC-results.com plně fungují i na mobilech a tabletech. Není to žádná aplikace, prostě stránku otevřete v mobilním prohlížeči a web se zobrazí přizpůsobený rozlišení.

Pojďme se podívat na nějaká čísla, třeba vás budou zajímat. První graf zobrazuje návštěvnost za minulý rok. Jak vidíte, přišlo k nám přes 8 miliónů lidí, z toho 2 milióny unikátních. Shlédli 67 miliónů stránek. Ty největší zuby jsou nárůsty v době konání soutěží MS.

Druhý graf ukazuje návštěvnost jen během lednové Rallye Monte-Carlo. Vrchol byl v pátek, kdy k nám přišlo 206 tisíc lidí.

S tím už měl trochu problém náš cloudový server, který ta nárazová přetížení sotva stíhal (a ve čtvrtek i chvíli nestíhal). A to už ho poháněl výkon 16 CPU. Teď řeším s providerem přechod na novou technologii HTTP/2, která by asi vyřešila ty nápory. Bude to ale něco stát:) Všimněte si na druhém grafu, odkud k nám návštěvníci chodí. Mimochodem, web funguje v deseti jazykových mutací.

A jak se nám rozrůstá databáze? Už tam máme přes 162 tisíc jezdců, 228 tisíc spolujezdců (zajímavý nepoměr, co?) a skoro 47 tisíc soutěží. K nim je 353 tisíc fotografií a 18 tisíc videí. Zadali jsme 1 632 426 posádek do startovek a zadali skoro dva a půl miliónu časů v rychlostních zkouškách. Přesto mám pocit, že nám toho stále strašně chybí:) Ta práce je a bude navždy nekonečná.

V souvislosti s tím, co jsem psal na začátku, jsme také rozjeli měsíční dobrovolnou sbírku (fundraising) na roční provoz webu. vše je popsáno zde. Nechceme zavádět placené přístupy, ale nějaké peníze nebo sponzory na provoz potřebujeme. A na rovinu chci dát i něco těm klukům z týmu, kteří to roky dělají zadarmo. Stejně tak na rovinu říkám – pokud si myslíte, že za ty peníze si budeme užívat života, nic nedávejte, nic se neděje. Sbírka je to dobrovolná. Za jediný den přispělo asi 80 jezdců nebo fanoušků (na zmíněné stránce jsou uvedení). A už si toho všimli i někteří čeští fanoušci a Honza Černý to hned i propagoval, takže díky.

A ještě pro upřesnění – jde o sbírku na projekt eWRC-results.com. eWRC.cz zatím žije i díky aktuálním partnerům, především pak díky společnosti Invelt.com. Ale dík patří i dalším – Mogul #DobřeHustý, Sonax nebo Pirelli.

A já jdu vymýšlet zlom:)

Komentářů celkem: 32
8. 2. 2018 22:35
0 0
Dovolím se připojit k názoru již dříve zveřejněným. Pro mě, jako "dříve narozeného", je Paypal zářným příkladem toho, jak něco "nefunguje" (moje letité vlastní zkušenosti s tímto) . Proto si dovolím zdvořile požádat o "staré dobré" číslo účtu. Děkuji pt (trepa@seznam.cz)
9. 2. 2018 19:05
0 0
Přikláním se k názoru pana kolegy a také bych prosil o číslo účtu ( petrrastak@seznam.cz ) Díky
9. 2. 2018 19:34
0 0
Přikláním se bohužel k názorům kolegů a také bych prosil o číslo účtu (petr.cejchan1@seznam.cz) Díky
9. 2. 2018 22:46
0 0
I já chci trochu přispět,takže prosím též číslo účtu na klaskajaromir@seznam.cz
10. 2. 2018 09:36 Upraveno 09:38
0 0
Tak ja jsem si myslel, ze jsem uz prispel a ono nic. Uz behem Monte jsem odesilal a dokonce se tim chlubil. Dnes jsem hledal na uctu kolik jsem poslal a chtel jsem poslat jeste jednou. Bohuzel jsem v platbach nic nenasel a to jsem presvedceny, ze jsem udelal vse spravne. Shacki je seznam darcu aktualni? A nebo donate na resultech je jine?? Jsem z toho rozcarovany. Zil jsem se spokojenym pocitem dobreho skutku.smajlík
10. 2. 2018 12:05
0 0
Schacki, mám návrh pro Tebe a celé ewrc.cz, koupím si scaner, který mi poradíš (jsem trošku IT trubička) a budu scanovat a do databáze výsledků doplňovat fotky z dob minulých, které buď mám sám k dispozici (a je jich řádná bedna) a nebo které chodí do redakce. Historie rally mě hodně baví, často se chodím dívat do starých výsledků. Já vím, nejsou to peníze, z mého osobního pohledu je to něco víc smajlík, pokud to pomůže smajlík. Pochopitelně, pokud by byl zájem z Vaší strany. smajlík a pochopitelně zdarma smajlík.
10. 2. 2018 12:51
0 0
Původně napsal pačes
Tak ja jsem si myslel, ze jsem uz prispel a ono nic. Uz behem Monte jsem odesilal a dokonce se tim chlubil. Dnes jsem hledal na uctu kolik jsem poslal a chtel jsem poslat jeste jednou. Bohuzel jsem v platbach nic nenasel a to jsem presvedceny, ze jsem udelal vse spravne. Shacki je seznam darcu aktualni? A nebo donate na resultech je jine?? Jsem z toho rozcarovany. Zil jsem se spokojenym pocitem dobreho skutku.smajlík
ono je mozne ze to nejaky cas trva kym ta platba prebehne, tiez som to posielal cez donate na resultoch a na tom zozname darcov som sa nasiel hned po tom co som to poslal ale prachy mi z uctu doteraz nezmizly
11. 2. 2018 11:46 Upraveno 11:48
0 0
Připojím se k názoru kolegy "trepa", číslo účtu by pomohlo. Zkouším poslat přes Paypal a ze 4 pokusů 4x "neznámý účet příjemce"...( paypal mi funguje, dnes jsem 2x použil pro platbu na ebay bez problémů).
12. 2. 2018 13:48
0 0
Možná to mělo nějaké spojení s tím problémem na webu, zkuste to prosím znovu, mělo by to fungovat, příspěvky chodí.
3. 3. 2018 17:45
0 0
Shacki prosím o nahození tohoto článku zpět dopředu na hlavní stránku!!
Plno lidem by to připomnělo poslat nějaký to éčko,aby jsme mohli i nadále dostávat výborný výsledkový servis!!
Pročetl jsem si podrobně jméno po jménu kdo všechno přispěl,ale nás Čechů tam zrovna moc není!
Hoši nebuďte žgrdi,pár stovek nikoho nezabije!!
Ani jezdců z ČR tu moc není.Z těch známějších jen Jan Černý,Petr Nešetřil,Michal Srb,Jiří Zahrádka,Ivo Studený,Václav Pech,Pavel Řihák,Vlastimil Dańhel a Václav Stejskal.
Na druhou stranu mě překvapil zájem světových jezdců a je fajn,když je Vaše jméno hned vedle Esi Pekki Lapppiho!
Jména jako Creg Breen,Hyeden Paddon,Jari Mati Latvala,Ott Tanak,to by mělo člověka nakopnout!!!
Přispěvatelé jdou napříč celou Evropou a šampionáty:Herman Gasner,Kristian Sohlberg,Tomas Cave,Toni Gardemeister,Christian Doer,Sep Wiegand,Wewrs Sport,Baumschlager Rally!!!
Už moc času nezbývá,tak jedem....


3. 3. 2018 19:04
0 0
Souhlasím.Klidně se klepnu přes kapsu a dám "double" ale stejně ty "cizáky"smajlík asi nepřebijemsmajlík.Nož ale zkusme my hrdí čechomoravané rallyoví.
4. 3. 2018 08:58
0 0
Paypal je sice v pohodě, ale hlavně pro platby do/ze zahraničí. Proč platit zbytečný poplatek, když v Čechách mohu zaplatit bankovním převodem zdarma. Takže bych prosil číslo účtu na mail rejimodel@volny.cz smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!