Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
16. 2. 2018 13:59 − 3087× − 5

Safari rally se snaží o návrat do MS

Dostat svou soutěž do MS se snaží hodně zemí a výjimkou není ani Keňa a její legendární Safari rally.

Africká soutěž byla součástí světového šampionátu až do roku 2002, kdy se odehrála její derniéra, kterou vyhrál Colin McRae s Focusem WRC a skotský jezdec tehdy na cílové rampě určitě netušil, že se jednalo o jeho poslední prvenství v soutěži MS. Od roku 2003 se na Safari jelo už jen jednou, když v roce 2007 zavítal do Afriky tehdy se rodící šampionát IRC, ale jednou stačilo a v Keni se v dalších letech jezdilo jen o body do národní klasifikace či do afrického mistrovství. Snahy o návrat zpět probíhaly již v roce 2009 s cílem zajištění podniku MS k roku 2013, ale jak nás paměť neklame, nikdy se tento cíl nepovedlo zajistit. Nyní to organizátoři soutěže zkoušejí znovu a stojí za nimi i národní vláda, která vyčlenila dva miliony liber k tomu, aby se na Safari MS vrátilo v roce 2020.

V letošním roce se tak pojede Safari rally jako soutěž zařazená do afrického šampionátu a následně v návaznosti na tento podnik se bude pracovat na tom, aby FIA dala zelenou návratu nejvyššího šampionátu do Afriky s cílovým rokem 2020. Jak je již zmíněno výše, podle keňského deníku Daily Nation už vláda vyčlenila částku 2 milionu liber a právě z této částky by se měla platit případná platba promotérovi MS, která je odhadována na více jak půl milionu liber. Keňská vláda však podporu soutěže z veřejných zdrojů bere jako svého způsobu investici, protože se očekává, že v případě konání Safari Rally jako podniku MS, by se díky soutěži do regionu podařilo přinést až 500 milionů liber

Promotéru MS by navíc případné zařazení pomohlo v jeho trvající snaze udělat MS více světovým a ne tolik europocentrickým, jak je nyní, když se mimo starý kontinent jede jen v Mexiku, Argentině a Austrálii, díky centru soutěže pak můžeme za mimoevropskou brát i Tureckou rally. "Uvědomujeme si dlouhou historii Safari rally v MS a to, jak rádi ji mají Keňané. Vítáme upřímné nadšení a velkou snahu a odhodlaní s nímž keňská vláda a motorsportovní federace vstupují do projektu návratu MS do Afriky," říká za promotéra MS Oliver Ciesla a pokračuje, "Přislíbili jsme, že někdy v blízké budoucnosti se MS pojede v Africe a společně s vládou a národní federací budeme usilovně pracovat na tom, aby se Safari Rally dostala zpět do kalendáře MS," uzavírá Oliver Ciesla.

Komentářů celkem: 5
16. 2. 2018 15:09
1 0
Držím Keni palce. Soutěž to bývala nádherná. Obávám se ale, že to budou mít pořadatelé hodně těžké. Otázkou je i to, zda by podmínky které Safari dělaly Safari soudobá auta vydržela.
16. 2. 2018 15:10
1 0
Původně napsal K.Arno
Držím Keni palce. Soutěž to bývala nádherná. Obávám se ale, že to budou mít pořadatelé hodně těžké. Otázkou je i to, zda by podmínky které Safari dělaly Safari soudobá auta vydržela.
Přesně, moc si nedokážu představit současný auta a tratě v Africe.
16. 2. 2018 15:14
1 0
Soutěž to bývala krásná, ale doba už je dneska jinde...
16. 2. 2018 21:28
0 0
No to by som chcel vidiet odkial prisli na tych 500 mil. libier. A ako vravia vyssie, bola to krasna rally, ale doba je inde.
16. 2. 2018 22:04
0 0
Tak ono záleží, jak si nastavíš metriku pro to vyčíslení přínosu akce. Předpokládám, že budou kromě přímých útrat počítat multiplikační efekt takto utracených peněz dále v regionu a jak je věta v originále "Initial estimates reckon the investment required to land a WRC round would return more than £500m in Kenya’s global visibility and tourism." tak bych si dovolil tipnout, že budou nějakým způsobem počítat s celkovou propagací Keni, která bude vidět v bedně, to si taky nějak vyčíslí a případný nárůst celkového incomingového cestovního ruchu do toho započtou. Ale je pravda, že nejsou vůbec čočkaři, Rally Finland vyčísluje přínosy rally na cca 20 mio €, ale to berou je čistě útraty v době konání rally (viz http://www.nesterallyfinland.fi/en/info/uutiset/economic-impact-published/)
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!