20. 2. 2018 08:16 − 2375× − 3

Portugalce čeká parádní sezóna

Skomírající portugalský šampionát před třemi roky vzkřísily nastupující speciály kategorie R5 a jejich počet stále stoupá.

S příchodem těchto nových vozů zároveň začalo kralování Citroënu. V letech 2015 a 2016 se z titulu radoval oficiální jezdec této francouzské značky José Pedro Fontes, ale loňskou sezónu mu po ošklivém zranění z portugalské soutěže MS nebylo dopřáno dokončit. Zaskočit za něho tak musel soukromník pilotující další DS3 R5 Carlos Vieira, který si ziskem titulu připsal největší úspěch dosavadní kariéry. S francouzským vozem ale úřadující mistr pokračovat nebude, když se stal členem největšího projektu pro letošní sezónu. Do portugalského mistrovství ve velkém stylu vtrhnula značka Hyundai, která bude po celou sezónu do bojů vysílat dvojici speciálů i20 R5. Vedle Vieiry bude tuto techniku pilotovat i navrátilec na soutěžní tratě, jedna z nejvýraznějších postav tamního rallysportu Armindo Araújo. Čtyřnásobný portugalský mistr to nebude mít v bojích úplně jednoduché, s technikou R5 nemá vůbec žádné zkušenosti a poslední jeho pravidelné starty se datují do dávného roku 2012.

Počty korejských vozů minimálně v úvodním podniku ještě znásobili slabší soukromníci Manuel Castro a Paulo Meireles. Naproti tomu trojnásobně mistrovský Citroën se letos bude muset spolehnout výhradně na kvality José Pedro Fontese. Ten se už uzdravil a začátek sezóny naštěstí stihnul. Několik úvodních soutěží ale bude v jeho případě spíše o spolehlivém sběru bodů. Ta hlavní show přijde na řadu až na jaře, kdy se v dílnách stáje Sports&You objeví zbrusu nová C3 R5. Na novou techniku v podobě VW Polo GTI R5 čeká i Pedro Meireles a většinu roku stráví za volantem osvědčené Škody Fabia R5, se kterou mu loňský titul uniknul jen těsně. Třetí sezóna v mladoboleslavském speciálu čeká někdejšího jezdce terénních soutěží Miguela Barbosu. V boji o opanování portugalského mistrovství se i letos objeví zástupci čtvrté značky, Fordu. S Fiestou R5 pokračuje Joao Barros a uvidíme, na kolika soutěžích se tentokrát objeví Ricardo Moura. Vloni Azořana z prvních dvou podniků vyřadila technická závada a pak se do mistrovství vrátil až na konci roku. A Rallye Casinos do Algarve kvůli zlobivé technice rovněž nedokončil.

Vieira s novým vozem začal až desátým časem a ve zlepšení mu moc nepomohla ani jedna kolostřešní kombinace. Naštěstí se vůz s číslem 1 podařilo dát celkem rychle zase na kola a Vieira mohl pokračovat ve stíhací jízdě. Na začátek roku ale moc rychlosti nepředvedl, nevyhrál žádnou rychlostní zkoušku a musel se v cíli smířit až se šestou příčkou. Araújo také do týmové kasy nepřidal žádné dílčí vítězství a ještě se musel v sobotu popasovat s problémy s turbem. Hyundai naštěstí celou porci 122 ostrých kilometrů vydržel, ale Araújo na lepší než páté místo nedosáhnul. Fontes v soutěžním voze seděl naposledy vloni na jaře a tak nebylo divu, že se rozjížděl pomaleji. Na druhou stranu se mu od začátku dařilo držet za zády oba oficiální Hyundaie a první etapu zakončil s minutovou ztrátou jako čtvrtý. Na třetího Pedra Meirelese ale jezdci Citroënu chyběla pouhá čtvrtminuta a boj o pódium tedy rozhodně nevypadal nereálně.

Pilot Škody do druhé etapy vstoupil dobře a během první půlky dne si dokázal čtvrtminutový náskok udržet. Fontes se sice po předposledním testu dokázal přiblížit na desetivteřinový odstup, ale boj o pódium nakonec přeci jen prohrál. Po skončení soutěže ovšem na Meirelesovo konto přibyla desetisekundová penalizace za ulitý start a třetí místo nakonec připadlo jezdci DS3. Teď už se ale zaměřme na to nejzajímavější, co jedenatřicátý ročník Rali Serras de Fafe nabídnul. A tím byl neskutečně vyrovnaný, nervy drásající duel o vítězství. Zúčastnili se ho Moura s Barbosou a rychleji začal první jmenovaný. Pořadí si oba jezdci během sobotní etapy třikrát prohodili a do nedělního klání šel jako lídr s náskokem 1,6 sekundy Barbosa. Ve druhé nedělní zkoušce se zpátky na první příčku dokázal vrátit soupeř s Fordem, ale ještě před poledním servisem o ni zase přišel. Vedoucím pilotem se Moura stal znovu až po předposlední zkoušce. O vítězství v tuto chvíli ale ještě rozhodnuto nebylo, rozdíl mezi nejrychlejší dvojicí činil jen 1,7 sekundy. Následně oba piloti na závěrečné zkoušce zaznamenali na chlup stejný čas a už bylo jasno. Vítězem úvodního podniku portugalského šampionátu se stal Ricardo Moura a nic na tom nezměnila ani zpětně přidělená Barbosova penalizace.

Komentářů celkem: 3
haq
20. 2. 2018 17:471
0 0
Harry Hunt na 10. místě, tak to jméno jsem už hodně dlouho nikde neviděl
20. 2. 2018 22:352
0 0
je zvláštní jak spolehlivě ten Fontesův kus funguje, třeba je to jenom o tom umět s tim správně pracovat ;)
21. 2. 2018 12:593
0 0
Myslíš tu DS3? Já jsem četl, že spolehlivá je, ale když se většina důl. celků (motor, převodovka) mění preventivně mnohem dřív, než předepisuje výrobce. Což samosebou prodražuje provoz. Třeba Andreucci v Itálii taky jede pěkně a docela spolehlivě. Tak na tom asi něco bude.
Chce to jen málo řadit, jezdit předvídavě a dodržovat předpisy...smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!