Kalle Rovanperä si zaskočil domů vyškolit krajany

Druhá soutěž finského mistrovství přivítala na startu vedle početného pole tradičních účastníků i jedno velké jméno.

I přes svůj nízký věk si jej už vydobyl Kalle Rovanperä a pro letošek rozšířil sestavu továrního týmu Škoda Motorsport. První oficiální start v továrních barvách ale mladého pokračovatele soutěžáckého rodu čeká až za měsíc v Mexiku. Uplynulý víkend tak mohl strávit na domácí půdě, kam si odskočil potrápit tamní jezdce se Škodou Fabia R5. Všechny dokázal porazit už na páteční superspeciálce a v nastoleném trendu pokračoval i v sobotu ráno v zasněžených finských lesích. Ze začátku dne se sice Rovanperä trochu pral s nastavením své Fabie R5, ale na rychlosti se to moc nepodepsalo. Poražen nakonec zůstal jen v závěrečných dvou zkouškách a do cíle dojel s pěkným náskokem třičtvrtě minuty. I druhý rok v řadě zázračný junior ukázal, kdo je na finských cestách Vaakuna Ralli pánem.

Největší pozornost se upírala hlavně na porovnání továrního jezdce Škody s dalším senzačním mladíkem, ne náhodou oficiálním jezdcem stejné značky pro finské mistrovství. Eerik Pietarinen zatím v domácím šampionátu během startů s Fabií R5 nenašel přemožitele. Rovanperä byl ale nad jeho síly, Pietarinen jej nedokázal porazit ani jednou. Tento víkend se vedoucímu jezdci mistrovství obecně moc nedařilo. V úplně poslední zkoušce totiž přišel o druhé místo. Připravil jej o něj úřadující finský mistr Teemu Asunmaa s další Škodou Fabia R5, který jistě hodně lituje své chyby z Arctic Lapland Rally, kde v závěrečném testu svůj vůz zahrabal do sněhu a přišel o zisk mistrovských bodů.

Vedení v šampionátu i nadále drží Pietarinen, ale na druhé místo se posunul Marko Mänty, který svou škodovku do cíle dovezl na pátém místě za ruským hostem Nikolayem Gryazinem. Z druhé příčky v mistrovství sesadil Emila Lindholma, který byl pátý až do zaboření své Fabie R5 do závěje v pátém testu. Nejrychlejší R5 jiné značky než Škoda do cíle dovezl Juha Salo, když se svým Peugeotem 208 T16 R5 skončil šestý 2,3 sekundy za Mäntym. Velké naděje byly před Vaakuna Ralli vkládány v navrátilce do mistrovství, které v minulosti třikrát opanoval. Jari Ketomaa při debutu s Hyundaiem i20 R5 ovšem moc nezářil a musel se smířit se slabým sedmým místem.

Stav šampionátu: 1. Pietarinen 49, 2. Mänty 26, 3. Rovanperä a Lindholm 25, 5. Ketomäki 20, 6. Tukiainen 19, 7. Asunmaa 18, 8. Salo 16

Komentářů celkem: 5
19. 2. 2018 15:31
0 0
Když se tak dívám na ty týmy u jezdců s Fabiema, Toni Gardemeister zjevně má čuch na dobré jezdce. Su zvědav, zda u Š-M bude, co se týká dodávky jezdců, TGS Worldwide novým Even managementem, kterému Bolkou prošli snad všeci smajlík
19. 2. 2018 16:04
0 0
Ve Finsku jsou koukám Fabie R5 populární smajlík
19. 2. 2018 18:07
0 0
smajlíkZnačkový pohár Fabia R5 ve Finskusmajlík.To u nás nemámesmajlík
20. 2. 2018 11:33
0 0
až teď mi došlo při pohledu na stav mistráku, že tam je vlastně další synek slavného rally otce Emil Lindholm
haq
20. 2. 2018 17:45
0 0
A to se tam docela dlouho držely jako top auta N4ky smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!