Stalo se před x lety – 8/2018

Dnes to bude všehochuť. Ale začneme vzpomínkou na smrt slavného jezdce.

Takže to vezme rychle a připomeneme si nějaké události a zajímavosti. Jedno téma mají společné – tenkrát poprvé.

20. února 1993 – umírá Marian Bublewicz

Dnes je tomu na den přesně 25 let od tragické nehody Mariana Bublewicze. Slavný polský jezdec, sedminásobný mistr Polska a čerstvě vicemistr Evropy 1992 startoval na první soutěži v roce 1993. Na Zimowy Rajd Dolnośląski ale na RZ5 havaroval a jeho Sierra se obtočila kolem stromu přesně v místě, kde sedí jezdec. Přítomní diváci ho ještě dokázali dostat z vozu v bezvědomí, ale ještě při životě. Jeho život vyhasl až v nemocnici. Na místě nehody je dodnes pomníček.

V Polsku je považován za nejlepšího polského jezdce 20. století. Několikrát startoval i u nás, naposledy na Rally Bohemia 1991, kde dojel třetí. Více najdete na jeho profilu.

Jako vzpomínku si dáme jedno video.

25. února 2005 – Roman Kresta mění spolujezdce

Už tomu bude 13 let, co Roman Kresta měnil spolujezdce. S Honzou Tománkem spolu začínali v roce 1994 a dotáhli to až do továrního angažmá u Fordu v roce 2005. Tam spolu odjeli dvě soutěže a došlo ke změně. Novým spolujezdcem se stal Jan Možný.

Novým Krestovým spolujezdcem pro zbytek sezony se stává devětadvacetiletý Jan Možný. Ve Fordu Focus RS WRS v barvách BP se poprvé představí příští měsíc při Rally Mexico. V Praze žijící Možný byl od roku 2003 Krestovým ledovým špionem a v této roli spolupracoval s týmem BP-Ford i při letošní lednové Rally Monte Carlo.

Tománka už nějakou dobu trápily bolesti krku. Po Švédské rallye dostal od lékařů doporučení přerušit kariéru, aby se předešlo vážným zranění v případě nehody.

„Jsem velmi zklamán, že musím odstoupit, ale nebylo možné ignorovat doporučení lékařů,“ řekl Tománek. „Těšil jsem se na úspěšnou sezonu s týmem BP-Ford. Dvojité umístění na bodech a pomoc Fordu k vedení v šampionátu představovaly ideální začátek. Nicméně jsem si jist, že Roman se s Janem brzo sehraje a oběma přeji, ať se jim daří co nejlépe.“

Kresta jel s Tománkem až na tři výjimky ve všech svých 22 startech v MS rally. „Je to smutné období pro Honzu i mě samotného,“ uvedl Kresta. „Dobře jsme spolupracovali a dostali jsme se od začátků v rallye až do továrního týmu Ford ve světovém šampionátu. Rád bych Honzovi poděkoval za podporu a tvrdou práci za dobu našeho partnerství. Nyní musím tvrdě pracovat s mým novým spolujezdcem na Mexiku a zbytku sezony, abychom spolupracovali stejně dobře.“

S Honzou Možným odjel Roman 8 soutěží v MS. Od Německa se k němu vrátil Honza Tománek a spolu už sezónu dokončili. Po sezóně pak Honza Tománek odešel k Martinu Prokopovi a u Romana se objevil Petr Gross.

23. února 2001 – Václav Pech vítězí na Rallyšou Blovice 2001

A bylo by škoda nevzpomenout také na nějakou českou soutěž. Před 17 lety Václav Pech vyhrál v rámci rallysprintu v Blovicích. Tenkrát to byly ještě "pravěké" doby, když si vezmete, že Ášín jel s Corollou WRC a bratři Vojtěchové s krásnými Celicami.

Až do poslední zkoušky vedl jasně Tomáš Hrdinka s nádhernou Imprezou WRC, pak ale chyboval a propadl se na 35. místo.

Komentářů celkem: 6
Sob
20. 2. 2018 18:42
0 0
Mimochodem v souvislosti s tím "tenkrát poprvé" jel v Blovicích svůj první závod Dan Landa. Jel s Cellicou od Karla Trojana a tu ohlou značku, co je na fotce s Tomášem Hrdinkou (vlevo na kopečku) měl na svědomí on smajlík Ovšem to se ta RZ jela naopak - seshora dolů. Na záběru ČT bylo vidět, jak se ho Jaroslav Palivec po té kolizi snaží rukou klidnit, aby tolik nedivočil. No jo..... je to dávno. smajlík
20. 2. 2018 20:01
0 0
A já byl pak na rz6 kde to Dan vyválel..... Když vylezli z auta a odcházeli, tak Dan objal kolem ramen pana Palivce a říká: "Promiň Jardo, já jsem pí......ča." smajlíksmajlíksmajlík
20. 2. 2018 21:06
0 0
Marian Bublewicz patřil mezi mé oblíbence, osobně jsem ho viděl na Šumavě 1985, ale nejlepší polský jezdec 20.století? Zcela jednoznačně Sobieslaw Zasada!
20. 2. 2018 21:17
0 0
Jojo.Zasada byl jak náš Hubáček.Pro nás dřive narozenýchsmajlík
20. 2. 2018 22:02
0 0
Původně napsal M.Carlo
Marian Bublewicz patřil mezi mé oblíbence, osobně jsem ho viděl na Šumavě 1985, ale nejlepší polský jezdec 20.století? Zcela jednoznačně Sobieslaw Zasada!
To jsem si nevymyslel, to si Poláci sami v nějaké anketě zvolili
22. 2. 2018 11:12
0 0
Původně napsal Shacki
Původně napsal M.Carlo
Marian Bublewicz patřil mezi mé oblíbence, osobně jsem ho viděl na Šumavě 1985, ale nejlepší polský jezdec 20.století? Zcela jednoznačně Sobieslaw Zasada!
To jsem si nevymyslel, to si Poláci sami v nějaké anketě zvolili
Vlastně to i chápu, pamětníci Zasady už jsou v menšině.smajlík Ani já ho nepamatuju, ale podle jeho knížky Bezpečná rychlost jsem vybrušoval jízdu smykem a to byl pro mě tehdy zážitek, takže pro mě srdcovka.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!