Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
22. 2. 2018 08:41 − 6224× − 5

Takamoto Katsuta sklízí chválu od vedení

Ve Švédské rally se povedlo v rámci WRC2 zvítězit japonskému jezdci Takamoto Katsutovi, který porazil tovární škodovky.


Ve druhém kole světového šampionátu, které se odehrávalo ve Švédsku, dokázal v rámci kategorie WRC2 zvítězit japonský jezdec Takamoto Katsuta, který startoval s Fiestou R5 týmu Tommiho Mäkinena a jenž je členem Toyota Gazoo Racing Chalenge Program, který si klade za cíl vychovat Toyotě japonského jezdce, který s Yarisem WRC bude bojovat o světové vavříny. Tento 24 letý jezdec je součástí programu Toyoty od samého začátku, první zkušenosti sbíral s Toyotou v Japonsku, následně se koncem roku 2015 vydal do Evropy, kde startoval s Imprezou a následně Fiestou R5 Mäkinenova týmu. Podobně jako mnoho jezdců nastupující generace však sbíral první zkušenosti na okruzích, když začínal na motokárách, ale v roce 2011 přešel do formulí a vyhrál okruhovou Formula Challenge Japan a následně se pohyboval okolo medailových postů v japonské formuli 3. V roce 2015 si jej vybrala Toyota a přišel přestup do rally.

V programu Toyoty se sešel s Hiroki Araiem a oba dva mladí Japonci tak utvořili tým synů úspěšných japonských rallymanů, když jak otec Katsuty, tak Arai patří mezi úspěšné domácí soutěžáky. Ale zpět ke Katsutovi. U Mäkinena se při prvním roce uvedl havárií na evropské Rally Estonia, následně patřil mezi jezdce ve středu pole a poprvé se výrazněji výsledkově uvedl na loňské AutoGlym Ralli, kde dojel čtvrtý. Letos pak začal třetím místem na Artic Rally Lapland a zatím nejlepší výkon zajel ve Švédsku, kde vyhrál klasifikaci WRC2 a za svými zády dokázal udržet úřadujícího mistra světa Pontuse Tidemanda.

Svým výkonem si zasloužil pochvalu přímo od samotného šéfa Toyoty Akio Toyody: "Když se Toyota rozhodla po 17 letech vrátit do mistrovství světa, tak první představa v mé hlavě byla v podobě Toyoty jedoucí světové rychlostní zkoušky a hned následující představa byla o japonské posádce v kokpitu auta. To bylo proto, že kdyby se do auta skutečně dostala japonská posádka, tak by v Japonsku vzrostl počet fanoušků, kteří rozumí tomu, jak je rallysport nádherný a jaké je jeho prostředí. Od začátku výchovy japonského jezdce jsou to dva roky a Katsuta odvedl vynikající práci. Ukázal, že můj sen o Japonci v japonském autě je možný," říká šéf Toyoty.

Pochvalu Takamoto Katsuta sklidil i od Tommiho Mäkinena. "Takamotův švédský výsledek je úplně fantastický. Všichni jsou překvapeni tím, jak se dokázal vyrovnat s tlakem, který na něj vytvářelo vedení v soutěži. Bojoval s několika hodně rychlými jezdci, kteří mají hromadu zkušeností s těmito podmínkami. Tento výsledek by měl být velkým přínosem pro jeho sebedůvěru. Teď ví, jaký je pocit zvítězit a může pokračovat stejným způsobem. Výsledek je velkým příslibem pro jeho budoucnost," uzavírá Tommi Mäkinen. Japonského rodáka, nyní žijícího ve finské Jyväskyle bychom měli v MS vidět ve všech zbývajících evropských soutěžích s výjimkou Německa a jistě tak budeme mít možnost vidět, zda naváže na svůj severský výsledek.

Komentářů celkem: 5
22. 2. 2018 11:03
0 1
Kuře bohužel v každém svém článku dokazuje, že z něj nikdy správný žurnalista nebude. Ledaže by si dal gramatiku základní školy ještě jednou...
22. 2. 2018 11:24
0 0
Pro mě to bylo rozhodně největší překvapení Švédské rally. Překvapením číslo 2 bylo, že Škoda nenasadila Rovänperu, jehož největší síla je právě na sněhu.
22. 2. 2018 12:26
0 0
Kdyby tu Škodvku porazil kdekoliv jinde, ale tady, kdy měla dva seveřany z toho jednoho domácího mistra světa, tak ten úspěch je dvojnásobný.
Parádní výkon, který jsem od soboty sledoval víc, než hlavní kategorii.
22. 2. 2018 18:36
0 0
Také jsem to sledoval s napětím.
Chválu si zaslouží.
23. 2. 2018 09:21
0 1
Omlouvám se Jakubovi, ale ta úroveň zpráv je žalostná.
Napsat v sáhodlouhém, sedmi větném, souvětí 4x slovo "které", je snad na nějakou novinářskou anticenu. Nehledě na to, že většinou mám problém pochopit, cože vlastně chtěl autor ve svých článcích sdělit.
Vím - není to jednoduché, sám publikuji. Ale buď by měl Kuba své články detailně kontrolovat před jejich zveřejněním, lepší by bylo asi požádat někoho o korekturu. Nevím, zda má pro tyto případy redakce eWRC osobu editora.
Takovou úroveň publicistiky pouštět do světa, je v dnešní době už opravdu ostuda. Znehodnocuje to, jinak zajímavý, obsah zpráv.
Berte to, prosím, jako námět na zamyšlení - ne jako osobní výpad. Ale čte se mi to opravdu stěží.

Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!