26. 2. 2018 08:01 − 2675× − 0

Opanuje Škoda i letošní belgický šampionát?

Posledním ročníkům belgického mistrovství vládly speciály Škoda, když na vítěznou sérii Freddyho Loixe navázal Vincent Verschueren.

Úřadující šampión bude i letos k vidění s osvědčenou Fabií R5, znovu v poměrně extravagantních barvách s velkým podílem matné černi a netradičním startovním číslem 46. Jelikož odmítnul mistrovskou 1, v úvodní Rally van Haspengouw ji na svou Škodu Fabia R5 nalepil Cédric Cherain. Vicemistr z roku 2014 v posledních dvou sezónách absolvoval devět soutěží BRC a dokončil pouhopouhé dvě. Spolehlivost se u Cheraina bude muset letos změnit, neboť sesbíral finance na minimální počet šesti soutěží. To je ostatně velká novinka letošních pravidel, z devíti soutěží v kalendáři se bude započítávat šest výsledků. Šanci na úspěch v šampionátu tím dostávají i posádky s menším množstvím financí a ve výsledku bude tato změna jistě prospěšnou. Zatím má v plánu právě oněch šest rally i Kris Princen. Po letech za volantem problematického Peugeotu 208 T16 R5 vloni přesedal na Škodu Fabia R5, ale roli největšího favorita nepotvrdil. Letos bude mít se stejným vozem šanci na reparát.

Zástupcem značky Peugeot se v belgickém mistrovství po odchodu Kevina Abbringa do WRC2 stává juniorský šampión Guillaume de Mevius. I on se zúčastní vybraných podniků WRC2, ale hlavně odjede šest soutěží BRC. Jako druhý za ním v loňské klasifikaci belgických juniorů skončil Sébastien Bedoret, který rovněž přesedá do Peugeotu 208 T16 R5, jen ve starší specifikaci. Juniorský duel tedy bude pokračovat, jen to bude už s „dospělou“ technikou. Zálusk na potrápení svých dvou vrstevníků si jistě dělal i Achiel Boxoen, ale těsně před začátkem mistrovství mu odřekl jeden ze sponzorů a na pokračování v belgické stáji Škody musí zapomenout. Pilotování Fabie R5 si naopak bude vychutnávat loňský mistr historiků Robin Maes. Největším favoritem na letošní titul v historicích se tak stává Paul Lietaer. Už o víkendu v okolí Landenu pilot Subaru Legacy RS deklasoval všechny konkurenty. Za opakované zkrácení tratě však byl Lietaer v cíli vyloučen a nejvíce bodů spadlo do klína Glennu Janssensovi s Porsche 911 SC. Juniorskou kategorii v úvodním klání jednoznačným způsobem ovládnul pilot Fordu Fiesta R2T Niels Reynvoet, když nadělil druhému Thibaudu Mazuinovi ve Škodě Fabia R2 skoro pět minut.

Úvodní dvě zkoušky jednodenního podniku ovládnul Verschueren. Teprve v RZ 3 mu šest desetin dokázal nadělit Princen. To by Verschuerena nemuselo tolik tížit, pokud by si však v jednom místě nezkrátil kvůli uvolněným páskám trať. Do stejných problémů se v tom samém místě dostaly i další dvě posádky a nakonec všechny měly štěstí v neštěstí. Komisaři neshledali tento přečin jako nejzávažnější a všem pouze přihodili na jejich konta půlminutovou penalizaci. Jako lídr tak z první třetiny soutěže odjížděl Princen s náskokem 5,3 sekundy na de Meviuse. Cherain si ani tentokrát nevylepšil svou bilanci dokončených soutěží, po havárii odpadnul v RZ 4 ze třetího místa. V té samé zkoušce šel se svým Citroënem DS3 R5 přes střechu Steven Dolfen a rovněž skončil. Do třetice vypadnul v první sekci i navrátilec Patrick Snijers, když u svého Porsche ukroutil poloosu.

Harmonogram Rally van Haspengouw obsahoval 157 ostrých kilometrů ve dvanácti zkouškách na čtyřech úsecích. Po poledni se tak posádky vydaly na druhé průjezdy a ty zcela ovládnul Verschueren. Do závěrečné sekce odjížděl s minimálním odstupem 3,5 sekundy a reálnou vidinou úspěchu. Princen totiž v druhých průjezdech vůbec nebyl schopen na soupeřovu rychlost reagovat. To se v závěru úplně nezměnilo a po předposledním testu se do těsného dvoudesetinkového vedení vrátil Verschueren. Princen se ale rozhodl dát do závěru maximum a v nejdůležitějším momentu celé rally podal svůj nejlepší výkon. Dramatický duel tak nakonec dokázal o 1,2 sekundy vyhrát. De Mevius se zatím nedokázal do boje o vítězství zapojit, ale jeho časy vypadaly slibně a nakonec do cíle dojel v čase jen o 35 sekund pomalejším než vítěz. Těsně pod pódiovými příčkami skončil pilot jediného WRC (Subaru Impreza S10) Marc Timmers.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!