3. 3. 2018 11:24 − 1986× − 0

Volný ring argentinského mistrovství

O uplynulém víkendu odstartoval nový ročník argentinského mistrovství a podle všeho diváky čeká zajímavá podívaná.

Dlouhá léta tamnímu šampionátu dominoval Federico Villagra, než jej na mistrovské pozici před čtyřmi lety vystřídal Marcos Ligato. Čerstvý čtyřicátník se rozhodnul po loňském čtvrtém titulu v řadě ukončit kariéru. Jako poslední soutěž by však rád absolvoval letošní Rally Argentina za volantem speciálu královské kategorie WRC. Aby se udržel ve formě, odjede ještě úvodní dvě soutěže domácího mistrovství. Tu první rozjel nejrychlejším časem, ale už v druhé zkoušce musel měnit na svém Chevroletu Agile defekt a ztratil přes tři minuty. Do cíle nakonec dorazil jako šestý, ale to jej nemusí moc rozrušovat. Ring argentinského mistrovství zůstává volný pro jiné zájemce.

Mistrovská stáj Tango Rally Team bude i nadále využívat služeb Alejandra Cancia a Davida Nalbandiana. Někdejšímu tenistovi se dostalo cti řídit úplně nový speciál Chevrolet Onix, v jehož útrobách se nacházejí transmise Subaru a motor 1,6 litru od Peugeotu. V shakedownu Nalbandian dosáhnul na devátý čas, ale ze samotné soutěže musel odstoupit už v druhém testu. V druhém dnu se pilot Onixu do hry vrátil, ale v etapové klasifikaci dosáhnul jen na sedmou příčku. Cancio zůstal věrný osvědčenému Chevroletu Agile a dařilo se mu daleko lépe. První etapu dokončil na pěkné třetí příčce s odstupem půl minuty. O titul se bude letos chtít poprat Miguel Baldoni, ovšem na tratích v okolí Villa Carlos Paz mu štěstěna vůbec nepřála. Kvůli problémům s vodní pumpou musel svůj Ford Fiesta odstavit ze druhé příčky už v RZ 2.

Obdobný speciál americké značky bude i v tomto roce pilotovat Federico Villagra, který by jistě rád navázal na své někdejší mistrovské sezóny. Bez Ligata to sice bude mít snažší, ale stále je tu faktor technika, který jej vloni pořádně pozlobil. V Rally de Villa Carlos Paz ale Villagru trápily úplně jiné potíže, defekty. Ten první jej v sobotu stál čtyři minuty, kvůli dvojitému v neděli však musel odstoupit. Do vedení se po druhém testu dostal Geronimo Padilla, který i letos pokračuje s Peugeotem 208. O test později jej na první příčce vystřídal Nicolas Díaz s Fordem Fiesta. Padilla si ani druhou příčku moc dlouho neudržel, na závěrečné divácké superspeciálce známé z argentinského dílu MS totiž nechal půl minuty a spadnul na čtvrté místo. Druhou příčku v první etapě nakonec ukořistil Federico Cadamuro, ale o svůj čtvrtminutový náskok v neděli hned zrána přišel. Nakonec si právě pilot Fordu vytáhnul černého Petra v boji o pódium. Třetí místo z úvodního dne si v neděli dokázal udržet Cancio a na druhé místo se nakonec dokázal vrátit Padilla. Díaz tři roky po tom, co kraloval právě v okolí Villa Carlos Paz, získal na stejném místě svůj druhý triumf v argentinském šampionátu. Všichni čtyři nejrychlejší jezdci ale předvedli dobrý výkon, sesbírali cenné body a dá se od nich čekat zapojení do boje o titul.

Stav šampionátu: 1. Díaz 49, 2. Padilla 38, 3. Cancio 33, 4. Cadamuro 30, 5. Ligato 28, 6. A. D´Agostini 20

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!