Stalo se před x lety – 10/2018

Dnes si připomeneme tři události, který mají společný den v roce – 10. březen.

10. března 2002 – Panizzi vyhrává na Korsice

V roce 2002 se jela Korsika už začátkem března, což byl velmi netypický termín. Korsika se vždy jezdila na jaře nebo na podzim, ale v březnu? A začátkem? To se stalo v historii pouze jednou, a to právě v tom roce 2002. A počasí tomu odpovídalo.

Soutěž to byla nesmírně zajímavá a stalo se mnoho věcí (třeba havárie Colina McRae). Ale já zmíním jinou historickou zajímavost. Na stupních vítězů se poprvé a naposledy v MS objevily tři vozy značky Peugeot. Ačkoliv Peugeot měl několik slavných ér v rally, toto byl skutečně jediný případ. V historii MS a jejího předchůdce (od roku 1973) se stalo 40x, že na stupních vítězů byla jediná značka. Peugeotu se to povedlo jen jednou. Nejúspěšnější je v této statistice Lancia, ale o tom zase třeba někdy jindy.

10. března 1995 – Juha Kankkunen získává 1000 bodů v MS

Před 23 let vyhrál Carlos Sainz v Portugalsku před Juhou Kankkunenem. A právě Juha Kankkunen tenkrát překoval jeden milník – stal se prvním jezdcem historie, který překonal hranici 1000 získaných bodů v MS. Tento žebříček samozřejmě nevypovídá výhradně o kvalitě jezdců, už proto, že bodování se během let všelijak měnilo, bodoval různý počet jezdců, nejezdila se dříve power stage. Ale pro zajímavost tady je tabulka, jak taková statistika vypadá dnes. Jak vidíte, body už získalo 608 jezdců, což je opravdu dost. Více ve statistikách na eWRC-results.com.

10. března 2001 – umírá Jorge Recalde

Pokud je někdo v Argentině považován za národního hrdinu v oblasti rally, tak Jorge Recalde. Zasloužil si to především vítězstvím na domácí Rally Argentina 1988, kde zvítězil s Lancií. Ale na stupních vítězů byl v MS celkem 8x, z toho 6x právě na domácí soutěži.

Legendy ale vznikají často i tím, že předčasně zemřou. To byl i případ Jorge Recalde. Před 17 lety náhle zemřel během toho, co měl rád – při jedné rally v Argentině. Bylo mu necelých 50 let…

Tak zase za týden.

Komentářů celkem: 1
6. 3. 2018 19:19
0 0
10.březen je pro mě především Rallye Šumava 1984. Bylo mi osm a naši mi poprvé svěřili foťák. Čínov toho roku je první RZ, kterou si v životě opravdu pamatuju, hlavně prototypy Škoda 130 LR a Blahnu s legendárním bastardem.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!