Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
10. 3. 2018 11:11 − 4005× − 0

V Mexiku se na čele usadil Sordo

Mexická rally za sebou má první etapu a po ní je na čele Dani Sordo, toho ale stíhá Sébastien Loeb.

Třetí podnik letošního kalendáře mistrovství světa v rally se odehrává v zámoří, když se jede Mexická rally, která je jediným podnikem na severoamerickém kontinentu. Vzhledem k časovému posunu se pro českého diváka podnik odehrává ve večerních až nočních hodinách, v případě včerejší první etapy to bylo mezi pátou večerní až třetí ranní SEČ. V první etapě byla na programu desítka měřených testů a nejdelší porce kilometrů ze všech tří dní, když posádky absolvovaly 157 ostrých kilometrů. Jak je (nejen) v MS oblíbeným zvykem, část měřených testů tvořily různé super speciálky a v Mexiku jsou na ně zřejmě experti, když se v tomto duchu jela RZ1 v ulicích Guanajuata, RZ5 v ulicích Leónu a na závěr RZ9 a 10 na leónském autodromu.

Asi největší událostí Mexické rally byl návrat krále, tedy Loeba zpět do MS a kokpitu Citroenu. Na úvodní speciále se držel ještě vzadu desátým místem, ale na první klasické vložce to již francouzský fenomén rozbalil a zajel třetí čas za Meekem a Sordem. Z hlediska vývoje první etapy měla rozhodující roli RZ3 El Chocolate, kde zatroubil k útoku Sordo, jenž tu na soupeře najel 11 a více sekund, čímž se osamostatnil na čele s náskokem čtvrt minuty na Meeka. Na třetí příčku se posunul Evans, čtvrtý byl Loeb, pátý Tänak. Na následující vložce vyletěl po kompresi ven Evans, který sice auto do stopky dovezl, ale následně odstoupil, což znamenalo, že se Loeb vrátil na třetí místo. V ulicích Leónu vyhrál Suninen, ale pro celkové pořadí to mělo pramalý význam, protože na čele zůstával nadále Sordo před Meekem, jenž na speciálce trošku přeskládal květináče s vegetací. Třetí Loeb na týmového kolegu ztrácel 13 desetin, čtvrtý Tänak byl zpět další 3,5 sekundy a nepříliš velkou ztrátu na jezdce před sebou měl i pátý Ogier.

Po servisní přestávce začal nejlépe Meeke, na třetí místo se posunul Tänak, ale Estoncova radost z průběžného pódia neměla příliš dlouhou radost, protože na druhém průjezdu El Chocolate si Loeb vzpomněl, kdo že to v Mexiku mezi roky 2006 a 2012 dominoval a zkoušku s náskokem pěti sekund vyhrál. Tím se posunul rovnou na druhé místo, protože Meeke udělal hodiny a ztratil. Na vložce skončily naděje na dobrý výsledek pro Suninena, jenž havaroval a stejný osud potkal i Lappiho, jehož Yaris skončil mimo trať. Na posledním klasickém testu Ortega se dalším hodinám nevyhnul Meeke a propadl se na čtvrté místo, naopak o nejlepší čas se podělil Loeb s Tänakem. Závěrečné dvě super speciálky zajel nejlépe Tänak a po pátku bylo tedy pořadí následovné. Na čele se držel Sordo s náskokem 7 sekund na druhého Loeba, třetí místo patří Tänakovi a čtvrtý je Meeke, jehož odstup od jezdců před ním je ve dvouciferných hodnotách sekund. Pět sekund nazpět následuje Ogier, 15 desetin ztrácí Mikkelsen a za Norem následuje minutu a půl velká díra po níž pořadí pokračuje sedmým Neuvillem. Tím by byl příděl vozů WRC v TOP 10 vyčerpán a o zbytek se starají speciály třídy RC2, když osmý je Tidemand, devátý Greensmith a desítku zavírá Heller.

Ve WRC2 byli jistě mnozí zvědaví, jak se povede mladému Rovanperovi debut za továrnu, avšak kámen ve stopě za horizontem ukončil Finovo snažení hned v RZ2 a pro první etapu byl konec. Škoda motorsport však v Mexiku má svého dalšího zástupce, kterým je úřadující mistr světa Tidemand, jenž zaznamenával jedeni nejrychlejší čas za druhým, stejně tak se jej druhými časy jako stín držel Greensmith a aby byla diverzita erpětek větší, třetí časy zajížděl Huttunen s i20 R5. Když v RZ6 Huttunen skončil, přebral třetí příčku jihoameričan Heller, na kterého se začal postupně dotahovat další mladík ve startovce, Bullacia.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!