Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
11. 3. 2018 09:53 − 3452× − 0

Druhá etapa vynesla Ogiera do vedení

V Mexiku se odehrála druhá etapa a ta přinesla změny na čele, když se na první místo probojovali úřadující mistři světa Ogier s Ingrassiou.

Druhý den Mexické rally nabízel jen o něco méně měřených kilometrů než ten první, protože v devíti zkouškách na posádky čekalo 140 kilometrů a obsese se superspeciálkami se harmonogrami nevyhnula ani dnes, když poslední tři testy etapy byly kroužícího rázu. Na dva průjezdy se soutěžící vrátili na Autódromo de León a tečku za sobotou následně udělal druhý průjezd super speciálky v ulicích samotného Leónu. Zajímavostí ohledně tratí druhé etapy může být test Guanajuatito, který se jménem může zdát familiérní, ale z velké části se letos jednalo o nově složenou vložku oproti loňskému roku, její třetina se například jela naposledy před třemi roky. Zkouška samotná nabízí velké kontrasty, když rychlé pasáže střídají úseky v úzkém a technickém, takže v průběhu jejích 30 km si posádky přijdou na své.

Po včerejšku byl ve vedení Sordo před Loebem a při pohledu na tato jména se mohl neznalý pozorovatel ptát, jaký že se to vlastně píše rok… Ještě větší záchvěv starých časů přišel po první sobotní vložce, tedy Guanajuatito, kdy se Loeb dostal do čela soutěže. Z třetí příčky se musel se druhou etapou rozloučit Tänak, jenž putoval do rally2, za druhého Sorda se na pódium tak posunul Meeke. Na dostřel byl s jednou sekundou ztráty i čtvrtý Ogier, jenž se ve zbytku sekce dokázal na Meeka dotáhnout a vyrovnat s ním na desetinu svůj čas. Po první sobotní sekci tak byl na čele Loeb s náskokem 29 desetin na Sorda, 12 sekund zaostávali Meeke s Ogierem a pátý byl Mikkelsen, který byl však 50 sekund nazpět.

Ve druhém průjezdu zkoušky Guanajuatito se štěstí k Loebovi otočilo zády, když devítinásobný mistr světa dělal přímo ve vložce defekt a propadl se na páté místo se ztrátou dvou minut na nového lídra soutěže, kterým se stal další Sébastien, tedy Ogier. Úřadující mistr světa si totiž v této vložce dokázal polepšit o dvě příčky, když překonal jak Sorda, tak Meeka. Brit šel pořadím též vzhůru, když se posunul před Španěla na druhou příčku. Zbylé klasické vložky už žádné změny pořadí nepřinesly a všichni zůstávali na svých postech získaných po RZ14. A když se pořadí neměnilo ani po závěrečných superspeciálkách, tak na neděli přenocuje na prvním místě Ogier s náskokem lehce přes půl minuty na Meeka, jenž má naopak deset sekund na třetího Sorda. Čtyřicet sekund nazpět následuje Španělův týmový kolega Mikkelsen, další necelou minutu pak ztrácí pátý Loeb. Šestý Neuville má ztrátu více jak dvě minuty a za Belgičanem již následuje nejlepší jezdec WRC2 Tidemand. Osmý je Greensmith, devátý Latvala se vklínil mezi vozy R5, protože i desáté místo drží pilot Fiesty R5 v podobě Hellera.

Ve WRC2 se druhá etapa dala charakterizovat dalším poodjížděním Tidemanda soupeřům, když Švéd buď zkoušky rovnou vyhrával nebo dojížděl maximálně druhý za týmovým kolegou Rovanperä. Výsledkem jeho snažení bylo, že po druhé etapě svůj náskok na druhého Greensmitha zvýšil o dvě a půl minuty, takže Tidemand má na čele více jak komfortní, téměř šest minut velký, náskok. Druhý Greensmith má obdobně šest minut na třetího Hellera, čtvrtý je Bullacia se sedmi minutami ztráty na bronzový stupínek. Dakarské rozestupy jsou i ve zbytku klasifikace WRC2, kde již žádně úřadovaly penalizace z rally2, přičemž Rovanperä je pátý s hodinou ztráty na vedoucího Tidemanda, šestý je Huttunen a sedmý Solans.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!