Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
16. 3. 2018 20:27 − 3773× − 1

V plánu je úprava pravidel pro PowerStage

PowerStage se v letošní sezóně začíná stávat prostředkem taktického boje posádek, což ukázal ve Švédsku Ogier a v Mexiku Neuville.

PowerStage byla dlouhou dobu prostá taktických hrátek, pověstnou Pandořinu skříňku však ve Švédské rally možná otevřel Sébastien Ogier, který si přes PS pozdním příjezdem do časovky nechal dát velkou penalizaci, ale hlavně startoval pozděj, než měl dle výsledků a možná i díky tomuto kroku si připsal čtyři bonusové body. Nyní v Mexiku zopakovali Francouzův recept hned dva jezdi – Theirry Neuville a Ott Tänak, přičemž druhý jmenovaný PowerStage vyhrál a Belgičan bral body za třetí nejrychlejší čas. FIA před soutěží týmy žádala, aby tyto taktické hrátky nedělali, ale jejich prosba se nesetkala s akceptací a dokud to pravidla umožňují, týmy to jezdcům zakazovat nebudou.


… ve Švédsku byl Thierry Neuville v časovce před PowerStage včas

Jelikož smyslem PowerStage je i přidat trochu vzrušení do posledního dne a poslední zkoušky soutěže, aby televizní diváci měli v pocit, že v přenosu sledují něco, kde se rozhoduje o bodech, dělají pozdní příjezdy jezdců do časovky problémy s plynulým programem. Jezdci startují v jiném čase, než měli, v jejich původní čas nikdo nejede a diváci v televizi vidí záběry na prázdnou rychlostní zkoušku. Jak se pro Motorsport News nechává slyšet zdroj blízký týmům z MS: "Promotér čekal, kdy takováto situace nastane, ale není jeho úkolem psát pravidla a stejně tak to nepřísluší týmům. Tuhle věc si musí vyřešit FIA."

No a protože jezdci si z PowerStage pomalu začínají dělat holubník, tak na příštím zasedání Komise WRC, které se bude konat v květnu, bude právě otázka pozdních příjezdů do časovky PS na programu. To potvrzuje i šéf přes rally u FIA Yves Matton. "Tato věc byla interně prostudována a probrána se sportovními komisaři po Švédské rally a je důležité vymyslet uspokojující řešení této věci. Bude to muset projít procesem v Komisi WRC a Světovou radou motorsportu," uzavírá belgický funkcionář.

Komentářů celkem: 1
17. 3. 2018 07:37
0 0
Musí požádat o pomoc Jarmo Mahonena, sice už je v ústraní, ale jistě přispěje nějakou hodnotnou radou.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!