Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
18. 3. 2018 12:00 − 11912× − 17

Sezóna klepe na dveře, co bude nového?

Necelý týden zbývá do startu sezóny v České republice, protože o nadcházejícím víkendu se posádky sejdou na Valašce.

Jsou zimní přestávky, které moc novinek nepřinesly, ale tu letošní tak zrovna označovat nemůžeme, protože mezi Příbramí (případně chcete-li Mikulášskou ve Slušovicích) a Valašskou rally se událo docela dost zajímavého a pohled na startovku valašskomeziříčské soutěže dává napovědět, že mnozí měnili techniku, přišly nějaké ty návraty a samozřejmě nechybí nové designy a podobně.Proto si teď udělejme alespoň malou exkurzi do letošních novinek, autor si je však vědom, že určitě nepobral všechno a případné další novinky mu můžete doplnit do komentářů. Začneme postupně podle TOP 10 loňského pořadí MČR a další si doplníme.

  • Jan Kopecký – Pavel Dresler
U úřadujících českých mistrů, kteří šampionátu vládnou už třetím rokem se nic nemění a i letos je Škoda motorsport pověřila bojem o domácí titul a získání čtvrtého poháru v řadě. Současně bude Kopecký pracovat na prodloužení své unikátní série, že pokud dojel do cíle, tak jej nikdo v MČR neporazil téměř deset let, neboť naposledy doma poznal hořkost porážky na Bohemii 2009, kdy jej pojel týmový kolega Juho Hänninen, od té doby kostelecký rodák buď vítězí, nebo párkrát nedojel. Alespoň malou změnou u Kopeckého bude nový design, který je laděn do národních barev.

  • Václav Pech – Petr Uhel
V Plzni taktéž při starém a nic se nemění na fungující spolupráci posádky s Fiestou R5. Loni Plzeňané nestačili pouze na Kopeckého, ale zejména v úvodu sezóny jim dokázal na paty šlapat Jan Černý, avšak posádka si s jeho atakem vždy poradila a loňskou sezónu držela ve znamení stříbra, když tam kde dojela, brala vždy druhé místo. To bylo i konečným umístěním v MČR. V zimní přestávce se Pechovi podařilo doléčit zdravotní problémy s krční páteří, které byly též důvodem jezdcovy absence v Praze a na Valašce bude plně připraven.

  • Jan Černý – Petr Černohorský jun.

Velké změny naopak proběhly u třetího muže loňského MČR Jana Černého. Ten po jednáních s týmem Gemini Clinic RT mění techniku a místo loňské Fabie R5, kterou sdílel s Zdeňkem Pokorným, bude letos pilotovat zlínskou Fiestu R5, s níž loni dokázal v ME vyhrávat Bryan Bouffier. Změnou však příliš neprošli jezdcovi sponzoři, když nadále na voze budou figurovat loga Mogul a Benzina, které doplní nově Gemini clinic. Prioritou bude účast v domácím šampionátu (v plánu šestice soutěží) a vybraných podnicích ME juniorů do 28 let. Vzhledem k tomu, že jezdcovo jméno figuruje v seznamu přihlášených na Valašku, tak sezónu v Evropě začne pravděpodobně až na Kanárských ostrovech, kde bude skládat reparát loňské havárie. Mimo tyto dva programy se Černý ukáže jednou na Slovensku, když je v plánu Rally Tatry.

  • Jan Dohnal – Michal Ernst

Obdobně jako u Václava Pecha, tak i u čtvrtého muže loňské klasifikace Jana Dohnala nepřinesla zimní přestávka příliš novinek, když jezdec bude nadále pokračovat se svým Focusem WRC, kterého postupně dostal na velmi vysokou úroveň. Loni dokázal Dohnal obhájit vítězství jak v Pačejově, tak v Příbrami, výsledkem byla taktéž obhajoba čtvrtého místa celkově v MČR a jako bonbónek na závěr sezóny pak přišel start s Fiestou WRC 2017 v Praze, kde Dohnal jasně vyhrál. Pro letošek zůstávají plány jezdce totožné jako loni, velký mistrák mimo Barumky k tomu pravděpodobně i oblíbený Pačejov.

  • Jarosław Szeja – Marcin Szeja

Čtvrtou sezónu na našich tratích začnou bratři Szejové. Dvě sezóny startovali s Imprezou, přičemž jejich uvedení na naše tratě proběhlo těžkou havárií na Valašce. Od té doby se však jezdecky posádka sklidnila a v roce 2016 brala titul v českých enkách. Loni přišlo přezbrojení na Fiestu R5 z dílen Jarka Orsáka a na Šumavě a Bohemii z toho bylo 4. místo celkově. V konečném hodnocení brali bratři páté místo a letos by jej rodáci z Ustroně rádi vylepšili. Za tím účelem budou pokračovat s Fiestou R5 od Orsáka, změní se jen lehce barvy jejich vozu, když se na něm nově objeví logo české společnosti Kowax a bratrskou posádku bychom měli vidět na všech sedmi podnicích MČR.

  • Miroslav Jakeš – Petr Machů

Velké změny nastaly u Mirka Jakeše, který loni odjel vybrané podniky s Fiestou R5 z týmu Jarka Orsáka, vybojoval dvě pódia v Hustopečích a Českém Krumlově a dlouho byl v boji o bronz v celkové klasifikaci. Nepovedená Barumka však všechny šance vzala a jezdec sezónu ukončil. Pro letošek se však Jakeš vrací s novou technickou, když bude startovat s Fabií S2000 Petra Machů, který mu bude současně číst noty. V kokpitu vozu tak nahradí Míru Tarabuse, který se škodovkou jezdil loni a ukázal, že i přes relativní stáří umí být S2000 ještě rychlým soutěžáckým náčiním.


… Jakeš letos s autem, které loni vodil Míra Tarabus

  • Roman Kresta – Petr Starý

Populární "Malina" se loni po třech letech vrátil za volant, když s podporou Mogulu a Benziny (tedy svých dlouhodobých reklamních partnerů) odjel Bohemii a Barumku. Zejména zlínská soutěž pak byla jak z pohádky, když Kresta dokázal dojet na třetí příčce celkově díky finiši na poslední vložce, kde přeskočil svého švagra Kostku a urval pódium. Jeho dojezd na cílovou rampu na Náměstí Míru ve Zlíně pak ukázal, že luhačovický jezdec neztratil nic ze své popularity. O případných letošních startech zatím není nic známo, Kresta však v českém šampionátu přítomen bude, protože bude chystat auto Filipu Marešovi, který pojede s podporou Autoklubu ČR velký mistrák s Fabií R5.

  • Jaromír Tarabus – Daniel Trunkát

Loni se spolu dvojice Tarabus – Trunkát svezla pouze ve sprintech, když sezónu 2017 brali jako spíše odpočinkovou po předchozích letech účasti v mistrovství Evropy. Posádka si vyzkoušela jak Fiestu R5, tak Fabii R5, s níž měla již dřívější starty a pro letošek se rozhodla pro návrat k mladoboleslavskému vozu. Ten bude opět, již tradičně, vyveden v puntíkatém designu kombinujícím černou a bílou. Vůz bude posádce připravovat slovenský MM Rally Team a v plánu je účast v domácím velkém mistráku.

  • Vojta Štajf – Markéta Skácelová

Devátý muž klasifikace českého velkého mistráku z roku 2017 Vojta Štajf bude letos bojovat na dvou frontách. Kromě pokračování s Fabií R5 v domácím šampionátu si připravil chuťovku v podobě startů v kompletním šampionátu FIA Middle East Rally Championship (MERC). Tam se Vojta Štajf a Dan Landa ukázali již vloni a pražský jezdec bral na Shiraz International Rally druhou příčku. Na Blízkém východě je pak v plánu šestice startů v zemích Jordánsko, Kypr, Libanon, Írán, Kuvajt a Katar, přičemž sezónu otevře soutěž v prvně jmenovaném státě na konci dubna. O měsíc dříve začne Štajf doma na Valašce. Vzhledem k programu a logistice letos Racing 21 nepředpokládá pronájem vozů, protože jedna ze dvou týmových Fabií bude nachystána na šotolinu na Blízký východ a druhá bude připravena na český asfalt.

  • Roman Odložilík – Martin Tureček

Málo je toho známo o programu Romana Odložilíka, který loni dokončil šampionát na desátém místě. Jedno je zatím jisté, chybět bude na Valašce, kde půjčuje svou Fiestu R5 Petru Trnovcovi a pokračuje tak v loni započaté spolupráci. Mimo Českou republiku se Odložilík ukázal o tomto víkendu v Rakousku na Rebenland Rallye, kde jej však hned zkraje vyřadila technická porucha jeho Fiesty R5. Ta ale nemusí být jediným vozem, s nímž letos pojede, protože jak se nechal po druhém podniku Traiva Rally Cupu kroměřížský jezdec slyšet, rád by si letos na některém sprintu vyzkoušel Fabii R5, se kterou startoval v Kopřivnici.

Tímto jsme si prošli nejlepší desítku velkého mistráku a nyní exkurze k dalším zěmnám.

  • Filip Mareš – Jan Hloušek

Dva veleúspěšné roky pod hlavičkou Autoklub Peugeot Rally Talent má za sebou Filip Mareš, jenž tento program v podstatě zachránil od blamáže, která hrozila po odstoupení obou původně vybraných jezdců. Mareš se za sázku na něj odvděčil jak nejlépe mohl, hned v roce 2016 se s Peugeotem 208 R2 zařadil do špičky dvoukolek a bral třetí příčku ve 2WD v MČR a tento výsledek ještě vylepšil loni, kdy vyhrál dvoukolky, třídu 6 i juniory ve velkém šampionátu. Mimo to startoval Mareš v JERC U27, kde až do poslední soutěže bojoval o titul, ale podlehl továrním Opelům a byl třetí. Letos pak přišlo přezbrojení na Fabii R5 z dílen Kresta racingu a český mistrák.

  • Václav Kopáček – Barbora Rendlová

Dlouhou dobu nebylo jasné, co letos pojede loňský vícemistr třídy 3 Václav Kopáček, ale nakonec se vše dobré podařilo a západočech dostal obrovskou šanci v podobě startu s Fiestou R5. Na Valašce tak populární posádka usedne do vozu připravovaného týmem CERS Performance Ondry Bisahy a bude se snažit předvést co nejlepší výkon s vozem specifikace, kterou mu mnozí fanoušci přáli již dlouho. Podle vyznění tiskové zprávy by se nemělo jednat o jednorázový start a tak nezbývá než čekat, kam se Kopáček dokáže s vozem kategorie R5 v letošním našlapaném šampionátu dostat.

  • Alexey Lukyanuk – Alexey Arnautov

Velká bomba pro český šampionát přišla z Ruska, potažmo ze Zlína. S podporou výrobce letadel ROKO Airplanes se ve vybraných soutěžích českého šampionátu (letos by mělo jít o Šumavu, Český Krumlov, Bohemii a Barum) objeví ruský rychlík Alex Lukyanuk, jenž bude hájit barvy nově vzniklého Roko Airplanes Racingu. Spolupráce zlínské firmy a ruského jezdce je naplánována na dva roky a oficiální představení týmu se vším všudy je naplánováno na duben. Samotného Lukyanuka je českým fanouškům asi zbytečné představovat, výkonem na Barumce 2016 se asi zapsal do paměti mnohých, protože to, že bude až do samého závěru rally stíhat Janu Kopeckému, to se před soutěží neočekávalo. Loni pak ve Zlíně svůj kvalitní výkon zopakoval a dojel si pro zasloužené druhé místo. Letos tedy Lukyanuk bude mít mnohem více možností poznat české tratě a zkusit více pozlobit Kopeckého.

  • Další změny techniky a návraty

  • Na naše tratě se vrací po kratší pauze Jiří Lichovník, který pojede s Hondou Civic od Minařík racingu.
  • Martin Mottl přezbrojuje a z Cupového Adama mění techniku na "plnohodnotný" Adam R2.

Po loňské sezóně s Imprezou STi ve třídě 3 se Štěpán Zabloudil rozhodl pro návrat do historika Imprezy 555, kterou už učil jezdit v sezóně 2016. Na Valašce je s ní přihlášen do třídy 13, ve které dokončil právě zmíněný ročník 2016, kdy však jeho vůz zejména v první polovině roku provázely technické problémy.

Dalším zajímavým jménem, které odhalil seznam přihlášených na Valašku je Petr Šimurda, který se se svou "oranžádou" neboli Škodou 130 LR zapsal do paměti mnohých díky svému rychlému a divácky vděčnému stylu. Po sezóně 2013 se však jezdec přestal na rally pravidelněji objevovat a teprve přihlášky na Valašku ukazují, že po téměř pěti letech bude stát opět na startu soutěže zapsané v kalendáři Autoklubu.

Ani v letošním roce nebude na našich tratích chybět rakouský soutěžák s příjmením Wagner. Ale jelikož Simon letos přestoupil k Saintelocu do JERC U27, bude jméno Wagner v České republice reprezentovat jeho mladší bratr Julian, jenž se loni uvedl čtvrtou příčkou v JERC U27 na Barumce, kdy si odbýval premiéru u nás. Letos by měl kráčet ve stopách svého bratra a ve spolupráci se Sparow racing odjet MČR.

Při belgické Herock Spa Rally se odehrála daleko od našich končin premiéra zajímavého jména. Za volantem Opelu Adam Cup se na start své první soutěže v životě postavil Erik Cais, jenž se pokračovatelem soutěžáckého řemesla u Caisů, protože na Miroslava Caise si ještě dodnes mnozí vzpomenou. Mladý jezdec dojel při své premiéře 20. celkově a na Valašce jej čeká debut na domácích tratích.

Změnu techniky ohlásil Karel Štochl, který poslední tři sezóny startoval na našich tratích s Imprezou. Tu se však pro letošek rozhodl vyměnit za vůz specifikace R5 a pořídil Fabii R5, čímž tak rozšířil plejádu jezdců s technikou třídy 2.

Minimálně v případě Valašské rally se koná návrat Jiřího Hanáka na české tratě. Kroměřížský jezdec se po sezóně 2013 z našich soutěží vytratil a teprve loni se dvakrát svezl s Lancerem Evo IX v Kopřivnici při Traiva Rally Cupu. Letos pak plánuje Valašku a poprvé okusí vůz specifikace R5, když usedne do Fiesty.

Techniku pro tento rok mění Lumír Firla, na nějž jsme si zvyknuli, že startuje s vozy třídy 3. To však již letos platit nebude, když orlovský jezdec naváže na debut z Barumky 2017 a letos odjede velký mistrák s Peugeotem 208 R2 z dílen otrokovického KIT Racingu.

Již závěr loňské sezóny ukázal, že naopak z dvoukolky do čtyřkolky míří Tomáš Pospíšilík, jehož tým pořídil Fabii R5. S tou jezdec debutoval v Praze a ve Slušovicích, letos jsou pak v plánu další starty s tímto vozem. Jezdec se ukázal s Fabií R5 v Rakousku na Rebenland Rallye, kde však nedokončil, na Valašce však bude stát znova připraven na startu.


Foto: Harald Illmer

Změnu techniky plánuje Vlasta Dědic jun. jenž končí s Fabií R2 a v dílnách VD Rally Teamu staví Porsche GT3 s nímž by rád debutoval v Českém Krulově.


… ještě před zahájením přestavby z okruhovky

Do Otrokovických dílen KIT Racingu přijela další nová hračka, s níž by měl letos Vlastík Neumann někde na soutěžích objevit:


Foto: KIT Racing

Brněnský A-Motor Rallyteam hned se dvěma vozy v RSS, Roman Vlas se svou obvyklou Octavií Kit Car, kterého doplní Tomáš Uher s dieselovou Fabií po Miloši Sekyrovi.

Na úplný závěr ještě nějaké nové designy:


Zdeněk Pokorný v novém designu své Fabie R5


Jeho dcera Sandra Pokorná taktéž lehce mění design Imprezy


Martin Vlček upravil design své Fiesty R5


Renda Dohnal s Peugeotem 208 R2 v nových barvách a nově od Minaříků


Auto od stejného týmu, ale tentokrát Renault Clio R3, bude pilotovat Milan Obadal


Martin Hrachovec převlékl svou 130 RS do nového kabátku z dílny zlínského Rallye Designu


Změnu techniky na Fiestu R5 plánují bratři Melichárkovi


Barvy Fiesty R5 Petr Trnovce pro letošní sezónu

Komentářů celkem: 17
18. 3. 2018 12:171
0 0
Jaký program má letos Valda s Verčou?
18. 3. 2018 12:482
0 0
Ještě by mě zajímalo co letos Karel Trojan,Valda,Tlusťák,Bisaha,Kůrka,Trněný,Sýkora,Landa,Tomek, Pondělíček,Rujbr.......tich jmen je fakt hodně. smajlík
18. 3. 2018 13:333
0 0
Tlustak prodal auto z určitých důvodů a bude "cekat" třeba na Polo R5 smajlík
18. 3. 2018 14:214
0 0
Slyšel jsem, že Honza Sýkora chtěl R5 prodat a jezdit zase s Lancerem
18. 3. 2018 15:105
0 0
dakujeme za info, u nas na Slovensku toho vela este nevieme
18. 3. 2018 15:196 Upraveno 15:23
0 0
Neumann pořídil Celicu a Jírovec zřejmě koupil Cordobu WRC
18. 3. 2018 15:577
2 1
kuře: Prosím, přečíst si znovu článek a opravit ty chyby...Jarimír..Trunkár... zemnám....sklidnila...špička dvoukolem, Mlnařík,Cupový Adam,opravidelněji,tratách,startoval s imprezou, to však se však...a spousta dalších....smajlík
18. 3. 2018 17:268
0 0
Alexey to tady zvedne ještě více smajlíksmajlík Míra Jakeš na něho jsem zvědavý, kde se bude pohybovat. Ruce má šikovné, umí zajet se vším smajlík.
18. 3. 2018 18:039
0 0
Původně napsal Michalin STR8
Neumann pořídil Celicu a Jírovec zřejmě koupil Cordobu WRC
Ta Cordoba WRC ale určitě nebude jezdit soutěže
18. 3. 2018 18:3910
0 0
Původně napsal Shacki
Původně napsal Michalin STR8
Neumann pořídil Celicu a Jírovec zřejmě koupil Cordobu WRC
Ta Cordoba WRC ale určitě nebude jezdit soutěže
Rallycross?
18. 3. 2018 18:4111
0 0
do sbírky
18. 3. 2018 19:0912 Upraveno 19:17
0 0
A-Motor rally team vstupuje do sezóny s dvojicí posádek. Octavii Kit Car předvede Roman Vlas a Fabii TDI Tomáš Uher. V plánu mají sprinty + Hustopeče.

http://a-motor.cz/sezona-2018-se-blizi/
18. 3. 2018 21:1613
1 0
Díky za další infa, doplnil jsem to do textu, ať je to vše v přehledu smajlík
19. 3. 2018 19:5814
0 0
Původně napsal scoo
dakujeme za info, u nas na Slovensku toho vela este nevieme
Kočí M. Škoda Fabia R5 od Keane motorsport, Grzyb G. Škoda Fabia R5 od MM Rally Team, Marczyk M. Škoda Fabia R5 od MM Rally Team /Prešov/ , Drotár I. Ford Fiesta R5 od Profiko, Majerčák V. Ford Fiesta R5 L-racing, Melichárek J. Ford Fiesta R5, Hanuš V. Ford Fiesta R5 VH Racing Team
21. 3. 2018 18:1915
0 0
Pa pa pa pánové já z toho začal koktat.Rozhovor s Kopeckým,ale hlavně až ten konec.Kua jestli tohle klapne tak jede o mistra WRC2:https://sport.idnes.cz/jan-kopecky-rozhovor-pred-valasskou-rallye-fet-/motorsport.aspx?c=A180321_390662_motorsport_tof
21. 3. 2018 20:2816
0 0
Pěkný rozhovor. Hlavně ,aby nekoktal na Korsice Pavel Dresler, z těch zatáček. To by byl pjůser.
5. 4. 2018 22:0217 Upraveno 22:06
0 0
Původně napsal Vrátníček
kuře: Prosím, přečíst si znovu článek a opravit ty chyby...Jarimír..Trunkár... zemnám....sklidnila...špička dvoukolem, Mlnařík,Cupový Adam,opravidelněji,tratách,startoval s imprezou, to však se však...a spousta dalších....smajlík
pravopis je dnes na druhé koleji...mě nejvíc dostal text...se Štěpán Zabloudil rozhodl pro návrat do historika Imprezy 555, kterou už učil jezdit v sezóně 2016... líp vystihnout podstatu rally nejde...jen nerozumím TV Sport 5 a kdo koho učí co ???
právě v tom, jestli jezdec ovládá auto a dělá s ním to, co potřebuje a nebo jestli bojuje s autem a jakžtakž se mu daří či nedaří ho dostat pod kontrolu... schválně si rozdělme jezdce na A a B a vynechejme začínající
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!