19. 3. 2018 07:41 − 2635× − 0

Rebenland Rallye opanovaly Fordy

Rakouské mistrovství po pauze trvající od začátku ledna pokračovalo ve Štýrsku druhým podnikem.

V lednové Jänner Rallye nikdo z nejlepších jezdců loňské sezóny nebodoval, nebo se jí vůbec nezúčastnil. Na tratích v okolí Leutschachu se teď začínalo prakticky od nuly a už je trochu jasnější, u koho přetrvává zájem o mistrovský titul. Úřadující vicemistr Hermann Neubauer to není, když oznámil své starty ve vybraných podnicích mistrovství Evropy. Raimund Baumschlager se v Rebenland Rallye objevil, ale jen díky tomu, že se uvolnilo místo v jedné z jeho Fabií R5. O titul ale usilovat nehodlá a to se průběhem této rally jen ztvrdilo. Žádné plány na absolvování rakouského mistrovství neodkryl ani Andreas Aigner, takže z nejrychlejší pětice loňské sezóny zůstávají v boji o letošní titul jen dva jezdci. Gerwald Grössing sezónu rozjel za volantem Mitsubishi Lancer EVO IX R4, ale cíl kvůli ulomenému kolu neviděl. Do Štýrska si už přivezl Ford Fiesta WRC a odjíždět domů chtěl s pořádnou porcí bodů. Ten samý plán měl samozřejmě i Niki Mayr-Melnhof, který mohl vyhrát už na Jänneru. Z vedoucí příčky jej však vyřadila porucha palivového čerpadla jeho Fiesty R5. Následně musel někdejší okruhový jezdec řešit insolvenci svého hlavního sponzora, ale v sezóně pokračuje.

Ač to s rakouským mistrovstvím vypadá všelijak a ještě došlo k odlivu největších favoritů, startovní listina druhé soutěže se naplnila parádně. Štýrští organizátoři na startu přivítali nejvíce posádek v sedmileté historii své soutěže, přijelo celých 90 dvojic. Hodně zajímavě vypadala i technická stránka startujících, přihlášeny byly hned tři vozy královské kategorie WRC, 16 speciálů R5 a jedna Super 2000. Bohužel už před startem soutěž přišla o jeden z nejzajímavějších vozů. Kris Rosenberger musel start vzdát kvůli poruše převodovky Subaru Impreza WRC S10 po testu. První sekci ovládnul Baumschlager, ale na parádně jedoucího Mayr-Melnhofa si vytvořil nicotný náskok 2,8 sekundy. Pilot Fordu pak zvládnul nejrychleji třetí a pátý test a snížil svůj odstup na půl sekundy. Nečekaně na vyhrocené tempo z nejrychlejší dvojice doplatil zkušenější Baumschlager. Ve vysoké rychlosti poslal v předposlední páteční zkoušce svou Fabii R5 mimo trať a ta se zastavila až o stromy pět metrů pod úrovní cesty. Oba členové posádky byli převezeni do nemocnic a Mundlovi byl diagnostikován zlomený obratel. V Grazu si tak ještě chvíli poleží.

Vítězem etapy s minutovým náskokem na druhého Grössinga se nakonec stal Mayr-Melnhof. V kategorii R5 měli trojité zastoupení i čeští jezdci. Roman Odložilík ale pro poruchu svého Fordu Fiesta neviděl ani cíl první etapy. Tomáš Pospíšilík se v samém závěru páteční etapy se svou Fabií R5 posunul do top ten, ale ani on nakonec cíl rally neviděl. Jan Černý si v Rakousku odbyl debut za volantem Fiesty R5 a do soboty odcházel ze třetí příčky. Musel si však dávat pozor na Maďara Andrase Hadika, který na něho se stejným vozem ztrácel jen 7,3 vteřiny. Černý si pozici i v sobotu hlídal zuby nehty, ale nakonec o ni v RZ 12 přišel. Soutěž výrazným způsobem ztížily vrtochy počasí, kromě deště a mlhy ještě v závěru došlo na sněžení. Černý obul na svůj Ford zimní pneumatiky a předvedl nečekaný drtivý finiš. Ze závěrečné trojice zkoušek dokázal nejdelší dvě vyhrát a kromě Hadika se posunul i před Grössinga na druhé místo. Pilota WRC potrápily problémy s turbem a také nedostatek vhodných pneumatik do náročných podmínek. Třetí místo před Hadikem si nakonec udržel o pouhou vteřinku. Jasným vítězem extrémně náročné rally se s téměř tříminutovým náskokem stal Mayr-Melnhof. Rebenland Rallye zároveň odstartovala i letošní sezónu Mitropa Cupu a o vítězství si to spolu rozdali otec a syn Gassnerové ve vozech Mitsubishi Lancer EVO X. Z první etapy vyšel vítězně o čtvrt minuty senior, ale v sobotu se lépe dařilo juniorovi a po RZ 12 šel do čela. Zkušenější z Gassnerů ještě zkusil na svého syna zaútočit, ale nakonec se musel smířit s porážkou.

Stav šampionátu: 1. Keferböck 32, 2. G. Aigner 31, 3. Mayr-Melnhof 28, 4. Černý 20, 5. Seiberl 17, 6. Grössing 15

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!