21. 3. 2018 06:21 − 1305× − 0

Nejstarší slovenská rally se prezentovala v Praze

Novinky v letošním ročníku populární rally pod Tatrami představil v Praze Roman Ordelt, tiskový tajemník a člen organizačního výboru.

Organizátoři nejstarší slovenské automobilové soutěže Rallye Tatry (25. – 26. května 2018) dostali možnost prezentovat se v rámci tiskové konference k zahájení Mistrovství České republiky v rally 2018 v prostorách Autoklubu České republiky v Praze. Sedmidílný seriál českého šampionátu otevře Kowax Valašská rally ValMez (23. – 25. března) a právě partnerským podnikem soutěže ve Valašském Meziříčí je Rallye Tatry v Popradu. Výsledkem oboustranné spolupráce pořadatelských štábů bylo vytvoření Valašsko-Tatranského poháru, jehož druhý ročník se pojede letos v rámci obou soutěží.

Pořadateli společného poháru českých a slovenských pořadatelů jsou společnosti JTRT pro s.r.o. a AOS klub Poprad. Hlavní strategií poháru je zvýhodnění pro soutěžní posádky na slabších vozech v nižších objemových třídách. Vedle výhody polovičního startovného pro české a slovenské posádky mají zahraniční týmy, které se zúčastní valašky, výhodu startu v Tatrách se 100% slevou vkladu přihlášky. Hodnotné jsou rovněž ceny, neboť vítězové si odvezou poukaz pro čtyři osoby na týdenní dovolenou v Chorvatsku, připraveny jsou víkendové pobyty ve Vysokých Tatrách nebo věcné ceny. Při Valašské rally bude v rámci poháru hodnocena samostatně každá etapa (2 kola), v Tatrách poté absolutní klasifikace (1 kolo). Jubilejní pětačtyřicátý ročník se pojede v osvědčeném modelu pátek – sobota. V pátek 25. května proběhne od 18 hodin slavnostní start před OC Forum v samotném centru Popradu, poté se uskuteční od 21:45 hodin divácky atraktivní noční městský okruh. V sobotu 26. května jsou na programu rychlostní zkoušky 2 – 9, přičemž první vůz se objeví na cílové rampě v 17:30 hodin. Trať měří celkem 349,80 km a obsahuje 9 rychlostní zkoušek v celkové délce 108,70 km.

Na Rallye Tatry zavítá po bývalém mistru světa a legendě Stigu Blomqvistovi ze Švédska další zvučné jméno světového motorsportu. Do Popradu přijede Felix Rosenqvist, přední automobilový okruhový jezdec. Šestadvacetiletý Švéd patří k velmi talentovým pilotům na okruzích a má před sebou hvězdnou budoucnost, v současnosti patří k nejlepším jezdcům formule E v barvách týmu Mahindra Racing. Sympatický Felix pojede v Tatrách jako předjezdec startovního pole, objeví na večerním městském okruhu v Popradu a na vybraných rychlostních zkouškách. Fanoušci se mohou těšit na jeho účast na páteční autogramiádě, která začíná v 16:30 hodin.

Pořadatelé tatranské rally uspořádají vedle klasické rally premiérově 1. ročník Green Rallye Tatry. Nejde o klasickou rally, ale o jízdu pravidelnosti, která je určena je výhradně pro posádky s vozidly, která mají platnou registraci pro provoz na veřejných komunikacích. Startují elektricky poháněná vozidla a hybridní auta s kombinovaným spalovacím a elektrickým pohonem. Jedná se o kulturně-společenskou akci v nádherném tatranském regionu pod slovenskými velehory spojenou s příjemnými gastronomickými zážitky či relaxací ve welness.

Organizátoři popradské rally se snaží nalézt nové cesty propagace, které dávají za cíl přinést další zvýšení popularity, kvalitní startovní pole a zvýšenou diváckou návštěvnost. Za tímto účelem vznikl post ambasadora rally, který bude zejména v zahraničí aktivně propagovat Rallye Tatry. Oficiálními vyslanci slovenské rally se stala posádka Vlastimil Majerčák, Pavol Kušnier ze stáje L Racing, která se zúčastní s vozem Ford Fiesta R5 pod hlavičkou Mezinárodní automobilové federace FIA seriálu Central European Zone 2018 (FIA CEZ Trophy), kde obhajuje loňské třetí místo.

Další zpravodajský servis v rámci 45. Rallye Tatry 2018 přineseme v následujících tiskových zprávách. Uveřejněné budou postupně na oficiální webové stránce www.rallyetatry.sk a na jejím facebookovém profilu.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!