Jakub "kuře" Kura - eWRC.cz
24. 3. 2018 19:07 − 2567× − 0

Na Valašce začala nové sezóna MČR

Ta má za sebou první etapu, která přinesla nové vložky, boj o druhé místo a pokračování dominance Jana Kopeckého.

Ve čtvrtek se ze zimního spánku probudil evropský šampionát, jen o den (pokud bychom za začátek brali slavnostní start, tak dva dny) déle se na svůj rozjezd načekal český velký mistrák. O jeho otevření se opět postarala Valašská rally, která se pod novým organizačním týmem okolo Jaromíra Tomaštíka postupně vrací ke své slávě a letos organizátoři udělali další krok kupředu, když na pátek připravili několik nových vložek. RZ1/4 Fulnek, kde test začínal dokonce na městském náměstí a po průjezdu několika dalšími vesnicemi se posádky dostaly až do cíle v Odrách. No a tam hned pokračovalo dění druhou vložkou, takzvaným "oderským Monte", které bylo v harmonogramu zpět po šesti letech. Rychlý a technický úsek, který ač měří jen 6 km, prověřil posádky před tím, než se mohly vydat na poslední klasický sobotní test, kterým byla Lešná, jenž byla se svými 20 km nejdelší vložkou rally. Sobotní dění pak uzavřela městská superspeciálka v ulicích Valmezu, kde se v jihovýchodní části města kroužilo zejména okolo tamních sportovních stadionů.

Jak ukázal pohled na seznam přihlášených posádek, na Valašce se sešla nadupaná konkurence a jenom ve třídě 2 se našlo 19 vozů z čehož hned 18x šlo o R5. Jestliže se v našem mistráku oproti loňsku opět pozvedla úroveň techniky, tak to, co se nezměnilo je jméno nejrychlejšího jezdce, protože hned na prvním Fulneku ukázal Kopecký, že to bude opět on, jehož koncové světla soupeři uvidí. Za kosteleckým jezdcem zaznamenal druhý nejlepší čas další továrník Veiby a třetí čas zajel Pech. Kopecký zajel nejlépe i zbylé dva testy první sekce a do servisu na tatrovácký polygon přijížděl s náskokem 23 sekund. Po prvních Odrách se na dělení druhé místo posunul Pech, ale hned na následující Lešné si druhou příčku vzal Veiby zpět pro sebe. Na čtvrtou příčku se propracoval Dohnal, který se po RZ3 posunul před Černého.

Ve třídě 3, která pomalu, ale jistě ztrácí posádky (ostatně na startu ve Valmezu stálo jen 9 vozů) začal nejrychleji Jelínek před Šiklem, ale už na RZ3 musel zlínský jezdec kvůli poloose odstoupit a na čelo se posunul Šikl, jenž měl 12 sekund na druhého Pešla a třetí příčku držel Březík. Mezi dvoukolkami začal nejlépe Navrátil, který se vrací po loňské pauze a za ním následoval s dalším Peugeotem 208 R2 Wagner. Třetí čas pak v RZ1 zajel Kamenec. A takové bylo i pořadí v polovině etapy, když Navrátil měl sedm sekund náskoku na druhého Wagnera, pro nějž šlo o teprve druhý start v České republice. Třetí příčku držel Kamenec a za ním následoval Firla, jenž letos změnil třídu a koncepci vozu, když startuje s Peugeotem 208 R2.

Druhá runda přinesla pokračující hegemonii Kopeckého, takže se můžeme soustředit na boj o příčky za ním, protože tak nějak to bude letos už čtvrtým rokem v MČR fungovat. Na druhém průjezdu Fulnekem dokázal Pech vrátit Veibymu porážku a opět se posunul na druhé místo, Dohnal dalším druhým časem navýšil náskok na čtvrté příčce na Černého. I na RZ5 dokázal být Pech rychlejší norského jezdce a Plzeňanův náskok na druhém místě narostl na osm sekund, čtvrtý Dohnal na Veibyho ztrácel rovných pět sekund. Na druhé Lešné dokázal Nor Pechovi porážky vrátit, ale před městskou ve Valmezu pořád Plzeňanovi zůstalo 58 desetin náskoku. Stabilizovaná byla i situace na čtvrtém místě, které nadále držel Dohnal, ale podobně jak Pech, tak i pilot Focusu WRC lehce ztratil na svého pronásledovatele.

Ani v ulicích Valmezu nepoznal Kopecký přemožitele a přenocuje tak, ostatně jinak už snad v ČR není ani zvyklý, na první příčce s náskokem skoro půl minuty na druhého Pecha. Ten ztratil na Veibyho dalších sedm desetin, ale i tak do zítřka odstartuje s náskokem pěti sekund na druhou tovární posádku. Čtvrtý Dohnal má deset sekund na Černého, šestou příčku pak drží Tarabus, který se letos vrátil do českého mistráku. Sedmý jede Vlček, osmou příčku debutant ve voze R5 Mareš, který má čtvrtminutu náskoku na dalšího debutanta s R5 Kopáčka. Desítku pak uzavírá Štajf, jenž až v ulicích Valmezu předehnal Szeju, přičemž tuto dvojici dělí čtyři sekundy.

Ve třídě 3 se pořadí měnilo i odpoledne, když k útoku postupně zatroubil Březík a po Lešné se posunul nejprve na druhé místo před Pešla, aby svůj odpolední výkon zakončil postupem na první místo po speciálce ve Valmezu. Závěrečná vložka se příliš nepovedla Šiklovi, který na zlínského pekaře ztratil čtvrt minutu a výsledkem byl propad na druhé místo ve třídě 3. Třetí příčku pak drží Pešl. Ve dvoukolkách nadále vládl Navrátil, jenž zajížděl jeden nejrychlejší čas za druhým a v polovině soutěže byl zaslouženě první s náskokem přes půlminutu na druhého Wagnera. Třetí příčku po druhém průjezdu opustit Kamenec, protože valašský jezdec na testu nechal téměř 12 minut a propadl se do hloubi pole. Na třetí místo se tak posunul orlovský Firla.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!